İlahiyatta Postmodern Akımların Gençlere Etkisi Tartışıldı
06 Ekim 2017, Cuma - 18:04
Güncelleme: 06 Ekim 2017, Cuma - 23:19

İlahiyat Fakültesi Din Felsefesi Anabilim Dalı Başkanlığınca  “Gençliğin Değerlerini Tehdit Eden Postmodern Akımlar” konulu Din Felsefesi Kongresi düzenlendi.

Yedincisi düzenlenen Din Felsefesi Kongresi İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda yapıldı. Kongreye; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Yılmaz, dekan yardımcıları, İlkadım Belediye Başkan Yardımcısı Musa Yüksel, farklı üniversitelerden akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

“Sorun gençliğin geleceğini tehdit eden postmodern akımlar”

Kongre başlamadan önce İlahiyat Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Ünsal Yüksel, katılımcılara Kur’an-ı Kerim tilaveti okudu. Tilavet dinletisinin ardından kongrenin açılış konuşmasını gerçekleştiren İlahiyat Fakültesi Din Felsefesi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin Yasa, “Bu düzenlediğimiz kongrede tartışılmayı hak eden iki ayrı konu başlığı vardır. Bu konulardan bir tanesi din felsefesi sınıfları içerisinde bir sorunu ele almak, diğeri ise din felsefemizin geleceği üzerine konuşmaktır. Kongrede tartışılacak sorun gençliğin geleceğini tehdit eden postmodern akımlardır. Bu sorunun çok boyutlu, içe doğru derinlikli, örseleyici şekilde, tehdit edici gücü yüksek, çözüm bekleyen bir yapıda olduğu açıkça ortadadır. Bu nedenle gençliği tehdit eden post akımların nasıl yorumlanacağı, neye göre çözümleneceği ve hangi yönde çözüm üretileceği siz katılımcılarla ayrıntılı bir şekilde konuşulacak ve tartışılacaktır.” dedi.

“Ortaöğretim gençleri postmodern akımlardan olumsuz etkileniyor”

Kongrede konuşan İlahiyat fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Yılmaz da ortaöğretim gençlerinin postmodern akımlardan olumsuz etkilendiklerini vurgulayarak “Bu kongreye konu olan gençliğin değerlerini tehdit eden postmodern akımlar hususu, son dönemde özellikle ortaöğretim gençliği arasında fazlaca şikâyetlere sebep olan ve bu noktada dikkat çeken önemli bir husustur. Kongrenin sonuçlarını bu bağlamda çok önemsiyoruz. Bu kongreden çıkan sonuçların, ileriki süreç içerisinde gençliği eğitmeye yönelik bir takım adımların atılmasında etkili olacağını düşünüyoruz.” diye konuştu.

İlkadım Belediye Başkan Yardımcısı Musa Yüksel de “Biz artık bilgi çağında yaşıyoruz. Yani çocuklarımız ve gençlerimiz, dünyada olan pek çok olaya anında vakıf olabiliyorlar. Gençlerimiz her şeyi duyuyor ve biliyorlar. Bu noktada ilahiyatçılara çok iş düşüyor, biz düzelmezsek dünya düzelmez diyorum. Biz de bilgilerimizi ve güzelliklerimizi dünyanın ve Türkiye’nin en ücra köşelerine götürebilmek için bu tarz çalışmaları çok daha sıkı tutmalıyız. İnşallah bu kongre sonunda çıkan sonuç bildirgesi pek çok yerlerde kendine yer bulacaktır.” ifadelerini kullandı.

“Kongrenin sonuçları toplumumuza fayda sağlayacak”

Kongreye geçmeden önce son konuşmayı yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz ise “Gençlerimizin değerleri var mı? Aslında konuya bu açıdan da bakmamız gerekiyor. Doğru değerleri oturtamadığımız için her türlü akım etkiliyor gençlerimizi. Bu konu gerçekten çok önemli. Bu kongrenin sonuçlarının hepimize ve toplumumuza faydalı olacağını düşünüyorum. O yüzden katılımcıların hepsine teşekkür ediyorum.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından kongrenin ilk oturumuna geçildi. Moderatörlüğünü Erciyes Üniversitesinden Prof. Dr. Ramazan Ertürk’ün yaptığı oturumda, OMÜ İlahiyat Fakültesinden Prof. Dr. Metin Yasa “Spiritualizm: Alternatif Ruhçuluk”, Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden Doç. Dr. Ayşe Sıdıka Oktay “Rölativizm: Ahlaki Görececilik” ve Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden Prof. Dr. Bayram Dalkılıç ise “Agnostisizm: Kuşkucu Billinemezcilik” konularında katılımcılarla bilgiler paylaştılar.

Din Felsefesi Konferansı iki gün sürecek.

HABER: Nehir GÜLER

FOTOĞRAFLAR: Gökhan ÇETİN