MENU

İki Bin Yıl Önce Bulunan Güneş Saati OMÜ'de
21 Nisan 2017, Cuma - 14:55
Güncelleme: 23 Nisan 2017, Pazar - 00:31
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Gözlemevi Sorumlusu Selami Kalkan, yaklaşık 2 bin yıl önce astronomlar tarafından bulunan armillary küre modeli güneş saatini yaparak gözlemevi bahçesine koydu.

Güneş saati ile ilgili bilgi veren OMÜ Gözlemevi Sorumlusu Selami Kalkan, "Portekizli denizciler tarafından kullanıldığı söylenen çemberli küreye, Osmanlıların zatü'l-halak adını verdiği söylenmektedir. Bu kürenin M.Ö. 200 civarlarında Yunanlı matematikçi, coğrafyacı ve astronom Eratosthenes tarafından bulunduğu ifade edilmektedir.” dedi.

Armillary küre olarak ifade edilen bu modelin tarihsel astronomlar ve diğer bilim adamları tarafından gökyüzünü anlamak için kullanılmış bir model olduğunu kaydeden Kalkan, “Tam tasarlanmış bir armillary küre ile gökyüzündeki bir gök cisminin, yeryüzündeki bir gözlemciye göre konumu hesaplanabilmektedir. OMÜ Gözlemevi'nde de armillary küre modeli göz önüne alınarak, bir güneş saati oluşturulmuştur. Bu küre sayesinde güneşli havalarda kürenin merkezinde bulunan kutup yıldızına yönlendirilmiş çubuğun gölgesi, o anki saati göstermektedir. Basit yöntemlerle yapılan bu güneş saatinin geliştirilerek daha farklı malzemelerle yapılması planlanmaktadır.” diye konuştu.

X
Secure Login

This login is SSL protected