Hayalimdeki Çin Resim Sergisi İki Ülke Arasında Köprüler Kuruyor
24 Mart 2017, Cuma - 22:10
Güncelleme: 27 Mart 2017, Pazartesi - 11:02

Çin Halk Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçiliği, Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Uluslararası Bilimsel ve Kültürel Araştırmalar Vakfı (UBİKAV) iş birliği ile düzenlenen “Hayalimdeki Çin Resim Yarışması - 2016” kapsamında dereceye giren ilk 8 öğrencinin resimleri ile sergilenmeye değer 60 resim, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde sergilendi.

Ortaöğretim öğrencilerine resim sanatını sevdirmek ve hayal güçlerini geliştirmek amacıyla hazırlanan sergide; jüri tarafından sergilenmeye layık görülen 60 eser ile ilk sekizde yer alan öğrencilerin, Çin gezisi sonrasında yaptıkları “Hayalimdeki Çin” resimleri yer aldı.

Serginin açılışına; Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Çin Halk Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Yu Hongyang, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, OMÜ Vakfı Başkanı Prof. Dr. Halil Kütük, OMÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Nalan Kızıltan, Yabancı Diller Yüksekokulu Okutmanı Yasemin Kütük, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

“İnşallah bu pozitif ilişkiler devam edecek”

Serginin açılışında söz alan Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, “Bugün çok güzel bir ana şahitlik etmek üzereyiz” diyerek başladığı konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Değerli Büyükelçimizi Rektörlük’te ağırladık ve sohbet ettik. Türkiye ve Çin arasındaki ikili iş birliğinin aldığı mesafenin yeterli olmamakla birlikte güzel bir başlangıçla devam ettiğini görmekteyiz. Bu anlamda kendilerini Samsun’da konuk etmekten çok mutlu olduk. Üniversitemiz çatısı altında Çince öğrenimini hızlandıracak ve arttıracak açılımlar yapma kararımız vardı. Bu kararımızı onların da desteğiyle hayata geçirmemizin kolaylaşacağını gördük. İnşallah gelecekte üniversitemizde Çince öğrenmenin ötesinde Çin ve Türk toplumları ile devletleri arasındaki ilişkiyi geliştirecek çapta girişimleri de sağlayacağımızı ümit ediyorum.”

“Çin kültürünü tanıtmak için öğrencileri teşvik ediyoruz”

Öğrencilerin Çin’e gitmeden önce hayallerindeki Çin ile gittikten sonra gördükleri Çin arasındaki farklılığı da resmettiklerini vurgulayan Rektör Bilgiç, bundan sonraki süreçte de ilişkileri güçlendirecek adımlar atmayı düşündüklerini belirterek, “Kendilerine çok çok teşekkür ediyorum. Sonraki günlerde inşallah ben de kendilerini ziyaret edeceğim. Umut ediyorum ki bu iyi ve pozitif ilişkiler devam eder. Hepinize katılımınızdan dolayı şükranlarımı sunuyorum, sağ olun, var olun.” şeklinde konuştu.

Sergiye katılmaktan büyük onur duyduğunu belirten Çin Halk Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Yu Hongyang ise bu etkinlik vesilesiyle genç Türk öğrencilerin kaleminden onların Çin’e yönelik anlayış ve izlenimlerini gördüklerini söyleyerek aynı zamanda Çin kültürünü tanıtmak ve düşünmek adına öğrencileri teşvik ettiklerini vurguladı.

“OMÜ uluslararası iletişim ve iş birliği içinde”

OMÜ’nün, öğrencilerinin ufkunu açıp büyütmeye önem verdiğine ve bu doğrultuda aktif bir şekilde uluslararası iletişim ve iş birliği içinde olduğuna işaret eden Büyükelçi Yu Hongyan, “Dil bir ülkenin kültürünü anlamak için önemli bir pencere ve iki milleti birbirine bağlayan köprü niteliğindedir. Umarız daha çok öğrenci Çince dersini alır, bu dille ilgilenir, Çin kültürünü anlar ve nihayetinde iki ülkenin dostluğuna katkıda bulunur. Tabii ki Çin Halk Cumhuriyeti de her zaman OMÜ’nün Çince eğitimini desteklemek için Çince öğretmenlerini buraya gönderecektir.” dedi.

Büyükelçi Hongyang konuşmasında 6 Mayıs 2017’de Okan Üniversitesinde Türk üniversiteleri arasında “Çince Köprüsü” adıyla Çince yarışması düzenleneceği bilgisini de paylaşıp OMÜ’de Çince eğitimi alan öğrencilerin bu yarışmaya katılması çağrısında da bulundu.

Konuşmasının sonunda Büyükelçi Yu Hongyang sergide emeği geçen akademisyen ve öğrencilere teşekkür ederek Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin misafirperverliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Konuşmaların ardından serginin açılış kurdelesini Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Büyükelçi Yu Hongyang, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Okutman Yasemin Kütük ve Büyükelçilik temsilcileri birlikte kesti. Rektör Bilgiç, Büyükelçi Hongyang ve beraberindekiler sonrasında sergiyi gezerek öğrencilerin resimlerini incelediler.

“Hayalimdeki Çin” resim yarışması, Çin Halk Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı tarafından Bakanlık kültür etkinliklerine dâhil edilerek bundan böyle her yıl düzenlenecek.