MENU

Vali ve Başsavcı Öğrencilerle Tecrübelerini Paylaştı
01 Mart 2019, Cuma - 16:03
Güncelleme: 06 Şubat 2020, Perşembe - 16:03
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesinde “İŞKUR Kampüste - Kariyer Günleri” programı kapsamındaki konferansta, Samsun Valisi Osman Kaymak ve Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz öğrencilerle tecrübelerini paylaştı.

Programa; Vali Kaymak ve Başsavcı Yavuz’un yanı sıra; Adalet Komisyon Başkanı Kemal Alver, Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Tahsin Keçeligil, İŞKUR Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını İŞKUR İl Müdürü Haşim Meydan yaparken, Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Yılmaz da istihdam konusunda açıklamalarda bulundu.

“İyi yetişmiş insan sayısını çoğaltmak için çalışıyoruz”

Daha sonra kürsüye gelen Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, iyi yetişmiş insan sayısının artması yönünde çaba harcadıklarını ifade etti. İşsizliğin dünyanın önemli bir sorunlarından biri olduğunu vurgulayan Rektör Bilgiç “Türkiye’de yaşanılan işsizlik nedeniyle ortaya çıkan mutsuz insan sayısının artmasını önlemek için önemli gayretler sarf edilmektedir. Bu işsizliğin iki tarafı var. Bir yanda iş alanlarının oluşması, diğer yanda da bu alanlarında istihdam edilecek yeterlilikte insanın yetişmiş olması gerekiyor. Biz Üniversite olarak işin daha çok bu ikinci kısmındayız. İyi yetişmiş insan sayısını çoğaltmak için çalışıyoruz. İstihdamla da ilişkimiz var ama asli işimiz eğitim. İstihdama katkı sağlayacak alanlar oluşturulması konusunda bir nebze katkı sunuyoruz. Geçtiğimiz günlerde eğitim ihracatı konusunda Türkiye’de üçüncülük ödülünü alırken, sayın Aile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Zehra Zümrüt Selçuk o sırada bana, istihdama katkı sağlayacak adımlar atmamız konusunda istekte bulundu. Biz de bu nedenle konuya hassasiyetle eğiliyoruz.  Öğrencilerimizi bu tür toplantılarla iş sahaları konusunda bilgilendirmeye gayret ediyoruz. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Mutsuz insanların mutsuzluğunun en önemli sebeplerinin başında işsizlik geliyor, başka insanlara muhtaç olmak geliyor. Bunu giderme yönünde çalışan başta İŞKUR olmak üzere herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

“Üniversitelilerin iş gücüne katılım oranı yüzde 80”

Konferansa katılan İŞKUR Genel Müdürü Cafer Uzunkaya ise istihdamla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İŞKUR'un artık üniversitelerde de kendini gösterdiğini belirten Uzunkaya "İŞKUR, 2018 yılında 210 bin 459 üniversite mezununun istihdamına aracılık yapan bir kurumdur. 10 yıllık zaman içerisinde 3,5 milyon üniversite mezununu istihdam eden bir Türkiye'den bahsediyoruz. Üniversitelilerin iş gücüne katılım oranı yüzde 80,2'dir. Üniversite öğrencilerimize yönelik 'sosyal çalışma' dediğimiz bir çalışma gerçekleştireceğiz. Üniversite öğrencilerimiz tatillerini yaparken diğer taraftan haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında haftanın 3 günü, üniversite boyunca da 3 ay olmak kaydıyla; iş gücü piyasasıyla, kamu kurum ve kuruluşlarıyla bunun tanıtılmasına dönük faaliyetlerde bulunup, ücret ve sigorta priminin ödendiği bir sistemi hayata geçiriyoruz. Yine üniversite öğrencilerimizin istihdamını kolaylaştırmak için 'İşe İlkadım' projesiyle üniversite öğrencilerinin daha fazla istihdamda kalmasını temin eden çalışmalarımızı ortaya koyuyoruz." dedi.

“Hukukçuluk yüksek fedakârlıklarla ilerleyen bir meslektir”

Ardından konferansa geçilirken, ilk olarak Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz söz aldı. Öğrencilerle tecrübelerini paylaşan Yavuz “Hukukçuluk yüksek fedakârlıklarla ilerleyen bir meslektir. Bizim mesleğimiz, öyle çok fazla tercihlerimizi ön plana koyabileceğimiz bir meslek değil. Devletimiz bizi nerede görevlendirirse oraya gitmek durumundayız. Görevimiz adalet dağıtmak. ‘Hukuk fakültesi diploması hemen her kapıyı açıyor’ diye bir söz var. Meslek ve gelecek kaygısı taşımanıza gerek yok. Türkiye hem genç nüfus hem de yetişmiş insan gücü itibariyle en dinamik Avrupa ülkelerinden biri. Sizler mezun olduktan sonra bir kaygı taşımayın. Çünkü çok fazla seçeneğiniz var. Hukuk mezunları her şekilde istihdam edilebiliyor.” ifadelerini kullandı.

“İyi hukukçu; kendini iyi yetiştirendir”

Başsavcı Yavuz’dan sonra söz alan Vali Osman Kaymak ise mesleğe başlamadan öğrencilerin kendini iyi yetiştirmesi gerektiğini vurgulayarak "İyi hukukçu; dersine iyi çalışan, konuları iyi analiz eden, kendini iyi yetiştirendir. Diplomalar, meseleleri çözmüyor. Davasına çok iyi hazırlanan bir avukat, çok meşhur avukatların kazanamadığı davaları kazanabiliyor. Bunun için kendinizi yetiştirmeye bakın. Onun için öğrencilik yıllarınızı çok iyi değerlendirmeniz lazım. Kaymakamlık gibi, hâkimlik gibi meslekler aslında temsil görevleridir, çok onurlu mesleklerdir. Sizler de bu görevlere ulaşabilirsiniz. Bu meslekleri yaparken insanları sevmek zorundasınız. Aksi takdirde sorun yaşarsınız. Aslında her mesleği yaparken en iyisini yapmak için çaba harcamalıyız. Burada iyi bir üniversite yaşamı geçirirseniz hayallerinize ulaşmanız için hiçbir engel kalmaz." şeklinde konuştu.

Konferansın sonunda İŞKUR Genel Müdürü Cafer Uzunkaya; Vali Osman Kaymak ve Başsavcı Ahmet Yavuz’a hediye takdim ederken, İŞKUR Müdürü Uzunkaya da hediyesini Vali Kaymak'tan aldı.

X
Secure Login

This login is SSL protected