Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ve Cezayir’in 8 Mayıs 1945 Guelma Üniversitesi temsilcileri arasında gerçekleştirilen çevrim içi (online) toplantıda Sağlık Bilimleri ve Gerontoloji üzerine odaklanan bir akademik iş birliği görüşmesi gerçekleştirildi.
Toplantı, ilgili alanlarda iki üniversite arasındaki uluslararası akademik ortaklıkların ve bilgi alışverişinin teşvik edilmesinde önemli bir adım olarak kaydedildi.
Görüşmeye; 8 Mayıs 1945 Guelma Üniversitesi Lisansüstü Çalışmalardan Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Afef Bensouila, Planlamadan Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Achour Seridi, Dış İlişkilerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Aida Benhamida, Doğa ve Yaşam Bilimleri Fakültesi Dekanı Dr. Yacine Guerroui, Dekan Yardımcısı Prof. Mouslim Bara ve Sağlık Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Dr. Wissem Abdaoui katıldı.
Toplantıda OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Terzi’ye; Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Ertaş Öztürk, Erasmus Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Tütüncü ve Öğr. Gör. Tolga Arslan eşlik ettiler.
Toplantının odağı OMÜ'nün kendi Sağlık Bilimleri Fakültesini kurmada 8 Mayıs 1945 Guelma Üniversitesine akademik destek sağlaması oldu. OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Terzi, Üniversitenin sağlık bilimleri eğitimi ve araştırmalarındaki kapsamlı güçlü yönlerini ve kapasitelerini vurguladı. Ayrıca Terzi, Gerontoloji üzerine güncel gelişmeler hakkında bilgi vererek özellikle yaşlanma ve bununla ilişkili zorluklar konusunda daha derin bir anlayış ve araştırma ihtiyacının gerekli olduğunu ifade etti.
Toplantı çerçevesinde her iki kurumun sağlık bilimleri alanında çift diploma programı kurulması konusunda mutabakata varıldı. Program ile iş birliği içindeki iki üniversitenin öğrencilerine, her kurumun uzmanlık alanlarından ve kaynaklarından yararlanma fırsatı verilerek, eğitim deneyimlerini ve kariyer beklentilerini önemli ölçüde artıracak fırsatlar sunulacak.
İki üniversite arasındaki iş birliği Haziran ve Temmuz 2023’de karşılıklı heyetlerin ziyareti ile başlamıştı. Gerçekleştirilen toplantı ile iki üniversite arasındaki iş birliği somutlaşmış oldu. Söz konusu iş birliğinin küresel sağlık sorunlarına yönelik olması iş birliğinin uluslararası dayanışma açısından da önemini arttırıyor.