MENU

Rektör Bilgiç OMÜ’nün Covid-19 Sürecini Anlattı
07 Mayıs 2020, Perşembe - 21:24
Güncelleme: 08 Mayıs 2020, Cuma - 00:00
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, yeni tip koronavirüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında yapılan uygulamaları ve eğitim-öğretimle faaliyetleriyle ilgili merak edilenleri Samsun Teknopark’ın organize ettiği sosyal medya canlı yayınında yanıtladı.

Samsun Teknopark Genel Müdürü Dr. Buğra Çolak'ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen 'OMÜ'de Covid-19 Süreci' başlıklı canlı yayın programına OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç ile Rektör Yardımcısı ve Samsun Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kuran konuk oldu.

Canlı yayında ülkemizde ve dünyada yaşanan pandemi sürecini değerlendiren Rektör Bilgiç, herkes için yeni olan sürecin başından itibaren toplumun bütün kurumları gibi ciddiye alındığını ve gereken bütün önlemlerin alındığına dikkat çekti. Türkiye’nin Covid-19 salgınına karşı ilk zamandan beri güçlü şekilde mücadele ettiğini belirten Bilgiç, bu süreçte yeni ve değişen kararlar alınmak zorunda kalındığını söyledi. Bilgiç, salgını yaşadıkça daha iyi anlayabildiğimizi ve öğrendikçe de mücadelede daha etkili adımların atıldığını ifade etti.

OMÜ, eğitim ve öğretimin yanında vatandaşa da hizmet vererek sürece katkı sağladı

Covid-19 salgının yaşamımızda devam edeceğini anlatan Bilgiç, salgının bir aşı bulununcaya kadar tamamen yok olmayacağını bu nedenle de alınan tedbirlere kararlılıkla devam edileceğini söyledi. Bilgiç, OMÜ’nün bir eğitim kurumu olarak hem araştırma birimlerinde bilgi öğreterek hem de hizmet birimlerinde vatandaşlara hizmet ederek bu sürece katkı sağladığını anlattı.

“Güçlü altyapımız nedeniyle uzaktan eğitime hemen başladık”

Rektör Bilgiç, üniversitenin önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora alanlarında eğitim gören binlerce öğrencisinin Covid-19 önlemleri kapsamında ara verilen eğitim süreçlerine dair soruya da cevap verdi. Bu süreçte Yüksek Eğitim Kurulu’nun (YÖK) almış olduğu uzaktan eğitim kararıyla üniversitenin alt yapısının güçlü olması nedeniyle hemen uzaktan eğitime başlandığını belirtti.

“Akademisyenlerimiz ve öğrencilerimiz kısa sürede uzaktan eğitime adapte oldu”

Akademisyenlerin bir kısmı bu sürece ilk başta alışkın olmadığını ancak daha sonra bütün akademisyenlerin uzaktan eğitime adapte olduğunu belirten Bilgiç, sözlerine bazı hocaların yeni eğitim sistemini sevdiğini de ekledi. Öğrencilerin de aynı şekilde büyük çoğunluğunun uzaktan eğitim sistemine adapte olduğunu vurgulayan Bilgiç, bazı öğrencilerin ise internet ve teknolojik cihazlardan kaynaklı erişim eksikliğinden dolayı sıkıntı yaşadıklarını anlattı.

 

“Tıp ve Diş Hekimliği gibi uygulamalı eğitim veren fakültelerde örgün eğitime başlanabilir”

Sosyal medya yayınında YÖK’ün 15 Hazirandan sonra yüz yüze eğitime başlanması kararına değinen Bilgiç, öğrencilerin büyük çoğunluğunun eğitim dönemlerini ve sınavlarını uzaktan eğitim sistemiyle tamamlamak istediklerini ancak Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi gibi uygulamalı eğitimlerin olduğu fakültelerde öğrencilerin gerekli önlemler alınarak eğitim yapılabileceğini aktardı. Bilgiç, bu süreçte öğrencilerin yıl ve zaman kaybına uğramadan eğitimlerini tamamlamalarını istediklerinin de altını çizdi. Ayrıca 5000’e yakın yabancı öğrencilerinin de olduğunu söyleyen Bilgiç, yabancı öğrencilerin de hak kaybına uğramaması için gerekli planlamaları yaptıklarını anlattı.

Bilgiç, Karadeniz Bölgesinin en büyük hastanesi olan OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesinin, Sağlık Bakanlığı tarafından pandemi hastanesi olarak belirlendiğini söyledi. Hastanenin Covid-19 hastaların tedavi sürecini başarılı bir şekilde sürdürdüğünü anlatan Bilgiç, bu süreçte Samsun İl Sağlık Müdürlüğünün koordinasyonunda OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi her branştan hekim, hemşire ve diğer tüm yardımcı sağlık personeliyle salgına karşı özveriyle çalışmalarını yürüttüklerini ifade etti.

Bilgiç, OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesin de pandemi kurulu oluşturduklarını ve kendisinin de Samsun’da diğer kamu kurumlarıyla birlikte oluşturulan pandemi kurulunda yer aldığını belirtti.  Bu süreçte Covid-19 virüsü şüphesiyle hastaları polikliniklerde muayene edildiğini belirten Bilgiç, bunlardan pozitif olasılığı bulunanlar ile sonuçları pozitif olan kişinin yatırılarak tedavi edildiği belirtti.

“Tıp Fakültesi Hastanesinde Covid-19 hastalarına plazma tedavisi de dahil her türlü müdahale yapılabiliyor”

Pandemi kapsamında OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi, Covid-19 ilişkili şikâyetleri olan hastalara hizmet vermek için Solunum Yolu Enfeksiyon Poliklinik Birimi oluşturduklarını ifade eden Bilgiç, bu süreçte; OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi içerisinde 150 yatak kapasiteli, 7 adet Kovid-19 tedavi servisi açtıklarını anlattı. Bilgiç, Covid-19 testinin yapılacağı laboratuvarların hazır bulunduğunu ve plazma tedavisi de dahil her türlü müdahale yapılabileceğini anlattı. Ayrıca Bilgiç, çalışanların evine gitmekte imtina edenler için üniversitenin konukevi ve sahil tesislerini çalışanların konaklaması için tahsis ettiklerini de vurguladı.

“Panik yapmayalım ama rehavete de kapılmayalım”

Rektör Bilgiç, son olarak pandemi salgınıyla ilgili uyarılarda bulunarak “panik yapmayalım ama rehavete de kapılmayalım. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın da açıkladığı gibi kademeli olarak normal hayata döneceğiz. Hayatımızda sosyal mesafe kuralına, maske kullanımına ve hijyen koşullarına aşı buluna kadar devam edeceğiz. Virüs, insanlara değişik kazanımlar da sağlayacak, aileye ve arkadaşlığa verilen önem artacak çünkü bu süreçte bunun kıymetini daha iyi anladık ” dedi.

X
Secure Login

This login is SSL protected