MENU

OMÜ’lü Bilim İnsanlarının Çevre Dostu Buluşu Otomotiv Sektörüne Kazandırılıyor
19 Kasım 2020, Perşembe - 10:32
Güncelleme: 29 Ocak 2021, Cuma - 12:02
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

5. İstanbul Uluslararası Buluş Fuarında (ISIF 2020) Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğretim üyelerine altın madalya kazandıran “Yakıt Özelliklerinin Geliştirilmesinde Kullanılacak Fotokatalitik Kapsül” adlı buluşla; çevre dostu, yerli ve milli bir ürünün otomotiv sektörüne kazandırılması hedefleniyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mevlüt Gürbüz, Prof. Dr. Hakan Özcan, ve Sinop Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Murat Kapusuz’un, içten yanmalı motorlarda kullanılan yakıtlar üzerine yaptığı çalışmalar sonunda geliştirdiği buluştan üretilen ürünün, Türk ekonomisine ve çevreye önemli katkılar sağlaması bekleniyor.

“Araç verimini arttıran, yakıt kullanımını düşüren buluş”

Araçlardan çıkan zararlı emisyonları düşürerek çevre kirliliğinin önüne geçen, araç verimini arttıran ve yakıt kullanımını yaklaşık yüzde on düşüren fotokatalitik kapsül buluşu hakkında bilgi veren Doç. Dr. Mevlüt Gürbüz ve Prof. Dr. Hakan Özcan şunları söyledi: “Ülkemizde trafiğe kayıtlı taşıt sayısı 23 milyonun üzerinde. Bunların yüzde 54'ünü otomobil oluşturuyor. Dünyada ise 2 milyara yaklaştı. Bu araçların yakıt ısıl enerjisinin yüzde 70 kadarı kayboluyor. Ayrıca zararlı emisyonlar ortaya çıkarıyor. Çevre dostu 'Fotokatalitik kapsül' buluşu zararlı emisyonları azalttığı gibi araçların verimini yaklaşık yüzde on yükseltiyor.”

Buluşun Dr. Öğr. Üyesi Murat Kapusuz’un doktora tezinden ortaya çıktığını belirten Doç. Dr. Mevlüt Gürbüz ve Prof. Dr. Hakan Özcan, lisansüstü tezlerin sanayiye evrilmesinin ekonomiye katma değer sağlaması açısından oldukça önemli olduğunu sözlerine ekledi.

En kısa sürede üretime geçecek

Samsun Teknopark’ta şirketleri bulunan OMÜ Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mevlüt Gürbüz ve Prof. Dr. Hakan Özcan, buluşun yurtiçi ve yurtdışı patentini almak için başvurduklarını belirterek en kısa zamanda üretime geçileceğinin ve ilgili firmalara teknoloji transferinin, OMÜ Teknoloji Transfer Ofisinin desteğiyleyapılacağının da müjdesini verdi.

Buluş ISIF 2020’de altın madalya kazandı

“Yakıt Özelliklerinin Geliştirilmesinde Kullanılacak Fotokatalitik Kapsül” adlı buluş, 26 ülkeden 519 buluşun sergilendiği 5. İstanbul Uluslararası Buluş Fuarında (ISIF 2020), her biri alanında uzman uluslararası jüri kurulu tarafından değerlendirilerek altın madalya ödülüne layık görülmüştü.

Fotokatalitik nedir?

Organik malzemelere ve insan sağlığına kesinlikle zarar vermeyen, bir kere kullanıldığında uzunca bir süre etkinliğini koruyabilen ve ışık enerjisini kullanarak kimyasal bir reaksiyon oluşturan, nanoteknolojik ve fotokimyasal yüzey kaplama ürünüdür.

X
Secure Login

This login is SSL protected