MENU

OMÜ’de Tasarruf Seferberliği: Hedef Yüzde 20
24 Ocak 2019, Perşembe - 14:18
Güncelleme: 04 Şubat 2020, Salı - 13:53
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesinde (OMÜ) "Isıtma Sistemlerinin İşletme ve Kullanma Genelgesi"nin uygulanması doğrultusunda yapılan toplantıyla tasarruf tedbirleri masaya yatırıldı. 

Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Pembe Salon’da gerçekleşen toplantıda; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Yüksel Ardalı, Üniversite Genel Sekreteri Doç. Dr. Menderes Kabadayı, daire başkanları, fakülte sekreterleri, merkezlerin müdür yardımcıları, şube müdürleri, güvenlik şefleri, ısı merkezi çalışanları ve ısınma sistemi ile ilgili görevliler ile teknik personel bir araya geldi.

İlk olarak söz alan Tasarruf Komisyonu Başkanı Rektör Danışmanı Prof. Dr. Yüksel Ardalı, Üniversite bünyesinde uygulanmaya başlanan "Sıfır Atık Projesi"ne işaret ederek "Sıfır atık nedir diye baktığımızda; çöp diye nitelendirdiğimiz atıkların, ayrıştırılarak geri dönüşüme gönderilmesi ve ekonomiye kazandırılmasıdır. Diğer deyişle israf etmemektir, tasarruftur. Geri dönüşüm birimlerinde 'Atıklarımız nasıl değerlendiriliyor, nasıl dönüşümü yapılıyor?' İşte bunların da takibini yapacağız. İşin bir de tehlikeli atık kısmı var. Bununla ilgili de atık yönetimi hazırlıyoruz. Daha az tüketmek, tasarruf yapmak el birliğiyle olur; tek bir kişiyle ya da söylemle de olmaz, sergilediğimiz davranışlarımızla olur. Gelişmeler gayet olumlu yönde, daha da güzel olacağına inanıyorum." dedi.

Genel Sekreter Doç. Dr. Menderes Kabadayı da OMÜ'nün sahip olduğu bütçenin önemli bir kısmının ısıtma giderlerinde kullanıldığına dikkat çekerek "Her yıl yaklaşık 7 milyon 400 bin metreküp doğalgaz ve 200 ton kalorifer yakıtı kullanılmakta olup, yaklaşık 13 milyon liralık mali kaynak ısıtmaya aktarılmaktadır. Sahip olduğu mali kaynakları verimli ve etkin kullanma konusunda hassasiyet gösteren Üniversitemiz, ısıtma sisteminin daha verimli işletilmesine ve gerekli önlemlerin alınarak tasarruf yapılmasına özel önem vermektedir. Bu nedenle ısıtma sisteminin işletilmesi ve kullanılmasıyla ilgili genelge, Rektörümüz Prof. Dr. Sait Bilgiç imzası ile tüm birimlerimize gönderilmiştir." şeklinde konuştu.

"Genelgenin amacı kimseyi üşütmek değil, israfı önlemek"

Genel Sekreter Kabadayı, Üniversitenin ısıtma altyapısına dair bilgi vererek devamında "Bilindiği gibi Üniversitemizin ilçelerdeki ısıtma sistemi kalorifer yakıtı, merkezde ise doğalgaz ile çalışmaktadır. Kurupelit Kampüsü'nde ısı merkezlerimiz var. Uzaktan Eğitim Merkezi, Sağlık Bilimleri Fakültesi gibi sonradan inşa edilen birimlerimizin ısıtma işlemleri doğrudan kendi kazan dairelerinden, diğer birimlerimizde ise ısıtma, ısı merkezlerinden gelen buhar ile sağlanmakta. Genelge öncesi çok büyük israfların olduğunu tespit ettik." dedi.

Doç Dr. Menderes Kabadayı genelgenin amacını ise "Genelgenin amacı kimseyi üşütmek değil, aksine OMÜ’nün elindeki kaynakları daha etkin kullanmak ve israf etmemek." şeklinde özetledi.

“Genelge ile yüzde 20 tasarruf sağlamayı hedefliyoruz”

Genelgenin amacına ulaşması için yapılacakların altını çizen Doç Dr. Menderes Kabadayı bu sürece dair şunları dile getirdi: "Hizmetlisinden akademik kadrosuna, idari personelinden güvenlik personeline kadar hepimiz, taşın altına elimizi koymalıyız. Biz bir aileyiz. Odalarımız, sınıflarımız çok ısındığında pencereyi açmak yerine bir petek kapatmalıyız. Bir vana kapatmakla geleceğimize katkı yapacağımızı unutmamalıyız. Bir taraftan ısınma tasarrufu yaparken, diğer yandan elektrik ve su israfının da önüne geçmeliyiz. Sadece Üniversitemizi değil, ülkemizin de geleceğini düşünerek hareket etmeliyiz. Vatan sevgisi sözle değil, icraatla olur. Hazırlanan genelgeye uygun olarak hareket edersek kullanılan yakıtlardan yüzde 20 tasarruf sağlamayı hedeflemekteyiz. Gerek ısı merkezlerinde mesai mefhumu gözetmeden, kar kış demeden görev yapan çalışma arkadaşlarımıza gerekse birimlerde kazan dairesini açıp kapatan arkadaşlarımıza ve Yapı İşleri Daire Başkanımız ile uzun yıllardır Üniversitemizin ısınma sistemlerinin düzgün çalışması için gece gündüz çalışan mühendis arkadaşlarımıza vermiş oldukları hizmetler için gönülden teşekkür ediyorum. İdarecisinden hizmetlisine kadar tüm OMÜ ailesinin, el birliği ile bu genelgenin amacına ulaşmasına katkı vereceğine inancım tamdır."

“Tasarruf; daha fazla bilgi, daha fazla teknoloji ve gelişmişliktir”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan ise tasarrufun ve ekonomik davranmanın birçok avantajı beraberinde getireceğine dikkat çekerek "Bir insanın bulunduğu çevreyi, bir grup insanın mensubu olduğu ulusu, yine bir grup insanın dünyayı değiştirebilecek gücünün olduğu kanaatindeyim. Sizlerin de bu güçte olduğuna eminim. Eğer bir şeyi başaramıyorsak bu duruma; mutlaka kendi üzerimizde olan sorumluluğu bir başkasının yerine getireceği düşüncesinin neden olduğuna inanıyorum. Tasarruf; sadece dinî açıdan yükümlü olduğumuz bir tutum değil, aynı zamanda ekonomik kalkınmanın da temel taşıdır. Ekonomi diyor ki; tasarruf yap, tasarruflarını yatırıma dönüştür, üretimin ve gelirin artsın, tekrar tasarruf yap. Yani esasında boşa yanan bir elektriği kapatmakla ülke ekonomisine de katkı sağlamış oluyoruz. Tasarruf yapmamız, Üniversitemize sadece maddi bir katkı sağlamayacak, yaptığımız tasarruflarla üstelik öğretim üyelerimizin araştırmalarına daha fazla para ayrılabilecek, akademisyenlerimiz daha fazla kongreye katılabilecek. Bunlar ayrıca, bize daha fazla bilgi, daha fazla teknoloji, daha fazla gelişmişlik olarak geri dönecek. Tasarruf bir proje değil, birlikte el ele verip yapmamız gereken bir görevdir." değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların ardından "ısıtma sistemlerini işletme ve kullanma" konusunda sorumlu Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Recep Durmuş ve teknik personel tarafından katılımcılara gerekli bilgilendirmeler yapıldı.

X
Secure Login

This login is SSL protected