MENU

OMÜ’de Fidanlar Sağlık Çalışanlarına Vefa için Dikildi
11 Kasım 2020, Çarşamba - 16:58
Güncelleme: 13 Kasım 2020, Cuma - 18:18
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Samsun Valiliği, Orman Genel Müdürlüğü ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) iş birliğiyle “Geleceğe Nefes Ol” etkinliği kapsamında ve sağlık çalışanlarına vefa teması çerçevesinde “Sağlık Çalışanları Hatıra Ormanı"na fidan dikimi gerçekleştirildi.

Etkinlik, bu sene Covid-19 pandemisinde de mücadelede en ön safta yer alan sağlık çalışanlarına atfedildi.

Fen-Edebiyat Fakültesi altındaki alanda düzenlenen etkinlik; Samsun Valisi Dr.Zülkif Dağlı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, İl Jandarma Komutanı Albay İbrahim Güven, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci, Amasya Orman Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Şakir Güneri, İl Tarım Müdürü İbrahim Sağlam, İl Sağlık Müdürü Dr. Muhammet Ali Oruç, İl Millî Eğitim Müdürü Coşkun Esen, sağlık çalışanları, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, daire amirleri, askerî ve idari yetkililer ve OMÜ’lü öğrenciler ile Lider Çocuk Tarım Kampı’ndaki öğrencileri bir araya getirdi.

Samsun 12 lokasyonda 18 bin 756 fidanla doğaya nefes olacak

Sunuculuğunu Öğr. Gör. Onur Şen’in yaptığı program, protokol konuşmalarıyla başlarken ilk olarak söz alan Amasya Orman Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Şakir Güneri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 11 Kasım 2019 yılında ilan edilen Millî Ağaçlandırma Günü kapsamında Türkiye’de 81 il ve dünyada 30 ülkede eş zamanlı olarak 83 milyon fidan dikiminin planlandığına dikkat çekti. Samsun’da 12 lokasyonda 18 bin 756 fidan, OMÜ’de ise 11 bin 111 fidanın toprakla buluşacağını belirten Güneri, emeği geçen kurum ve kişilere teşekkür etti.

Rektör Ünal “Bugünü gelecek nesillerimizin yaşam alanlarının korunması, ihyası ve iyileştirilmesi açısından bir farkındalık günü olarak görüyoruz”

Pandemi döneminde büyük bir fedakârlık örneği gösteren sağlık çalışanlarına saygı ve minnetlerini ifade etmek için bu etkinliği düzenlediklerini söyleyen OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal da Millî Ağaçlandırma Günü’nün önemine değinerek “Bugünü gelecek nesillerimizin yaşam alanlarının korunması, ihyası ve iyileştirilmesi açısından bir farkındalık günü olarak görüyoruz. İnsanoğlunun kendi eliyle gerçekleştirdiği küresel iklim değişiklikleri, doğal afetler, sel ve taşkınlar vatan açısından ormanları, askerî saldırılara karşı güvence olarak görülen kaleler kadar önemli kılmıştır. Ormanlar insafa terk edilecek varlıklar değildir. Geleceğimiz açısından ormanlarımız yaşam alanı hatta imkânı olarak görülmektedir. Dolayısıyla kendi sağlığımız ve güvenliğimiz açısından önemli hem de gelecek nesillerimizin yaşam alanlarının garantisi olarak değerlendirilmelidir. O nedenle orman ve ağaç, vatan savunmasının bir parçasıdır. Ormanlara verilen zararların, kişisel mülke verilen zararlardan daha tehlikeli ve daha tehdit edici olduğu idrak edilmelidir.” ifadelerini kullandı.

“Eğitimin bir parçası olarak gördüğümüz için çevremizi, doğamızı ve ormanlarımızı imar ve ihya edeceğiz”

OMÜ’ye tahsisli orman alanlarının tamamını imar etmeyi ve nitelikli yaşam alanına çevirmeyi amaçladıklarını dile getiren Rektör Ünal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her ilimizden öğrenci barındıran Üniversitemiz, 109 farklı ülkeden de öğrencilere ev sahipliği yapmakta. OMÜ olarak eğitimine katkı sağladığımız her bir öğrencinin çevre konusunda duyarlı, sorumluluk üstlenen ve fedakârlıktan kaçınmayan bireyler olarak buradan ayrılmasını arzu etmekteyiz. Ayrıca eğitimin sadece sınıflarda olmadığının da farkındayız. Eğitim, görgü ve görsellerle birleştirildiğinde taşa kazınan yazıtlar gibi iz bırakacaktır. Biz kalıcı olana talibiz. Eğitimin bir parçası olarak gördüğümüz için çevremizi, doğamızı ve ormanlarımızı imar ve ihya edeceğiz. Bu uğurda katkı sunan kurumlarımız ile bütün çalışanlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum.”

Başkan Demir “Sağlık çalışanlarımızın her türlü ihtiyaçlarında yanlarında olma gayreti içindeyiz”

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ise “Ağaç yoksa yaşam da yok. Dünyanın ne kadar kıymetli olduğunu görmek lazım. Bugün yani 11 Kasım, Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle çok önemli bir gün olarak tayin edildi. Çok yakın geçmişi olan ama hakikaten bizi heyecanlandıran, bir araya getiren ve yediden yetmişe hepimizin dikkatini çok önemli bir noktaya çeken bir gün. Ayrıca dünyada pandemi salgınıyla gözle görülmeyen bir varlığın bütün dünyayı nasıl esir aldığını da görüyoruz. Dün de çok değerli bir hocamız ve doktorumuz olan Habib Demirel’i, Covid 19 sebebiyle son yolculuğuna uğurladık. Merhumun, Kızılayda gerçekten çok kıymetli hizmetleri oldu. Özellikle pandemi sürecinde Cumhurbaşkanımızın önderliğinde hükûmetimiz, tüm kamu kuruluşları, Bakanlığımız çok ciddi çaba sarf etti. Bunu gönül rahatlığı ile ifade edebiliyorum ki Sayın Valimizin önderliğinde pandemi sürecinde Samsun da Türkiye’de performansı en yüksek illerden biri oldu. Ama bunun ana merkezinde de sağlık çalışanlarımız, doktorlarımız, hemşirelerimiz, yardımcı sağlık personelimiz ve temizlik görevlilerimiz var. Sürekli iç içe olduğumuz için biz de Belediye olarak her türlü ihtiyaçlarında onların yanında olma gayreti içerisindeyiz ve olmaya da devam ediyoruz.” diye konuştu.

Samsun’da orman alanlarının hızla arttığını kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Demir, bu etkinliğin de bu sahaların büyümesine ciddi katkısı olacağını sözlerine ekledi.

Vali Dağlı “Hayatlarını tehlikeye atan sağlık çalışanlarımıza bu etkinliğimizi ithaf etmek bizler için fazlasıyla kıymetli”

Son olarak günün önemine dair düşüncelerini paylaşan Samsun Valisi Zülkif Dağlı çevre, orman ve su kaynaklarının korunmasının yaşamın devam etmesi açısından hayati değerde olduğuna işaret ederek “Yeni ağaçlandırma çalışmalarıyla doğaya katkıda bulunmak zorundayız. Samsun’un bu anlamda şanslı olduğunu özellikle belirtmek istiyorum zira orman kaynağımız çok fazla. Kentimiz, yine su kaynakları bakımından ülkemizde başta gelen illerden biri. Tabii yaşadığımız süreçte mesaimizi en fazla alan konu, pandemi. Bu mücadelede sağlık çalışanlarımızın gayreti ve fedakârlığı hiçbir zaman yadsınamaz. Hayatlarını tehlikeye atan sağlık çalışanlarımıza bu etkinliğimizi ithaf etmek bizler için fazlasıyla kıymetli. Maalesef kayıplar da verdik. Kızılay Şube Başkanımız Habib Demirel’i ne yazık ki bu süreçte yitirdik. İnsanlık olarak pandemiden bir an önce kurtulmayı diliyorum. Ülke olarak iyi bir sınav verdik. Bu mücadelemizi, tedbiri elden bırakmadan ve hızımızı kesmeden sürdürmek zorundayız. Hepimize bu anlamda önemli görevler düşüyor. Sağlık çalışanlarımıza çok müteşekkir olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum.” sözlerine yer verdi.

Konuşmaların ardından fidan dikimine geçilirken Vali Zülkif Dağlı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ve Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci dün ebediyete uğurlanan Kızılay Samsun Şube Başkanı Dr. Habib Demirel adına da bir fidanı toprakla buluşturdu.

X
Secure Login

This login is SSL protected