MENU

İş Kazaları ve Meslek Hastalıklarını Önleyici Tedbirler Seminerde Konuşuldu
07 Kasım 2018, Çarşamba - 17:20
Güncelleme: 05 Şubat 2020, Çarşamba - 14:48
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümünde, Proses Topluluğu tarafından “6331 İş Sağlığı ve Güvenlik Kanunu” başlıklı seminer düzenlendi.

Mühendislik Fakültesi Pembe Salon'da gerçekleşen seminere; Kimya Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Proses Topluluğunun Akademik Danışmanı Doç. Dr. Feza Geyikçi, akademisyenler ve kalabalık bir öğrenci topluluğu katıldı. Kimya Mühendisliği Bölümü öğrencilerine semineri; Kimya Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı ve A Sınıfı Güvenliği Uzmanı Kimya Mühendisi Osman Nuri Pilgir verdi.

“Bu ay içerisinde 177 insan, iş kazasında hayatını kaybetti”

Pilgir, seminer boyunca katılımcılara İş Sağlığı ve Güvenlik Kanunu’nun Kimya Mühendisliğini ilgilendiren sorumlulukları, bu Kanun ile alakalı dünyada ve Türkiye'de nelerin gerçekleştiği ve bu Kanun kapsamına giren Kimya Mühendislerinin yaptığı hatalar ve bu hataların nasıl düzeltileceği hakkında bilgi verdi. Pilgir, öncelikli olarak 6331 sayılı Kanun'u tanımladı. Pilgir “6331 sayılı Kanun, iş kazası veya meslek hastalığı yaşanmadan önce önlem almaya yöneliktir" diyerek, aynı zamanda söz konusu Kanun'un neleri kapsayıp kapsamadığına ilişkin de açıklamalarda bulundu.

Uzman Pilgir, 6331 sayılı Kanun'un hangi kişi ve tüzel kişilikleri kapsadığına dair ise şu bilgiyi verdi: ”Bu Kanun; kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve iş yerlerine, bu iş yerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine, çırak ve stajyerler de dâhil olmak üzere tüm çalışanlarına faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır. Eğer bir memlekette, örneğin bu ay içerisinde 177 insan iş kazasında hayatını kaybediyorsa, 2016 yılında da  bin 970 kişi hayatını kaybetmişse bir şeyler doğru gitmiyor demektir.”

İş güvenliği uzmanlarının da elinde sihirli değnek olmadığını belirten Pilgir “Siz, çalıştığınız binaları ve çalışma ortamlarınızı onlardan çok daha iyi biliyorsunuz ve sizinle beraber çalışacak iş güvenliği uzmanlarına yön göstermek de sizin önemli bir göreviniz .” ifadesini kullandı.

Katılımcıları iş kazaları konusunda bilgi vermek için hazırlanmış bir video gösterimiyle aydınlatan Pilgir, seminerin sonunda öğrencilerin sorularını da yanıtladı.

X
Secure Login

This login is SSL protected