MENU

İlk Yerli ve Milli Kenevir Çeşidi Narlı’nın Hasadı OMÜ’de Yapıldı
09 Ekim 2020, Cuma - 15:27
Güncelleme: 12 Ekim 2020, Pazartesi - 07:47
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kenevir Araştırmaları Enstitüsünün Karadeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü ile birlikte geliştirdiği Türkiye’nin ilk yerli ve milli kenevir çeşidi “narlı”nın hasadı, Ziraat Fakültesi uygulama alanında yapıldı.

Samsun protokolünün yoğun katılım gösterdiği hasada; Samsun Valisi Zülkif Dağlı, Samsun milletvekilleri Fuat Köktaş ile Ahmet Demircan, Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, İl Jandarma Komutanı J. Alb. İbrahim Güven, Vezirköprü Belediye Başkanı İbrahim Sadık Edis, OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, Karadeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Dr. Kibar Ak, kamu kurum yetkilileri ve akademisyenler katıldı.

“Ülkemizdeki kenevirin geleceğini hasat edeceğiz”

Hasat öncesi konuşma yapan OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kenevir ile ilgili sözlerinin ardından, kenevir tarımında olumlu bir değişiklik olduğunu kaydetti. Aytaç, “Böylece çok yönlü kullanım için uygun bitkilerden biri olan kenevirin, katma değeri yüksek yeni kullanım alanlarına yönelik çalışmalar hız kazanmıştır. Kenevir tarımı ve kültürü ülkemizde çok eski olmasına rağmen hali hazırda tescilli ve sertifikalı bir çeşit yoktur. Bu nedenle ülkemize kenevir çeşidi kazandırmak için çalışmalara, 2013 yılından itibaren başladık. OMÜ olarak Karadeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü ile başlattığımız ve son üç yılı TÜBİTAK tarafından desteklenen projemiz kapsamında da narlı ve vezir adlarını verdiğimiz iki genotip ön plana çıktı.” İfadelerini kullandı.

Adını Vezirköprü ilçesinden ve bu ilçenin köyünden alan, ilk yerli ve milli kenevir çeşitleri “narlı” ve “vezir” hakkında bilgi veren Prof. Dr. Selim Aytaç, tohum üretme çalışmalarında da önemli yol aldıklarını belirterek “Hasat yapacağımız tarla, alan olarak küçük olabilir. Ancak bugün burada sadece ürün hasadı yapmayacağız.Ülkemizdeki kenevirin geleceğini hasat edeceğiz.” dedi.

Karadeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Dr. Kibar Ak da OMÜ ile yürütülen çalışmalar ve sonuçlarından bahsetti. 2023 yılında üretimin, tamamen tescilli ürünlerden yapılacağını belirten Dr. Kibar Ak, vezir adı verilen kenevir çeşidinin Bafra’da ekildiğini ifade ederek “İnşallah hem şehrimiz hem de bölgemiz bu kalkınma sürecinde kenevir alanında da bir atılım yapmış olur” diye konuştu.

“Keneviri ülkemizin geleceğine bir yatırım olarak görüyoruz”

Keneviri, ülkemizin geleceğine bir yatırım olarak gördüklerini ifade eden Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal “Kenevir alanındaki çalışmaları bu noktaya getiren akademisyenlerimize çok teşekkür ediyorum. Üniversite olarak bu alanda yapılan çalışmaların bundan sonraki kısmına bizim de katkı sağlamamız gerekiyor. Bu sebeple Kenevir Araştırmaları Enstitüsünü kurumsallaştırmayı ve bu alanda çalışan araştırmacılarımıza destek sunmayı planlıyoruz.” şeklinde konuştu.

“Kenevir konusunda üzerimize düşeni Üniversite olarak yerine getireceğiz”

Bazı bitkilerin tüm unsurlarıyla kullanılabileceğinin altını çizen Rektör Ünal “Örneğin zeytini çekirdeğinden yaprağına kadar her yönüyle kullanabilir, kazanç elde edebilirsiniz. Kenevir de aynı şekilde tüm unsurlarıyla ülkemize katkı sağlayacak bir ürün. Bu nedenle bu alanda Üniversitemizde üretilen bilginin sağlıklı bir şekilde servis edilmesi, Ar-Ge desteğiyle daha nitelikli hale getirilmesi gerekiyor. Ayrıca kenevirin ıslahı, geliştirilmesi ve farklı bölgelerde yayılması noktasında üzerimize düşeni Üniversite olarak yerine getireceğiz.” ifadelerini kullandı.

Emeği geçen herkese ve her kuruma teşekkür eden Rektör Ünal “Kurumlarımız, ortak çalışma kültürüne bir örnek ortaya koydu. Bir araya geldiğimizde neler yapabileceğimizi ve beraber çalışırken ne kadar mutlu olduğumuzu gördük. İnşallah diğer alanlarda da aynı hoşgörü ve çaba içerisinde birlikte yürümeye devam edeceğiz. Birlikte olursak ülkemiz güçlenecek ve daha mutlu olacağız. “ dedi.

“Cumhurbaşkanımızın sesiyle yeniden kenevire önem vermeye başladık”

Hasadın ülkemize faydalı olmasını temenni eden Samsun milletvekili Fuat Köktaş ise “Milli bir ürünümüzün yok olmaya yüz tuttuğu bir dönemde, Cumhurbaşkanımızın sesiyle yeniden kenevire önem vermeye başladık. Akademisyenlerimizin bu alanda çalışmaya yapmaya başlamasıyla da özel sektör ve sanayi de harekete geçmeye başladı. Son iki aydır OMÜ ve kurumlarımızın girişimiyle kenevir, Samsun’u da aşarak ülkemizin gündemine girdi.” diye konuştu.

Kenevirle ilgili yasal süreçlerin ve birtakım parametrelerin olduğuna dikkat çeken milletvekili Fuat Köktaş, bu konuda çalışmalara devam ettiklerini belirtti.

Hasadın hayırlı, ürünün bereketli olmasını dileyen Fuat Köktaş “Allah bize nice hasatlar yapmayı, nice ürün sertifikaları almayı nasip etsin. Bu endüstriyel alana taşıyacağımızı ümit ediyorum. Yeter ki birliğimizi, azmimizi, heyecanımızı kaybetmeyelim.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

“Her büyük faaliyet küçük adımlarla başlar”

Her büyük faaliyetin küçük adımlarla başladığına dikkat çeken Samsun Valisi Zülkif Dağlı da “Bizim azmimiz ve hedefimiz var ve bu hedefe ulaşmak için hep birlikte iş birliği ve koordinasyon içerisinde çalışıyoruz. İnşallah Samsun’un hem Türkiye’nin hem de dünyanın kenevir merkezi olması yolunda ilerleyeceğiz.” dedi.

Samsuna gelmesinin ardından kenevirle ilgili kaynaklardan bilgi edindiğini ve kurumlarla bu konuda toplantılar yaptığını dile getiren Vali Zülkif Dağlı şunları söyledi “Böylece bu konuda yapabileceklerimizin yol haritasına belirleyerek mütalaasını yapmış olduk. Burada başlayan güzel bir çalışma var. Bize düşen de bu çalışmayı hep birlikte daha ileriye götürmektir. Bunu yapabileceğimize inancım tam. Ayrıca Vezirköprü ve Havza ilçelerimizde de bu alanda büyük bir potansiyel var. Ve bu alanda yatırım yapmak isteyen yurtiçinden ve yurtdışından yatırımcılarımız da ortaya çıkmaya başladı. Kenevir için Organize Sanayi Bölgemizde ise yer tahsisine de başladık.”

En fazla mesai harcamam gereken ilk konu sanayileşme ve istihdamsa ikincisi kenevirdir diyen Vali Zülkif Dağlı “Bu önemli çalışmanın hayırlara vesile olmasını diliyorum.” Şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Samsun Valisi Zülkif Dağlı, Samsun milletvekilleri Fuat Köktaş ile Ahmet Demircan, Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal ve beraberindeki protokol, Türkiye’nin il yerli ve milli kenevir çeşidinin sembolik olarak ilk hasadını yaparak hatıra fotoğraf çektirdi. Daha sonra katılımcılar, Kenevir Araştırmaları Enstitüsünde incelemelerde bulundular.

X
Secure Login

This login is SSL protected