MENU

“Gelecek Zirvesi” OMÜ’de Toplandı
26 Nisan 2019, Cuma - 22:12
Güncelleme: 04 Şubat 2020, Salı - 11:48
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Türkiye İç Denetim Enstitüsü (TİDE) ve Muhasebe Öğretim Üyeleri Bilim ve Dayanışma Vakfı’nın (MÖDAV) ortaklaşa Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ev sahipliğinde düzenlediği “Gelecek Zirvesi”, OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

İlki 2015 yılında Çanakkale’de, ikincisi 2017 yılında Sakarya’da ve üçüncüsü ise bu yıl Samsun’da gerçekleştirilen etkinliğe OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, TİDE Kurucu Onursal Başkanı Ali Kamil Uzun, TİDE Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Murat Çağlar, OMÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ebül Muhsin Doğan, OMÜ Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Ali Uzun, Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nuran Cömert, Muhasebe Öğretim Üyeleri Bilim ve Dayanışma Vakfı (MÖDAV) İstanbul Şube Başkanı Prof. Dr. Ömer Lalik, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Atatürk’ün Bandırma Vapuru ile Samsun’a gelişini temsili olarak gerçekleştirmek amacıyla gemi yoluyla Samsun’a ulaşan öğrenciler, dün ilk olarak Atatürk Anıtı’nda tören gerçekleştirmişti. 3 gün sürmesi planlanan etkinliğin ikinci gününde OMÜ’de açılış programı yapıldı.

OMÜ Turizm Fakültesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Erdal Yılmaz’ın açılış konuşmasıyla başlayan etkinlikte daha sonra Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nuran Cömert, Yılmaz’a teşekkür plaketi verdi.

“Gençlerin bunu içselleştirmesi bizim için en önemli amaç”

TİDE Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Murat Çağlar ise programın kurumları adına öneminden söz ederek “Türkiye İç Denetim Enstitüsünün önemli bir sosyal sorumluluk olarak gördüğü Gelecek Zirvesi programında, akademisyenlerin, iş ve meslek dünyası temsilcilerinin vereceği mesajların gençlerimiz tarafından içselleştirilmesi bizim için en önemli amaçtır. Bugün bu etkinliği gerçekleştirmemiz konusunda tüm imkânları sağlayan Samsun Valiliği ile Samsun Büyükşehir Belediyesine, bizleri burada konuk eden Ondokuz Mayıs Üniversitesi’ne ve etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

MÖDAV İstanbul Şube Başkanı Prof. Dr. Ömer Lalik de konuşmasında, özel ve iş hayatıyla ilgili tecrübelerini paylaşarak gençlere gelecek adına çeşitli tavsiyelerde bulundu. Programda IIA Yunanistan Başkanı Verra Marmalıdou da bir konuşma gerçekleştirdi. TİDE Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Usluer, Marmalıdou’ya teşekkür plaketi sundu.

“Bu yolculuk, yaşam boyu saklayacağımız değerli anılar olarak belleğimizdeki yerini aldı”

Ardından kürsüye gelen TİDE Kurucu Onursal Başkanı Ali Kamil Uzun da konuşmasında, “Ülkemizin ve mesleğimizin geleceği olan gençlerimizin küresel alanda rekabet edebilecek yetkinlikleri, yarının insanı olmaları için geleceğe donanımlı hazırlanmalarına katkıda bulunmak amacıyla düzenlediğimiz “Gelecek Zirvesi” ile geleceğe yolculuğumuzu sürdürüyoruz. Gençlerimiz ile birlikte başlattığımız gelecek yolculuğunun yol haritasının belirlenmesinde ulusal bağımsızlık destanımız ilham kaynağımız oluyor. Bu destanın ruhunu oluşturan değerlerimizin hayal ettiğimiz geleceği inşa etmek için ihtiyacımız olan motivasyon gücünü sağlayacağını ve bizi yarınlara taşıyacağını biliyoruz. Bu bilinçle Çanakkale ve Sakarya’dan sonra bugün Samsun’dayız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emanet ettiği cumhuriyetin evlatları olarak onun yolunda gerçekleştirdiğimiz yolculukta 100 yıl öncesinin zorlu koşullarında yaşananları hatırlama, bugüne ve geleceğe dair sonuçlar çıkarma imkânı bulduk. 2 gece 3 gün süren yolculuğumuz boyunca duyduğumuz heyecanı, yaşadığımız duygular, yaşam boyu saklayacağımız, büyük anlam ifade eden, çok değerli anılar olarak belleğimizde yerini almıştır. Bunun da ötesinde hayal ettiğimiz geleceği inşa etmenin ilham kaynağı olacağına inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“100 yılda bir yaşanacak önemli günlerden geçiyoruz”

Son olarak kürsüye gelen Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç de, 19 Mayıs’ın 100. yılını kutlamanın onurunu yaşadıklarını ifade ederek, “Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşuna giden yolun başlangıç adımlarının atıldığı Samsun’da ve o günün adını taşıyan Ondokuz Mayıs Üniversitesinde böyle anlamlı ve önemli bir toplantıda sizlerle birlikte olmaktan duyduğum mutluluğu ifade etmek istiyorum. 100 yılda bir yaşanacak önemli günlerden geçiyoruz. Biz de sadece o günü hatırlamak ve anmaktan ibaret kalmasın istiyoruz. O günü anlamamız da çok önemli. O günü anlamalıyız ki geleceğe ümitle bakabilmenin mümkün olduğunu görebilelim.” şeklinde konuştu.

“O günkü kahramanlıklar olmasaydı belki bu topraklara vatan diyemeyecektik”

Yapılan etkinliğin önemine de vurgu yapan Rektör Bilgiç, “Sizler 36 saatlik bir yolculuğu göze alıp İstanbul’dan yola çıktınız, o günleri daha iyi anlamak istediniz. Uçağa atlayıp 1 saatte burada olabilirdiniz. Ama yola çıkarken size ‘sağlıkla gidin, gelin’ diyenlerin dışında ‘nereye niye gidiyorsunuz?’ diye soran olmadı. Ama 100 yıl önce Atatürk’ün, İstanbul’dan Karadeniz’e çıkabilmek için işgal kuvvetlerinin izni ile bunu yapabildiği kayıtlarda yer almış durumda. Bundan yaklaşık iki hafta önce Kazım Karabekir’in kızı Timsal Karabekir bir konferans için Samsun’a geldi. Orada onun belgesini de gösterince hangi şartlarda yola çıkıldığını ve hangi imkânsızlıklar içerisinde bir bağımsızlık mücadelesine başlanıldığını çok daha net bir şekilde anlayabiliyoruz. Eğer o günkü bağımsızlık ideali, iman, inanç, kahramanlık olmasaydı bugün belki biz bu topraklara vatan diyemeyecektik. Bu nedenle o günün kahramanlarını hakikaten iyi anlamamız ve bilmemiz gerekmektedir. Başta Atatürk olmak üzere bütün hayatlarını bu uğurda feda eden kahramanlarımızı bir kez daha rahmetle, minnetle ve şükranla anıyorum” ifadelerini kullandı.

“Gençlerimizin gösterdiği ilgi ve gayretleri ümidimi artırıyor”

Zaman zaman “Bu gençlikten bir şey olmaz” şeklinde sözler duyulduğuna şahitlik ettiklerini belirten Rektör Bilgiç, “Ben buna inanmıyorum. Yıl içerisinde düzenlediğimiz etkinliklerin açılışında veya bütününde bulunma fırsatı yakaladım. Gençlerimizin gösterdiği ilgi ve katılımları, düşünceleri, gayretleri, çalışmaları benim bu ümidimi artırıyor. 12 Eylül döneminde gençlik, kendi kardeşini, sokağındaki arkadaşını, sadece farklı düşünüyor diye yaşam hakkını elinden alacak duruma getirilmişti. Bunun sebebi de hakikaten Allah’ın bize vermiş olduğu en büyük nimet olan aklın, iradenin, bir başka gücün eline verilmesinde bir mahsur görülmemesinde yatıyordu. Bunu yakın zamanda da yaşadık. Gençlerimizin bir kısmı, 15 Temmuz 2016’da yine aynı hataya düşürüldü. Bunu bilerek de bilmeyerek de yapan olmuştur elbette. Bu nedenle bizim yeniden aynı hataya millet olarak düşmememiz için, özgür bir birey olarak kalabilmeyi başarmak ve aklı özgür bırakma zorunluluğumuz var.” dedi.

“Dünyada hiçbir gelişmiş ülke yoktur ki, çok güçlü ve gelişmiş üniversiteleri olmasın”

Üniversitelerin bir ülkenin gelişmesinde önemli bir yer tuttuğunu dile getiren Rektör Bilgiç, şunları kaydetti: “Dünyada hiçbir gelişmiş ülke yoktur ki, çok güçlü ve gelişmiş üniversiteleri olmasın. Üniversitelerin önemini bildiğimiz içindir ki biz de 19 Mayıs Üniversitesini hem taşıdığı adın sorumluluğunu da bilerek daha güçlü, daha hızlı gelişen bir üniversiteye kavuşturmak adına bütün gayretimizi ortaya koyuyoruz. Daha kaliteli hizmet sunabilmek, kaliteli bir eğitim ve öğretim gerçekleştirebilmek, güvenilir bilgi üretmek adına gereken her şeyi yapmaya çalışıyoruz. İyi yetişmiş, alanında uzman kişileri yetiştirirken onların aynı zamanda iyi insan olabilmelerini de önemsiyoruz. Samsun güzel bir şehir, 19 Mayıs Üniversitesi de güzel bir üniversite. Samsun’un ve kampüsümüzün güzelliklerini inşallah bu toplantının dışında gezerek de göreceksiniz.”

Açılış konuşmalarının ardından program, Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan’ın Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a gelişini anlattığı “Ülkenin Kaderini Değiştiren Büyük Yolculuk” konulu konuşmasıyla devam etti.

Programda ayrıca; Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesinden Prof. Dr. Melih Erdoğan “Benliğimin Farkındayım, Geleceği Anımsıyorum”, Fütüristler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Emrah Kaya da “Gençlik, Gelecek, Girişimcilik” adlı sunumlarını gerçekleştirdi. Daha sonra ise “Geleceğe Ortak Olmak İçin Yarına Hazır Olmak” adlı panel düzenlendi.

Öte yandan açılış programı öncesi TİDE Yönetim Kurulu Üyesi Osman Bahri Turgut’un “Aradaki Renkler” isimli fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı.

X
Secure Login

This login is SSL protected