MENU

Endonezya Büyükelçisi Purnama “Endonezya ve Türkiye Arasındaki İlişkilerin Güçlenmesinde Özellikle OMÜ’nün Çaba ve Girişimlerine Değer Veriyoruz”
26 Şubat 2024, Pazartesi - 21:11
Güncelleme: 28 Şubat 2024, Çarşamba - 12:31
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesinin (OMÜ) uluslararasılaşma stratejisi doğrultusunda yakın ilişkide olduğu Uzak Doğu ülkelerinden Endonezya’nın Ankara Büyükelçisi Achmad Rizal Purnama, beraberindeki heyetle birlikte Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal’ı ziyaret etti.

OMÜ Uluslararası İlişkiler Birim Başkanı Prof. Dr. Mustafa Said Kurşunoğlu’nun rehberliğinde Rektör Ünal’la buluşan Büyükelçi Purnama’ya, Müsteşar Dhanny Perkasa, Başkâtibe Ika Permata Sari, protokol tercümanı Cut Silvia ve protokol görevlisi Ratu Eqivalen Fikri Faidah eşlik etti.

Rektörlük makamındaki kabulde; OMÜ ve Endonezya arasındaki akademik, bilimsel ve kültürel ilişkileri daha ileriye taşımak adına fikir ve değerlendirmeler paylaşıldı.

Dayanışma ve iş birliği vurgusu

Görüşmede Büyükelçi Achmad Rizal Purnama, iki Müslüman ülke olarak dayanışma ve iş birliğinin önemini vurgulayarak Endonezya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin güçlenmesinde üniversitelerin başat rolünü önemsediklerini ve özellikle OMÜ’nün çaba ve girişimlerine değer verdiklerini söyledi.

Büyükelçi Purnama “Endonezya’daki şirketlerin söz konusu iş birliğine destek vermelerini teşvik edeceğiz”

OMÜ ve Endonezya üniversiteleriyle mevcut iş birliğinin gelişmesine şartsız destek olacaklarının altını çizen Büyükelçi Purnama, “Endonezya – Türkiye Dostluk Derneği de bu konuda katkı sağlayacak. Bununla birlikte Endonezya’daki şirketlerin söz konusu iş birliğine destek vermelerini teşvik edeceğiz. Ülkemizden tıp, ziraat, veteriner hekimlik, mühendislik ve sağlık bilimleri alanlarında OMÜ’ye gelecek değişim öğrencileri ile bu süreçteki akademisyen ve araştırmacı değişimini her zaman destekliyoruz. Dolayısıyla iki ülke arasındaki tarihî-kültürel bağlar ile dostluğu pekiştirmede kararlıyız.” dedi.

“Türkiye’nin Gazze’deki öncü rolünü destekliyoruz”

Purnama ayrıca, Gazze’de yaşanan işgalin iki ülke tarafından kabul edilemez bulunduğunu ve Türkiye’nin, Filistinlilerin yaşadığı zulme karşı duruşunu ve bu yöndeki öncü rolünü desteklediklerini ifade etti.

Rektör Ünal “Niyetimiz; hâlihazırdaki ilişkileri ortak akademik etkinlikler ve AR-GE projeleri sayesinde daha da ileriye taşımak”

Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal ise OMÜ’nün Endonezya ile devam eden hâlihazırdaki ilişkilerini, ortak sempozyum, kongre, panel türü akademik etkinlikler ve araştırma geliştirme (AR-GE) projeleri sayesinde daha da ileriye taşımak niyetinde olduklarını dile getirdi.

“Akademik verimlilik ve üretkenlik, rekabet üstünlüğünü de beraberinde getirecektir”

Bilgi transferi ve tecrübe paylaşımının önemine değinen Rektör Ünal, “Her iki ülke üniversitelerinin başarılı olduğu öncü alanlardaki akademik verimlilik ve üretkenliği, rekabet üstünlüğünü de beraberinde getirecektir. Bizler de zaten stratejik önceliklerimizi bu minvalde belirliyoruz. AR-GE ve yenilikçilik kültürünü içselleştirmeleri adına da öğrencilerimizi teşvik ediyor ve onlara destek sunuyoruz. Endonezyalı öğrencilerimizden de çok memnunuz ve Üniversitemizde daha çok Endonezyalı öğrenci görmek istiyoruz.” diye konuştu.

Buluşmada Rektör Ünal yanı sıra, Samsun TEKNOPARK, Karadeniz İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (KİTAM) ve Kenevir Araştırmaları Enstitüsünde yapılan çalışmalar hakkında konuğuna detaylar aktardı.

“Endonezya’nın Türkiye’ye olan ilgi ve sevgisine minnettarız”

Büyükelçi Purnama’ya iş birliğine dönük gayreti ve samimiyetinden ötürü şükranlarını ileten Rektör Ünal, Endonezya’nın Türkiye’ye olan ilgi ve sevgisine minnettar olduklarını sözlerine ekledi.

Ziyaret, karşılıklı hediye takdimi ve hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

Büyükelçi Purnama, OMÜ’nün öncü merkezlerinden TEKNOPARK, KİTAM ve Kenevir Araştırmaları Enstitüsünü gezdi

Görüşmenin ardından Büyükelçi Achmad Rizal Purnama ve beraberindeki heyet, OMÜ Uluslararası İlişkiler Birim Başkanı Prof. Dr. Mustafa Said Kurşunoğlu’nun refaketinde TEKNOPARK’ı ziyaret ederek, yürütülen çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi alıp AR-GE çalışmalarından örnekleri inceledi.

Bir sonraki ziyaret durağı olan KİTAM’da da Büyükelçi Purnama, bilimsel araştırma altyapısı ve ekipmanlarını bizzat gözlemledi.

Son olarak Kenevir Araştırmaları Enstitüsünde Endonezya Büyükelçisi’ne kenevirden üretilen yeni ürünler tanıtıldı.

Kampüs turu sonrasında ise Büyükelçi Purnama, OMTEL Otel’de Endonezyalı öğrencilerle yemek programında bir araya geldi.

X
Secure Login

This login is SSL protected