MENU

2. Uluslararası Sıfır Atık Zirvesi’nin Adresi İstanbul
07 Kasım 2019, Perşembe - 11:25
Güncelleme: 13 Ocak 2020, Pazartesi - 15:21
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Türkiye geneline yaydığı Sıfır Atık Projesi kapsamında organize edilen “2. Uluslararası Sıfır Atık Zirvesi”, 1 Kasım 2019 Cuma günü Türkiye ve dünyadan tüm paydaşlar, yanı sıra da çevreye duyarlı bütün kesimlerin katılımıyla İstanbul’da toplandı.

Rektör Danışmanı ve Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yüksel Ardalı da Ondokuz Mayıs Üniversitesini temsilen (OMÜ) zirvede yer aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen Sıfır Atık Projesi, dünyadan ve Türkiye’den birçok katılımcıyı “Atıklarını Azalt – Yarınları Kurtarmaya Bugünden Başla” teması ile 2. Uluslararası Sıfır Atık Zirvesi’nde buluşturdu. Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen zirvede, Türkiye’de ve dünyada sürdürülebilir çevre için atılması gereken adımlar konuşuldu.

2. Uluslararası Sıfır Atık Zirvesi'nde alanında başarılı isimlerin katıldığı panel, oturum ve düzenlenen söyleşiler yoğun ilgi gördü. Zirvede, doğaseverlerin tasarlayıp sergilediği çevre dostu ürünler de etkinlik alanında dikkat çekti. Türkiye’de sürdürülebilir çevre ve kalkınma alanında önemli bir yol katedilmesini sağlayan Sıfır Atık Projesi kapsamında yapılan etkinlikte gün boyu süren çok sayıda oturum gerçekleştirildi. Küresel çapta sıfır atık projeleri, dünya kentlerinde dönüşüm ve sürdürülebilirlik çalışmaları, yerel yönetimlerde atık yönetimi ve finansmanı, döngüsel ekonomide sürdürülebilir atık yönetimi ve kaynakların verimli kullanımı gibi çok sayıda başlık zirvenin gündemini oluştururken dünyadan ve Türkiye’den çevre konusunda otorite olan pek çok isim katılımcılarla buluştu.

Zirve kapsamında ayrıca Millî Sporcu Şahika Ercümen, Şef Mehmet Yalçınkaya ve Sunucu Çağla Şikel söyleşi oturumlarında yer aldı.

Emine Erdoğan “Çevre konusunda bugünkü eylemlerimizle geleceği şekillendiriyoruz”

2. Uluslararası Sıfır Atık Zirvesi’nde Sıfır Atık Projesi hakkında bilgi vererek sözlerine başlayan Emine Erdoğan projenin kamu, özel sektör, medya ve sivil toplum kuruluşları iş birliğiyle hızlı bir şekilde yayıldığını belirtti. Sıfır Atık Zirvesi’nin ikinci kez düzenlenmesinin, bu konudaki kararlılıklarının göstergesi olduğunu belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyamızı ilgilendiren çevre krizi, sadece bir çevre kirliliği meselesi değil, hayatın tüm yönlerini etkileyen bir konudur. Daha da önemlisi, insan neslinin devamlılığı ile ilgilidir. O nedenle, çevre sorunlarıyla ilgilenmek, önümüzdeki iki şıktan biri ya da bir gönüllük konusu olmaktan çok, zorunluluktur. Sanayi Devrimi ve sonrasında yaşananlar, bizi bugünlere getirdi. Deniz kirliliğinden, biyoçeşitliliğin kaybına kadar şikâyet ettiğimiz her şey geçmişte ektiklerimizin hasadıdır. Aynı şekilde, bugünkü eylemlerimizle de geleceği şekillendiriyoruz. Yerküremiz, çevresel açıdan çeşitli yaralar almış olabilir. Fakat bugün davranış tarzımızı değiştirerek bu yaranın kabuk tutmasını, sonra da iyileşmesini sağlayabiliriz.” 

Konuşmasında “Bireyler, bazen devasa endüstriler karşısında kendilerini çaresiz hissediyorlar. Endüstriler ise bunun bir arz-talep meselesi olduğundan söz ediyorlar. Oysa meseleye, daha bütüncül bakmamız gerekiyor. Biz bireylere de endüstri sektörüne de düşen sorumluluklar var” diyen Erdoğan kullan-at, giy-at diye büyük bir başarı gibi sunulan ürünlerin ve bu yöndeki yaşam tarzının yanlışlığını vurguladı.

Bakan Murat Kurum “Sıfır Atık Projemiz sınırları aşan uluslarüstü bir projedir”

Zirvede konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise iklim değişikliği ve küresel etkilere dikkat çekerek tedbir alınmaması hâlinde ciddi sonuçlarla karşı kalacağımıza işaret etti. İklim değişikliğinin sebebinin insan olduğunu belirten Bakan Kurum, devamında “Sıfır Atık Projesi’ni sadece bir atık, çöp ve geri dönüşüm projesi olarak görmüyoruz. Dahası, Sıfır Atık Projemiz; çevre kirliliğinin ve küresel iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltmak için başlattığımız sınırları aşan uluslarüstü bir projedir. Şimdi, bugün, hemen ve acilen yapacağımız ne varsa hepsi çevre dostu olmak ve sıfır atığa uyumlu olmak zorundadır. Bakanlık olarak bu anlayıştan yola çıkarak çevre ve şehircilik çalışmalarımızı sıfır atık çatısı altında hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda öncelikli hedefimiz ülkemizin doğal zenginliklerini korumak. Ülkemiz; tabiat varlıkları noktasında zengin bir ülke. 2 bin 469 doğal sit alanımız, 18 adet özel çevre koruma bölgemiz var. Yaptığımız çalışmalarla; ülkemizin yüz ölçümünün yüzde 9’luk korunan alanlarını, OECD ortalaması olan yüzde 17 seviyesine çıkaracağız. Şehirlerimizdeki yeşil alanları artırmak için de çalışıyoruz. 81 ilimize 81 milyon metrekare millet bahçesi yapıyoruz. Hedefimiz; kişi başına düşen yeşil alan miktarımızı 8 metrekareden 15 metrekareye çıkarmaktır.” sözlerine yer verdi.

Türkiye’nin en büyük çevresel hareketi: Sıfır Atık Projesi

2 yıl önce hayata geçirilen Sıfır Atık Projesi’ne şimdiye dek 25 bin adet kurum ve kuruluş dâhil oldu. Şimdiye kadar proje kapsamında 4 milyon ton atığın geri dönüşümü sağlandı. 2023 yılında 81 ilin tamamında Sıfır Atık Projesi’ne geçilmesi hedefleniyor. Böylece 20 milyar TL tasarruf sağlanırken 100 bin kişiye istihdam alanı oluşturulması ve 42 milyon ağacın kurtarılacağı öngörülüyor.

Yılın çevrecileri, ödüllerini aldı

Sıfır Atık Zirvesi kapsamında, bu yıl ikinci kez yılın çevreci proje, kişi, kurum ve kuruluşlara ödülleri verildi. 6 ayrı kategoride sunulan ödüllerin sahipleri, gerçekleştirdikleri projeleri, uygulamaları ve farkındalık çalışmalarıyla Sıfır Atık Projesi’ne büyük katkı sağladı.

ENTECH Fuarı ve Sıfır Atık Forumu da 47 Bin Sektör Profesyonelini Ağırladı

Diğer taraftan 11 – 19 Ekim 2019 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi CNR Expo Center’da düzenlenen ENTECH (Recycling Environmental Techhnologies & Zero Waste Expo / Geri Dönüşüm Çevre Teknolojileri ve Sıfır Atık Fuarı) ve Sıfır Atık Forumu’nda Ondokuz Mayıs Üniversitesini (OMÜ) Rektör Danışmanı ve Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yüksel Ardalı temsil etti.

Sıfır Atık Fuarı ile Sıfır Atık Forumu’nda; Balkanlar, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinden, ayrıca Orta Doğu, Kuzey Afrika, Uzak Doğu, Batı Avrupa, Amerika ve Türkiye’den 47 bin sektör profesyonelinin katılımıyla tüm dünyaya “Kaynakların verimli kullanılması için yaşam biçimlerimiz yeniden gözden geçirilmeli” mesajı verildi.

Organizasyonda OMÜ sıfır atık çalışmaları ve fuarın değerlendirilmesi üzerine söyleşilere de yer verildi. Ülkemizde ve Samsun’da başlatılan sıfır atık seferberliğine katkı sağlanan forumda, Bakanlık yetkilileri ve diğer kamu kurum-kuruluş temsilcilerinin deneyimleri, karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerileri tartışılarak konuya ilişkin kapsamlı bir değerlendirme yapıldı.

CNR Holding kuruluşu Pozitif Fuarcılık tarafından düzenlenen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve KOSGEB tarafından da desteklenen ENTECH’e Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da katıldı. Yerli ve yabancı konuşmacıların sıfır atık ile ilgili görüşlerini paylaştığı forumda “Kaynakların verimli kullanılması için yaşam biçimlerimiz yeniden gözden geçirilmesi”nin hayatiliği öne çıktı.

“İsraf yönetimi değil, kaynak yönetimi yapmalıyız”

Fuar ve forumun en önemli ismi sıfır atığın babası olarak bilinen Dünya Sıfır Atık Birliği Kurucusu Paul Connett oldu. “Sıfır Atık Mümkün mü?”, “Atık Yönetiminin Küresel Etkisi”, “Endüstriyel Sürdürülebilirlik için Atık ve Kaynak Yönetimi” konu başlıklarının ele alındığı forumda sunum yapan Paul Connett, tüm dünyada bu konunun artık bir gündem maddesi hâline geldiğini ifade etti. Sıfır atığın, toplumsal ve endüstriyel sorumluluğun birleşimi ile var olduğunu söyleyen Paul Connett, bütün endüstrilerin artık işlem süreçlerini yeniden tasarlaması gerektiğini vurguladı. Gelecek için daha iyi endüstriyel tasarımlara ihtiyaç olduğunu kaydeden Paul Connett “Aynı anda herkes ayrıştırma yapabilir. İsraf yönetimi değil, kaynak yönetimi yapmalıyız.” dedi.

Forumda ayrıca Avrupa Sıfır Atık Direktörü Joan Marc Simon ve Sıfır Atık Norveç Kurucusu Kristine Ullaland’ın da aralarında bulunduğu bilim insanları, akademisyenler ve bürokratlar yaşanabilir gelecek için bilgi ve birikimlerini paylaştılar.

ENTECH; sıfır atık alanında Avrasya’nın en büyük organizasyonu olma yolunda

Türkiye’de doğa için düzenlenen en büyük organizasyonlardan biri olan ENTECH Fuarı, 10 bin metrekarelik alanda Balkanlar, BDT ülkeleri, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Uzak Doğu, Batı Avrupa, Amerika ve Türkiye’den 47 bin sektör profesyonelini ağırladı. ENTECH Fuarı’nda katı atık, su ve atık su teknolojileri, biyoenerji, atık toplama ve taşıma araçları, geri dönüşüm sistemleri, geri kazanım tesis ve ürünleri, kentsel çevre temizlik araçları, yenilenebilir ve solar enerji sektörlerinde faaliyet gösteren firmalar ürünlerini sergiledi. Çevre teknolojileri ve sıfır atık alanında Avrasya’nın en büyük organizasyonu olma hedefi bulunan ENTECH Fuarı; rüzgâr, güneş ışığı, hidro güç ve jeotermal enerji sektörlerine yönelik organize edilen “Yenilenebilir Enerji ve Solar Enerji Özel Bölümü’yle de ilgi çekti.

X
Secure Login

This login is SSL protected