MENU

“1. Uluslararası Egzersiz ve Spor Bilimleri Kongresi” Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesinde
22 Eylül 2023, Cuma - 11:04
Güncelleme: 08 Şubat 2024, Perşembe - 12:22
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yaşar Doğu Spor Fakültesinin öncülüğünde organize edilen “1. Uluslararası Egzersiz ve Spor Bilimleri Kongresi” başladı.

Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesine önemli emekler veren merhum Prof. Dr. Mehmet Yalçın Taşmektepligil adına düzenlenen ve kongre başkanlığını Prof. Dr. Soner Çankaya’nın yaptığı kongrenin Bilim Kurulu; 9 ülkeden 14, Türkiye’den de 34 olmak üzere 48 akademisyenden oluşuyor.

Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi Konferans Salonu’ndaki açılış programına; OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Terzi, Ordu Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alparslan İnce, Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Eliöz, Selçuk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Erkan Faruk Şirin, Giresun Üniversitesi Spor Bilimleri Dekanı Mehmet Türkmen ve öğretim elemanları katıldı.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Terzi “İnanıyorum ki bu kongre, bundan sonra da gelecek yıllara taşınacaktır”

OMÜ’nün ev sahipliğinde ilk defa gerçekleşen kongrede konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Terzi, “OMÜ’nün uluslararası bir kongreye ev sahipliği yapması oldukça gurur verici. İnşallah bundan sonraki süreçte on birincisi, yirmi birincisi olmak üzere nicesi gerçekleştirilir. Ordu Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi paydaşlığındaki kongrenin birincisini düzenlemek çok önemli. Neden kongrenin birincisi önemli? Çünkü birinci iyiyse ikincisi de iyi olur ve bu böyle devam eder. Bazen de birincisi organize edilen kongrenin devamı gelmez. Fakat ben inanıyorum ki bu kongre, bundan sonra da gelecek yıllara taşınacaktır.” dedi.

Spor Yöneticiliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çankaya “Kongremizi bu sene millî güreşçimiz Yaşar Doğu ve Prof. Dr. Mehmet Yalçın Taşmektepligil anısına gerçekleştiriyoruz”

Kongrenin; gençlere yatırım, spor ve spor bilimlerine emeği geçenlere vefa sloganıyla çıkılan yolda ilkinin düzenlendiğini belirten OMÜ Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi Spor Yöneticiliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Soner Çankaya ise “Kongremizi bu sene millî güreşçimiz Yaşar Doğu ve Prof. Dr. Mehmet Yalçın Taşmektepligil anısına gerçekleştiriyoruz. Bu yönüyle kongremiz dünyada ve ülkemizde spor tarihi açısından önemli izler bırakmış millî sporcularımızı genç nesillere tanıtma özelliği taşımaktadır. Bu yıl birincisini gerçekleştirdiğimiz kongremizin gelecek yıllarda artarak devam edecek katılımcı sayısıyla etki alanının daha yaygın hâle gelmesini temenni ediyoruz.” dedi.

Merhum Prof. Dr. Mehmet Yalçın Taşmektepligil’e vefa

Konuşmasında Merhum Prof. Dr. Mehmet Yalçın Taşmektepligil’i yâd eden Prof. Dr. Soner Çankaya, “Bir dönem OMÜ Spor Kulübü Başkanlığı yapmasının yanı sıra, Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi Spor Yöneticiliği Bölümü kurucusu olan, bölüm başkanlığı, dekan yardımcılığı ve son olarak dekanlık görevlerini yürüten ve spor bilimi alanına önemli katkılar sağlayan değerli bilim insanı Prof. Dr. Mehmet Yalçın Taşmektepligil, 2019 yılında aramızdan ayrılmıştır. Bugün adına düzenlenen ‘1. Uluslararası Egzersiz ve Spor Bilimleri Kongresi’ vesilesiyle bizleri bir araya getiren hocamıza Allah’tan rahmet diliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Spor Yöneticiliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çankaya “Cumhuriyetimizin 100. yılında gerçekleşen kongre ülkemiz için büyük bir anlam taşımaktadır”

Kongre hakkında bilgilendirmelerde bulunan Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi Spor Yöneticiliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çankaya “Cumhuriyet’imizin 100. yılında gerçekleşen ‘1. Uluslararası Egzersiz ve Spor Bilimleri Kongresi’ ülkemiz için büyük bir anlam taşımaktadır. Kongremiz; antrenman fizyolojisi, beslenme, spor tarihi, spor psikolojisi ve birçok spor disiplinindeki bilim insanlarını ve uzmanları bir araya getirdi. Düzenlediğimiz kongrenin spor bilimleri alanındaki kıymetli bilim insanlarından oluşan Bilim Kurulunda Cezayir, Çekya, Filistin, Hindistan, İtalya, Karadağ, Litvanya, Mısır ve Yunanistan’dan 14, Türkiye’den ise 34 olmak üzere toplamda 48 üye bulunmaktadır.” diye konuştu.

“Bilimsel kongreler, bilim dünyasının kalbi ve zihinlerin buluşma noktasıdır”

Kongrelerin bilim dünyası açısından önemine ve Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesine nasıl katkıları olacağına değinen Prof. Dr. Çankaya, devamında şunları kaydetti:

“Bilimsel kongreler, bilim dünyasının kalbi ve zihinlerin buluşma noktasıdır. Bu etkinlikler araştırmacıları, uzmanları ve öğrencileri bir araya getirerek en son bulguların ve keşiflerin paylaşıldığı özel platformlar sunar. Bilimsel gelişmelerin tartışıldığı ve eleştirildiği kongreler, bilimin ilerlemesine katkıda bulunur ve yeni iş birlikleri için zemin hazırlar. Ayrıca genç araştırmacılar için öğrenme ve mentörlük fırsatları sunar. Bilimsel kongreler bilgi paylaşımı, inovasyon ve bilim dünyasının sürekli gelişimi için vazgeçilmezdir. Üniversitemizin ev sahipliği yaptığı bu kongre ile sporun insan hayatındaki rolünü ve önemini derinlemesine incelemek için eşsiz bir platform oluşturulması hedeflenmiştir. Sporun sağlık, performans ve toplumsal etkilerine dair en son araştırmaların ve güncel bulguların paylaşıldığı bu etkinliğin, ülkemizin spor alanındaki gelişimine katkı sunması amaçlanmaktadır. Ayrıca lisansüstü öğrencileri ve genç bilim insanlarına, çalışmalarını uluslararası bir sahnede paylaşma fırsatı ve deneyimli meslektaşlarından geri bildirim alma imkânı sağlaması beklenmektedir.”

Farklı oturumların olacağı kongre 2 gün sürecek.

X
Secure Login

This login is SSL protected