MENU

“Engelli Dostu” OMÜ
30 Kasım 2017, Perşembe - 14:13
Güncelleme: 02 Aralık 2017, Cumartesi - 13:59
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

2016 yılında “Engelli dostu” üniversite olarak belirlenen Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), bu konuda üstlendiği sorumluluğu en iyi şekilde yerine getirmek ve daha da ileriye taşımak adına çalışmalarına hız kazandırdı. Engelsiz bir üniversitenin hayata geçirilmesi noktasında pek çok önemli çalışmaya imza atıldı.

OMÜ, engelleri hep birlikte aşıyor

İlk olarak “engelleri hep birlikte aşmayı” şiar edinen OMÜ’de “Engelli Öğrenciler Eğitim-Öğretim Uygulamaları Usul ve Esasları” hazırlandı ve Senato kararı ile yürürlüğe girdi. OMÜ ilk etapta yeni kayıt yaptıran engelli öğrencileri kayıt dönemlerinde tespit ederek çalışmalarına başlıyor. Engelli öğrenciler, engellilik derecesi (%40 ve üzeri) dışında herhangi bir koşula tabi tutulmaksızın yemek bursundan faydalanabiliyor.

Engelliler için kitap taraması ve sesli kitap hizmeti veriliyor

Merkez Kütüphane’de engelli öğrenciler için oluşturulan bölümde kitap taraması ve seslendirme yapılıyor. “Sesimiz Olur musunuz?” adlı kitap okuma projesi kapsamında gönüllü öğrenciler tarafından kitaplar seslendiriliyor. Söz konusu proje kapsamında bugüne kadar metin kitap olarak 209, sesli kitap olarak 14 adet kitap okundu. Ayrıca gönüllü öğrenciler tarafından engelli öğrencilere yüz yüze ders çalışması yaptırılıyor.

Sınavlarda çözüm odaklı yaklaşım

Uzaktan Eğitim Merkezi (UZEM) tarafından gerçekleştirilen ortak derslerin sınavlarında ise engelli öğrencilerin ihtiyaç duydukları uyarlamalar (büyük punto, okuyucu, işaretleyici, bedensel engelliler için zemin kat talebi vb.) birim personelince belirlenip konuya çözüm getiriliyor.

Engelli öğrenciler için oluşturulmuş bir web sayfası da (engelsiz.omu.edu.tr)  onların bilgilenmesinde yol gösterici oluyor.

Engellerin aşılması konusunda faaliyetlerde bulunan OMÜ, Sosyal Yaşamı Destekleme Topluluğu faaliyet alanı nedeniyle Engelli Öğrenci Birimi ve Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığı tarafından da destekleniyor.

Ayrıca fiziki erişilebilirliği tam olarak sağlayabilmek adına OMÜ, yerleşkelerindeki bina, kılavuz yol, asansör gibi yapıların eksikliklerinin giderilmesi ve erişilebilirlik standartlarına uygun duruma getirilmesi amacıyla çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor.

 

Rektör Bilgiç'i 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Mesajı: “Engelleri engel olmaktan hep birlikte çıkartalım…”

X
Secure Login

This login is SSL protected