“Bir Dilim, Bilim” Yolculuğunun Yeni Durağı Vakıf Koleji
04 Nisan 2018, Çarşamba - 17:19
Güncelleme: 05 Nisan 2018, Perşembe - 08:49

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yabancı Diller Yüksekokulu (YDYO) Öğrenci Danışmanlık ve Gençlik Çalışmaları Ofisi’nin girişimiyle oluşturulan Samsun Bilim Gönüllüleri (SBG), topluluk olarak hayata geçirdikleri “Bir Dilim, Bilim” projesinin ikinci ve üçüncü aşamalarını Ondokuz Mayıs Üniversitesi Vakfı Kolejinde tamamladılar.

Proje kapsamında bir günlerini ilkokul öğrencileriyle geçiren SBG üyeleri farklı disiplinler ve konular hakkında sunumlar ve atölye çalışmaları yapıp ardından ortaokul sınıflarındaki öğrencilerle bir araya geldiler.

İlk gün ele alınan sesin hava yoluyla suda ve katılar aracılığıyla nasıl iletildiği konuları ile arkeoloji biliminin gizemli dünyası; Vakıf Koleji ilköğretim öğrencilerinin kendi gözlem ve tecrübelerini de paylaşmalarıyla oldukça öğretici geçerken odaklanılan konular öğrencilerin büyük ilgisini topladı.

Etkinliğin ikinci gününde ortaokul öğrencilerine yönelik çalışmalarını sergileyen SBG üyeleri, birinci gün olduğu gibi yine dönüşümlü olarak gruplar hâlinde sınıflara konuk oldular. Bir grup havacılığın gelişimi, havacılık ve uzay bilimleri hakkında bilgilendirmeler yaparken bir yandan da insanlık tarihinin ilk uçma denemesini yapan Lagari Hasan Çelebi’den Hezarfen Ahmet Çelebi’ye ve Wright Kardeşler’e, oradan da günümüze kadar havacılık biliminin tarihî seyrini öğrencilerle paylaştılar. SBG üyeleri ayrıca yanlarında getirdikleri kendi yapımları roketleri de sınıflara hediye ettiler.

Davranış bilimini konu edinen diğer grup ise, ön yargıların oluşumu, olumsuz etkileri ve baş etme yöntemleri hakkında bilgilendirmeler, video gösterimleri ve atölye çalışmaları yaptı. Hayatı ve insanları yüzeysel yargılamama, ilk defa karşılaşılan bir insan ya da durum hakkında söz söylemekte acele etmeme, iyi bir gözlemci olma, hayatı analiz ederken etiketlemeden yoluna devam etme; insanları ırkına, cinsiyetine, tuttuğu takıma, dış görünüşüne ya da giyimine bakarak değerlendirmeme, empati yeteneği geliştirme gibi birçok konunun öne çıktığı etkinlik, çocukların öz sorgulamaları ve kendi yaşamlarından verdikleri örneklerle devam etti.

Bütün etkinlikler boyunca OMÜ Vakfı Koleji öğrencileri; heyecanı, ilgileri ve katılımlarıyla dikkat çekerken Üniversiteye bağlı Vakıf Kolejinin öğrencisi olmalarının ayrıcalığını ve bilime ne denli ilgili olduklarını da hissettirdiler.

Vakıf Yönetimi ve öğretmenleri ise SBG ekibini ağırlamaktan duydukları keyfi ve memnuniyeti dile getirerek Vakfın “Bir Dilim, Bilim” projesinin ikinci mekânı olmasının kendilerini onurlandırdığını vurguladılar.

Öte yandan Vakıf Koleji, YDYO Öğrenci Danışmanlık ve Gençlik Çalışmaları Ofisi ve Samsun Bilim Gönüllüleri; bir süredir devam ettirdikleri kitap bağışı kampanyasından elden edilen kitapları bağışlamak ve projelerinin bir sonraki aşamasını gerçekleştirmek üzere 13 Nisan 2018’de Alaçam ilçesi Yenice köyünde bulunan Şehit Muhammet Ali Aksu Ortaokulunu ziyaret edecek.