MENU

Akademik Girişimcilik Alanında Tecrübe Paylaşımı
22 Aralık 2016, Perşembe - 16:34
Güncelleme: 22 Aralık 2016, Perşembe - 16:34
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) tarafından yürütülen, TÜBİTAK 1601 Yenilik ve Girişimcilik Programınca desteklenen “Bütüncül Bir Yaklaşım ile Girişimcilik Eğitimi” adlı proje kapsamında Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Fahrettin Tosun Salonu’nda “Tecrübe Paylaşımı” programı gerçekleştirildi. Akademik girişimcilik alanında örnek isimleri, eğitim programına katılan öğrencilerle buluşturmayı hedefleyen etkinlikte, bilgi ve tecrübe paylaşımı yapıldı.

Programa; OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir, Cleveland Devlet Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Oya İçmeli Tükel, OMÜ Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Müdürü Prof. Dr. Ömer Andaç, proje yürütücüsü Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Demiryürek ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

“Bilgi değere dönüşmeli”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmasını yapan proje yürütücüsü Prof. Dr. Kürşat Demiryürek, proje içeriği ve kazanımları konusunda bilgi vererek projede emeğe geçenlere teşekkürlerini sundu. Prof. Dr. Demiryürek, girişimci kişinin başat özelliklerini sıralarken “Girişimci, fırsatları görebilen ama sadece görebilen değil, aynı zamanda bunları değerlendirebilen insandır. Dahası bilgiyi değere dönüştürebilen ve bu bağlamda iş fikrini bir proje ile birlikte pazara sunan kişidir.” diye konuştu.

Demiryürek iyi bir girişimcilik eğitiminde, mentorluk (yönderlik, rehberlik) ve network (ağ) unsurlarının da önemine değinerek girişimci kişinin bu anlamda çevre edinerek sosyal sermayesini oluşturması gerektiği söyledi.

Girişimciliğin ülke kalkınmasında rolüne değinen Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir de “Girişimci, her şeyden önce geçmişten ders alıp geleceği hayal ederek bugünü planlayabilme yeteneği ve cesaretini sergileyebilen bilgili insan demektir. Eğer bu ülkeyi geleceğe, yarınlara taşıyacaksak siz değerli genç meslektaşlarımdan istek ve istirhamım şudur: Lütfen kendinizde var olan cesaret ve yeteneğinizi bilgiyle birleştirip, hedef ve hayallerinizi kendinize sorarak yol haritanızı belirleyin.” ifadelerini kullandı.

“Girişimcilikte sosyal ağın tam ortasındayız”

Proje kapsamında eğitimler veren isimlerden biri olan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan ise üniversite yönetimi olarak girişimcilik projelerinin her zaman yanında olduklarını ve bu konuda imkânları sonuna kadar zorlamaya hazır olduklarını belirtti. Prof. Dr. Ceyhan, üst yönetim olarak en öncelikli hedeflerinin insan olduğunu vurgulayarak girişimcilik konusunda paylaşma ve etkileşim kavramlarına dikkat çekti. Rektör Yardımcısı Ceyhan bu anlamda Rektörlük olarak girişimcilikteki sosyal ağın tam ortasında yer aldıklarını kaydederek “Bu sosyal ağda ne zaman bize ihtiyacınız olursa, ne zaman bizleri yanınızda görmek istiyorsanız biz buradayız, paylaşmaya ve etkileşime her zaman açığız.” dedi.

“Yenilikçilik ve girişimcilik farkı”

Program kapsamında ilk olarak Prof. Dr. Oya İçmeli Tükel, yenilikçilik ve girişimcilik konusunda Amerika’da yapılmakta olan çalışmaları anlattı. Tükel, konuşmasında şunları söyledi: “Yenilikçilik ve girişimcilik birbirine yakın kavramlar olmakla birlikte aslında aralarında önemli farklar vardır. Yenilikçilik, günümüzde farklı disiplinleri buluşturan ve daha çok kurumsal olarak finanse edilebilen çalışmaları içermektedir. İcatçılık ise daha bireysel ve yaratıcılık merkezlidir. Girişimcinin fikrini geliştirmesi ile pazarda yer edinmesi arasında çok kritik bir süreç söz konusudur. Yaklaşık olarak her 10 girişimciden 9’u ilk aşamadan ikinci aşamaya geçemeden iki basamak arasındaki kara deliğe düşerek başarısız olmaktadır.”

“Girişimcilik mutlaka desteklenmeli”

Girişimci adayların önündeki en önemli engellerin finansman sorunu ve yasal prosedürler olduğunu belirten Prof. Dr. Tükel, “Bu nedenle, girişimci adayların yatırımcılarla buluşturulması ve fikirleri için onlara finansal destek sağlanmasına katkı sunulması önemlidir. Bu konuda proje pazarları, girişimci adayları için önemli bir fırsattır. Bunun dışında şirket kurulması, muhasebe, pazarlama ve tanıtım konusunda girişimci adaylara yolun başlangıcında destek olunması, başarılı olma oranlarını etkilemektedir. OMÜ tarafından yürütülen girişimcilik projesi gibi hamleler öğrencilerin girişim ruhlarının gelişmesi açısından çok önemli. Bu tür imkânları en doğru şekilde kullanmanızı tavsiye ediyorum.” diye konuştu.

“Amacımız OMÜ adına daha çok patent üretilmesine katkı sunmak”

OMÜ Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Müdürü Prof. Dr. Ömer Andaç ise konuşmasında kısaca TTO’nun yapısı ve işleyişi hakkında bilgiler verdi. Andaç, girişimcinin yola çıkarken başarısız olma riskini göze alarak başlaması gerektiğini belirterek, “Pek çok girişimci yolun başında başarısızlıkla karşılaşıyor. Ancak, tekrar tekrar deneyenler sonrasında çok önemli başarılara imza atabiliyor. Bu da bize kararlı olmanın ve vazgeçmemenin girişimcilik açısından ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Girişim projesinin geliştirilmesinde patent almak çok önemli. Patent, hem fikrin korunması hem de geliştirilmesi açısından fayda sağlamaktadır. TTO’nun girişimci adaylarına daha aktif destekler sunmasına yönelik çalışmalarımız devam etmekte olup amacımız OMÜ adına daha çok patent üretilmesine katkı sunmaktır.” şeklinde konuştu.

“OKA ve Teknopark destekleri”

Tecrübe Paylaşımı programının ikinci bölümünde ise OMÜ KOBİ ve Girişimcilik Kulübü Başkanı Adem Çopur, kulüp olarak yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’ndan (OKA) Ayşegül Tunçer de girişimcilere sundukları destekten detaylar vererek girişimci adaylarını bekleyen koşullar ve imkânlardan söz etti.

Samsun Teknopark adına bir konuşma yapan Seray Düztaşlar ise Teknopark çatısı altında yapılacak yatırımlara sağlanan teşvik ve destekleri katılımcılara aktardı.

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği program soru ve cevap bölümüyle sona erdi.

“Bütüncül bir yaklaşımla hazırlandı”

Proje kapsamında sertifika programlarıyla öğrenci ve öğretim elemanları arasında girişimcilik konusunda farkındalık yaratmak, girişimcilik kültürünün yerleşmesi ve yaygınlaştırılması ile başarılı iş fikirlerinin uygulamaya aktarılmasına destek olunmaktadır. Bütüncül bir yaklaşım ile hazırlanan proje, öncelikle öğrencilerin genel girişimcilik, üretim, pazarlama ve finansal yönetimle ilgili temel konularda bilinç, bilgi ve beceri düzeylerini artırmayı amaçlamaktadır. Akademisyenlere yönelik programda ise zorunlu modüllerin yanında proje hazırlama, yenilik yönetimi, akademik girişimcilik modülleri ile bireysel mentorluk uygulaması yapılmaktadır.

Proje konusunda detaylı bilgiye www.omugirisimci.org adresinden ulaşılabilir.

X
Secure Login

This login is SSL protected