Kültür Elçileri Türkiye'de
28 Temmuz 2016, Perşembe - 10:57
Güncelleme: 28 Temmuz 2016, Perşembe - 11:14

Yunus Emre Enstitüsünün bu yıl yedincisini gerçekleştirdiği “Türkçe Yaz Okulu” programı 46 ülkeden 540 yabancı öğrencinin katılımı ile başladı. 25 Temmuz-27 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek olan program, Türkiye’nin 16 farklı şehrinde bulunan 20 üniversitede yürütülüyor. Öğrenciler bu program sayesinde hem Türkçeyi yerinde öğrenecek, hem de Türk kültürünü yakından tanıyacak.

OMÜ-TÜRKÇE’ye önemli görev
Bu kapsamda Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ile Yunus Emre Enstitüsü arasında yapılan protokol ile 9 farklı ülkeden 15 uluslararası öğrenci Samsun’a geldi. Bu öğrenciler OMÜ Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezinde (OMÜ-TÜRKÇE) Türkçe eğitimi alacaklar. Bunun yanında Samsun ve civarını gezip Karadeniz’in güzelliklerini görme ve Türk kültürünü yakından tanıma fırsatını bulacaklar.

Türkçe’yi ve Türk kültürünü yerinde öğreniyorlar
Türkçe Yaz Okulu programı, yurt dışında faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüleri ile Türkoloji bölümlerinde öğrenim gören farklı ülkelerden misafirlerin katılımıyla gerçekleştiriliyor. Türk dilini, tarihini ve sanatını tanıtmak amacıyla katma değerli projelere imza atmaya devam eden Yunus Emre Enstitüsü 4 kıtada 37 ülkede 45 merkezi ile Türkiye’nin kültür diplomasisi görevini üstleniyor. Misafirler, iletişim dili olarak Türkçenin kullanıldığı organizasyonda hem Türkçe eğitimi alma, hem de bulundukları ve ziyaret ettikleri şehirlerin öne çıkan tarihî ve turistik yapılarını gezerek yörenin kültürünü tanıma imkânı buluyor.

1000 Yılın Sesi Türkçe Bayramı
Gruplara ayrılan öğrenciler, 1 ay boyunca Türkçe Yaz Okulu programının uygulandığı 20 üniversitede eğitim programlarına katılacak. Programın sonunda İstanbul'da bir araya gelecek olan öğrenciler "1000 Yılın Sesi Türkçe Bayramı" etkinliğinin ardından ülkelerine dönecekler. 16 ildeki 20 üniversitede gerçekleştirilen Türkçe Yaz Okulu programı 27 Ağustos’ta sona erecek.

Türkçe Yaz Okulu programına; Afganistan, Almanya, Ürdün, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Bosna Hersek, Cezayir, Fas, Fransa, Gürcistan, İngiltere, İran, Filistin, İtalya, Japonya, Karadağ, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, Lübnan, Macaristan, Makedonya, Mısır, Polonya, Romanya, Sırbistan, Sudan, Belarus, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Çin, Estonya, Hırvatistan, Hindistan, Irak, Letonya, Litvanya, Moğolistan, Pakistan, Rusya, Slovakya, Suudi Arabistan, Ukrayna ve Yunanistan’dan gelen öğrenciler katılıyor.

Türkçe Yaz Okulu eğitimleri ise Afyon Kocatepe Üniversitesi, Adnan Menderes Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi, Onsekiz Mart Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Giresun Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi DİLMER (Dil Merkezi), Uludağ Üniversitesi, Ankara Üniversitesi TÖMER (Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezi) Samsun Şubesi, Ankara Üniversitesi TÖMER Bursa Şubesinde verilecek.