Rektör Hüseyin Akan Basınla Buluştu
02 Haziran 2016, Perşembe - 08:40
Güncelleme: 02 Haziran 2016, Perşembe - 09:54

Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, üniversitede basın toplantısı düzenleyerek, görev yaptığı sekiz yıllık süreç hakkında basın çalışanlarına demeç verdi.

Rektörlük görevini devrettikten sonra da üniversiteye yaptığı yeniliklerin çalışmaya devam edeceğini belirten Akan, "Benim için önemli olan üniversitedir." dedi.

Basın, yaptığımız  güzel işleri aktardı

Sekiz senelik rektörlük döneminde, basından oldukça destek gördüğünü ifade eden Akan, "Basın, şimdiye kadar yaptığımız tüm güzel işleri aktardı. Yapılan yapıcı eleştirileri ise her zaman dikkate aldım. Basına, üniversitemiz ile olan ilişkisinden dolayı teşekkür ederim." diye konuştu.

Görevi süresince, öğrenci sayısının 21 binden 52 bine çıktığını açıklayan Akan, öğrenci sayısındaki bu artışı, Samsun'a ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan katma değer olarak nitelendirdi. Rektör Akan, "Samsun'dan üniversiteyi çıkarırsanız şehir önemli bir uzvunu kaybeder." dedi.

Toplantıda, 2008 - 2016 yılları arasındaki çalışmaları, yatırımları ve gelişmeleri rakamlar vererek açıklayan Akan, özellikle belli başlı konular üzerinde durdu.

ARGE'ye harcanan dış kaynak yüzde 20'den yüzde 80'e çıktı

Yeni açılan fakülte, meslek yüksekokulları ve merkezler hakkında bilgi veren Akan, üniversitede verilen eğitimin kalitesinin yükselmesi için yapılan çalışmalardan ve koydukları kriterlerden bahsetti. Lisansüstü ve doktora öğrencisi ile yabancı öğrenci sayısındaki artışa da dikkat çeken Akan, ihracat açısından geleceğin kıtası olarak nitelendirdiği Afrika'dan gelen öğrencilere ayrıca önem verdiğini belirtti.

ARGE ve yenilik projeleri ile bu projelere harcanan kaynaklar konusunda konuşan Rektör Akan, 2008 - 2009 yıllarında yapılan araştırmalara harcanan yüzde 20'lik dış kaynağın, son yıllarda yüzde 80'e çıktığını vurguladı. Üniversite - sanayi işbirliğinin de çok konuşulan bir konu olduğunu söyleyen Akan, bu amaçla 2014'te faaliyete geçen TEKNOPARK'ta 42 firmanın çalıştığını ve 46 projenin ise devam etmekte olduğunu belirtti.

Hocalarımız artık patent sahibi oluyor

Patent konusuna da değinen Akan, önceki yıllarda üniversitemizde hiç patent başvurusu bulunmazken şu an öğretim elemanlarının 13 adet patent başvurusu, 4 adet de tescilli patentlerinin bulunduğunu açıkladı. Akan, "Türkiye'de toplam tescilli patent sayısı 30 iken 4 tanesi bizim öğretim elemanlarımızın. Hocalarımız artık patent sahibi oluyor." dedi.

Ballıca'da yeni kurulan OMÜ Uzay ve Havacılık Fakültesi'nden övünerek bahsetmeliyim diyen Akan, pek çok üniversitenin havacılık fakültesi kurmaya çalıştığını ama devamını getiremediğinin altını çizdi. Akan, "Havacılık Fakültemiz önemli bir merkez haline gelmek üzere. Şu an 64 uçuş eğitimi alan öğrencisi bulunan fakültede, Emniyet Genel Müdürlüğünden de dört kişi pilotluk eğitimi alıyor.” dedi. Akan hedeflerinin Türk Hava Kurumu'na pilot yetiştirmek olduğunu ve bu sebeple de görüşmeler yaptıklarını kaydetti.

Rektör Hüseyin Akan, yaptığı açıklamaların ardından basın çalışanlarının kendisine yönelttiği soruları yanıtladı.

Kahvaltı ikram edilen toplantıda, Rektör Akan'a Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Gümüş ile Genel Sekreter Yardımcısı Serap Sivrioğlu Sezer eşlik etti.