MENU

Samsun Teknopark Yeni Projelerle Büyüyor
01 Haziran 2016, Çarşamba - 14:48
Güncelleme: 02 Haziran 2016, Perşembe - 08:49
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) bünyesindeki Samsun Teknoparkın İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Program Otoritesi (İKG PRO) ile yürütmekte olduğu ve 60 kursiyer öğrencinin yer alacağı Kalıp Tasarımı Eğitim Merkezi (KATEM) Projesi’nin açılış ve tanıtım toplantısı Samsun Teknoparkta yapıldı.

Toplantıya; Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Genel Sekreteri Mevlüt Özen, Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Fehmi Yazıcı, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan, Teknopark Genel Müdür Vekili ve Proje Danışmanı Dr. Ercan Gökgöz, İŞKUR Samsun İl Müdürü Hasan Kılıçaslan, Samsun Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Selahattin Altunsoy, proje ortakları, iştirakçiler, kursiyerler ve öğrenciler katıldı.

Önümüzdeki 50 yılda iki mesele konuşacağız

Açılış konuşmalarında ilk olarak söz alan OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, Samsun’daki Sağlık Kümesinin faaliyetlerini ön plana çıkararak “Bu kapsamda Sağlık Kümesi ziyarette bulundu. 20-25 milyonluk bir projenin mühendisliğini konuştuk. Bafra’da Organize Sanayi Bölgesi kendilerine tahsis edildi. Burada Sağlık Kümesine hizmet etmek üzere bir ortak kullanım tesisi kurmayı hedefliyoruz. Sağlık Kümesi dünya çapında bir küme, şu anda Küme belki bu büyüklüğünün farkında değil, belki Samsun bunun farkında değil ama önümüzdeki 50 yılda biz Samsun’da iki mesele konuşacağız; birincisi lojistik, diğeri de sağlık kümesi olacak.” şeklinde konuştu

19 Mayıs ilçesinde de Teknopark kurulacak

Samsun Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Fehmi Yazıcı da Samsun Teknoparkın mevcut alanıyla yetinmeyip bu alanın büyütülmesi konusunda çalışma yürüttüklerini ifade ederek “19 Mayıs ilçesinde tütün depolarının olduğu 85 dönümlük alanın Teknoparka eklenmesi için geçen hafta dosyamızı Ankara’ya teslim ettik. Bir aksilik olmazsa bu yaz 85 dönümlük ilave bir alan kazanacağız. Bizim amacımız Engiz’de özellikle ağır sanayinin, uzay, havacılık ve savunma sanayinin ve bir de medikal cihazlar kümelenmesiyle ilgili bütün ARGE (Araştırma ve Geliştirme) tasarımlarını gerçekleştirmek.” diye konuştu.

Yazıcı ayrıca “Samsun Teknopark Güneşleniyor” adlı 110 kilovatlık Güneş Enerji Projesi’nin bitirilip uygulamaya konulduğu, Bilişim Kümesi Projesi ve Teknopark içerisinde kurulan Teknoloji Transfer Merkeziyle de Samsun’un teknoloji alanındaki ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını aktardı. Yazıcı, Samsun için son derece önemli gördükleri Tarım Teknoparkını kurmak istediklerine değinerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Tarım Teknoparkının bir bölümü Çarşamba’da bir bölümü de Bafra’da olabilir. Türkiye’de faaliyete geçmiş böyle tematik bir teknopark yok ancak İzmir ve Mersin’de bu konuda çalışmalar mevcut. Bizler de bu hususta çalışıyoruz ve bu alanda ilklerden olmak istiyoruz. Çünkü Samsun Teknopark biraz geç başladı bu serüvene ve tarım teknoparkında öncü olacağımıza inanıyoruz.”

Rektör Hüseyin Akan ise Türkiye’de Eskişehir hariç teknoparkların hemen hemen yüzde 80-90 civarındaki sermayelerinin üniversitelere ait olduğu, bir tek OMÜ’de üniversite hissesinin yüzde 50’nin altında kaldığına işaret ederek “Bunu bilerek yaptık, adını da OMÜ Teknopark değil Samsun Teknopark olarak belirledik ki Samsun’un sahiplendiği ve ortak olduğu bir kuruluş olsun.” ifadelerini kullandı.

Üniversitenin aldığı destekler sürekli büyüdü

Rektör Akan OMÜ’nün üniversite dışı destekler ve BAP (Bilimsel Araştırma Projesi) desteklerinden aldığı payın hızla arttığının altını çizerek şöyle konuştu: “Üniversite tarihinde ilk defa 2013-2014’ten itibaren sanayi projeleri başladı. OMÜ 2-3 yıl önce bir dönemde en fazla proje alan üniversite olmuştu. TÜBİTAK’ın TEYDEP projeleri ve AB (Avrupa Birliği) projelerinde söz sahibi olduk. AB projelerinde iki öğretim üyemiz projelere dâhil oldu. Çağımızda rekabet edebilme noktasında iki unsur ön plana çıkıyor; biri kalite öteki ise tasarım. KATEM de dâhil bu tür projelerde amaç şu kadar kişiyi yetiştirmek değil. Biz 180 kişiyle bu bölgeyi kalkındıracaksak bu işlere hiç girmeyelim. Buradaki amaç bunların birer merkez olarak projeler bittikten sonra da devam etmesi. Örneğin Samsun’da çok güzel bir endüstriyel tasarım merkezinin hayata geçmesi, çevre illerden buraya eğitim için gelinmesi ve iyi, kaliteli tasarımcıların yetiştirilmesi…”

Rektör Akan’dan sonra söz alan proje ortağı TMMOB’nin Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan Üniversite ile gerek öğrenci gerekse proje düzeyinde bir sıkıntıları olmadığını belirterek şu ifadelere yer verdi: “İş dünyasının Üniversite ile olan ilişkisinde sıkıntı yaşıyoruz. Ancak bir araya gelmeden inovasyon ve tasarım konusunda ilerleme sağlamamız mümkün değil. Ne onların böyle bir teknik kapasiteleri var ne de Üniversitenin sanayinin istediği şekilde bir araya gelecek vakti ve imkânı var. İşte bu projeler birlikteliği sağlıyor; akademisyenlerimiz iş insanları ile buluşuyor, networkler kuruluyor, çalışmaya başlanıyor. Bu proje eminim ki sanayicilerle Üniversite ve akademisyenlerin buluşmasını sağlar, bizler bunu kendimize şiar edindik.”

KATEM Projesi detaylarını aktarmak üzere kürsüye gelen Teknopark Genel Müdür Vekili ve Proje Koordinatörü Dr. Ercan Gökgöz projenin 1 Mart 2016’da başladığını, Şubat 2017 itibariyle de sona ereceğini bildirdi. Gökgöz, KATEM’in tasarım odaklı bir proje olduğunu söyleyerek bu kavramın artık rekabet gücü olarak görünür olmaya başladığını belirtti. Proje Koordinatörü Gökgöz toplam 448 saatlik KATEM Projesi ile genel hedeflerinin Samsun’da genç işsizlerim istihdamını arttırmak ve bölge düzeyinde refah seviyesinin yükselmesine katkıda bulunmak olduğunu vurguladı.

Başvuru sahipleri arasında ARGE ve inovasyon merkezli 40 firma bulunduğunu aktaran Gökgöz, yürütücüsü oldukları Projenin Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulunda hayata geçeceği bilgisini paylaştı.

Açılış ve tanıtım toplantısının son konuşmacısı İŞKUR Samsun İl Müdürü Hasan Kılıçaslan ise şu sözlere yer verdi: “İŞKUR olarak yüzlerce, binlerce kurs açtık ve şu anda 15300 kursiyerimiz mevcut. Üçünün OMÜ’nün ortağı olduğu beş AB projesi var. Üniversitenin önderliğinde birçok paydaşın bu projelere destek vermesi çok önemli çünkü İŞKUR yıllarca bunun özlemini yaşıyor.” Müdür Kılıçaslan Mühendislik Fakültesinin bütün bölümleriyle bir iş birliği protokolü imzaladıklarını ifade ederek böylelikle sanayide öğrencilerin destekleneceğini sözlerine ekledi.

Açılış ve tanıtım toplantısının sonunda katılımcılar verilen kokteylde bir araya geldi.

X
Secure Login

This login is SSL protected