MENU

Karadeniz Paylaşım Günleri Başladı
27 Mayıs 2016, Cuma - 16:57
Güncelleme: 30 Mayıs 2016, Pazartesi - 13:39
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Dekanlığı ile Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı ev sahipliğinde, Samsun İl Sağlık Müdürlüğü ile Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği iş birliği ile düzenlenen Karadeniz Paylaşım Günleri OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde başladı.

Etkinliğe; Atakum Kaymakamı Ali Bakoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ferşat Kolbakır, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Kaplan, Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Dursun Mehmet Mehel, Tıp Fakültesi Çocuk Acil Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, Samsun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Alaaddin Domaç, Gazi Devlet Hastanesi Başhekimi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Mahmut Ulubay öğretim üyeleri, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları, acil tıp uzmanları, aile hekimleri, acil servislerde görev yapan pratisyen hekimler, paramedikler, hemşireler ve öğrenciler katıldı. Etkinlik kapsamında düzenlenecek sempozyumda farklı alanlarda sunumlar yapılacak.

Etkinlikte; İstiklal Marşı’nın okunması ve saygı duruşunda bulunulmasının ardından açılış konuşmalarına geçildi. Düzenleme Kurulu adına Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Ahmet Güzel sempozyumu düzenlemekteki amaçlarını; “Bu toplantıyı düzenlerken hedefimiz çocuk acil ve yoğun bakımının tüm Türkiye’de geldiği şu noktada, bu paylaşımı herkese ulaştırmak, tecrübe ve bilgi birikimimizi sizlerle paylaşmak. Bu konuda Samsun ilinde tüm Karadeniz Bölgesi’ni kapsayacak şekilde bir çalışma başlattık. Umarım faydalı bir toplantı silsilesinden geçeriz. Bu paylaşımlar neticesinde özellikle toplumumuzda yer bulması ve önem arz etmesi açısından bazı hayatî konulara yer vermek istedik. Bunlar içerisinde organ ve doku bağışı ilk konu olarak seçildi.” diyerek özetledi.

Daha sonra söz alan Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal “2 gün boyunca ele alınacak hususlar bizler ve tüm sağlık çalışanları açısından çok faydalı olacak ve işe yarayacaktır diye düşünüyorum.” diyerek emeği geçen paydaşlara ve katılımcılara teşekkürlerini iletti.  Köksal ayrıca Samsun Bölge Koordinasyon Merkezinin organ ve doku nakli konusunda çok başarılı bir merkez olduğuna dikkat çekerek konuşmasına şöyle devam etti: ”Merkezimiz geçen sene Türkiye birincisi oldu. Hatta bizim büyük gurur kaynağımız OMÜ Tıp Fakültesi geçen yıl Sağlık Bakanımızın elinden bir ödül aldı. Bu ödülün sebebi de Tıp Fakültesinin 2015 yılı içerisinde Türkiye’de en fazla donör (organ ve doku bağışlayan) çıkarılan hastane olmasıydı. Tabii burada hem Bölge Koordinasyon Merkezimizin hem de Tıp Fakültesinde organ ve doku naklinde çalışan koordinatör arkadaşlarımızın emeği çok büyük.”

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Kaplan da her toplantının yeni iş birliklerinin yapılması ve projelerin üretilmesi için fırsatlar sunduğunu vurgulayarak “Yüz yüze gelmek, konuşmak, tartışmak çoğu problemlerin çözümüne katkıda bulunuyor ve daha hızlı bir şekilde yeni ürünlerin ortaya çıkmasına vesile olabiliyor. Gerçekten burada yoğun bir emek sonucu oluşan ve içeriğiyle de gündemimizi meşgul eden konular işlenecek. Umarım maksimum düzeyde faydalanma olanağına sahip oluruz.” dedi.

OMÜ’nün kalkınmada “Sağlık Kenti” temasıyla beraber çalışmalarını sürdürdüğünü hatırlatan Rektör Yardımcısı Ferşat Kolbakır ise “Karadeniz Paylaşım Günleri sadece çocuk hastalıkları yoğun bakım ve acil paylaşımı olmanın yanı sıra kamunun pek çok sektörünü hem sosyal ve kültürel hem de ekonomik bir paylaşım sürecine dönüştürmüş olması bakımından da dikkat çekicidir.” şeklinde konuştu.

Sempozyumun ilk günkü birinci oturumunun başkanlığını Dr. Yusuf Köksal ve Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şükrü Paksu yaptı. Şükrü Paksu “Sizlerle birinci oturumda beyin ölümü gerçekleşmiş hastaların tanınması ve bir başka bedende can bulması için gösterilen gayretlerle ilgili bölge deneyimlerimizi paylaşmak istiyoruz.” diyerek sözü Samsun Organ Nakil Bölge Koordinatörü Dr. Mehmet Kazak’a bıraktı.

Dr. Kazak konuşmasının başlangıcında katılımcılardan birkaç saniyeliğine gözlerini kapatıp organ ve doku nakli bekleyen hastaların çektikleri sıkıntıları hissetmelerini ve onlarla empati kurmalarını istedi. Kazak, yaklaşık 30 bin insanın organ ve doku nakli beklediğine işaret ederek şöyle konuştu: “Bu insanların tek çaresi organ nakli ve hayatlarında pek çok kısıtlama var. Yılda yaklaşık 2000 kişi organ beklerken hayatını kaybediyor. Maalesef organ bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. Samsun ise organ bağışında Türkiye’de ilk 5 il arasında. Bizim bölgemiz Rize dâhil Amasya, Tokat, Sinop, Ordu, Giresun illerini içine alıyor. Türkiye’de toplam 9 bölge var. Bu 9 bölgenin her birinin kendine bağlı illeri var, bu iller de organ ve doku bağış faaliyetleri ile nakil organizasyonlarını yapmaktalar.”

Koordinatör Dr. Kazak nakil konusunda yaşanan sıkıntılara da değinerek “Hem canlıdan hem de kadavradan nakil sayıları artmasına rağmen maalesef hasta bekleme listesi azalmıyor, aksine artıyor.” ifadelerini kullandı. Kazak organ ve doku nakli konusunda bir hassasiyet ve farkındalık oluşturmanın hayatî önemde olduğununa vurgu yaptı.

Sempozyumun ilk gün birinci oturumu Hemşire Birgül Tan’ın “Organ Bağışında Aile ile İletişim” başlıklı sunumuyla devam etti.

27 – 28 Mayıs 2016 tarihleri arasında toplam 7 oturumda gerçekleşecek “Karadeniz Paylaşım Günleri”nde farklı başlıklarda konular ele alınıp değerlendirilecek.

X
Secure Login

This login is SSL protected