OMÜ’de Atık Getirme Merkezi Kuruldu
15 Mayıs 2020, Cuma - 13:20
Güncelleme: 19 Temmuz 2020, Pazar - 23:29

Atık yönetiminin ve çevre-insan sağlığının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha idrak ettiğimiz Covid 19 (koronavirüs) pandemisi günlerinde, "Sıfır Atık" projesi kapsamında Ondokuz Mayıs Üniversitesinde (OMÜ) tebliğ gereği atık getirme merkezi kuruldu.

Oluşturulan merkezde Entegre Katı Atık Yönetimi kapsamında cam, kâğıt, plastik, metal ve tehlikeli atıklar (atık pil, bitkisel atık yağ vb.) geçici olarak depolanıp geri dönüşüme kazandırılacak.

Atıkların kontrol altına alınması ve gelecek kuşaklara daha temiz bir çevre ve ülke bırakılması hedefiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Atık Yönetimi Dairesi Başkanlığı tarafından başlatılan ve ülke genelindeki uygulamalarla tüm Türkiye’yi kapsayan "Sıfır Atık" projesi kapsamında OMÜ'de çalışmalar tamamlandı.

Yapılan bütün bu çalışmalar; geri kazanılabilir atıkların diğer atıklarla karıştırılmadan kaynağında ayrı toplanmasının sağlanması ve geri kazanım ve/veya bertarafa gönderilmek üzere bırakılması amacıyla oluşturulan atık getirme merkezlerine ilişkin usul ve esasları belirliyor. Üniversitelerde üçüncü sınıf atık getirme merkezleri; bu kurumlar tarafından kendi mülkiyet alanları içinde kurulan ve işletilen merkezler olarak tanımlanmakta.

Yayımlanan Covid-19 Hijyen Malzeme Atıkları Genelgesi OMÜ birimlerinde uygulanmaya başlandı

Tek kullanımlık maske, eldiven gibi kişisel hijyen malzemelerinin atık yönetiminde uyulacak Covid-19 tedbirlerine ilişkin 2020/12 Genelgesi yayımlandı. Ülkemizin karşı karşıya kaldığı Covid-19 salgınıyla mücadelede ülke sathında alınan tedbirler doğrultusunda gündelik hayatta kullanılan maske, eldiven ve diğer kişisel hijyen malzemelerinin atık yönetiminin uygun şekilde yürütülmesi dikkat edilmesi gereken hususlar arasında.

Bu kapsamda hazırlanan 2020/12 sayılı Bakanlık Genelgesi'nde; kurum, kuruluş ve işletmelerin bina ve yerleşkelerindeki maske, eldiven ve diğer kişisel hijyen malzeme atıklarının diğer atıklardan ayrı olarak biriktirilmesi, iç içe iki torbaya konularak ağızlarının sıkıca kapatılması, atık getirme merkezlerinde en az 72 saat bekletildikten sonra “diğer atık” kategorisinde “evsel atık” olarak yönetilmek üzere belediyeye teslim edilmesi hususlarında uygulanmaya esas hükümler yer alıyor.