51. TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Sergisi OMÜ’de Açıldı
09 Mart 2020, Pazartesi - 16:26
Güncelleme: 09 Mart 2020, Pazartesi - 16:27

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen “51. TUBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Samsun Bölge Sergisinin açılış töreni, OMÜ Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi Spor Salonu’nda yapıldı.

Jüri üyelerinin ön değerlendirmesi sonucu, 1292 proje arasından seçilen 100 projenin yer aldığı serginin açılış törenine; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, TÜBİTAK Samsun Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Hasan İçbudak, Samsun İl Millî Eğitim Müdürü Coşkun Esen, ilçe millî eğitim müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

“Seçilen 18 proje Türkiye Finalinde Bölgemizi temsil edecek”

Açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Hasan İçbudak "Amasya, Tokat, Ordu, Giresun, Sinop, Kastamonu ve Samsun illerinden 12 farklı alanda seçilen 100 proje, 3 gün boyunca proje sahibi öğrenciler tarafından tanıtılarak değerlendirilecek. Değerlendirme sonucunda da dereceye giren 18 proje, 1 ile 5 Haziran 2020 tarihleri arasından Diyarbakır’da yapılacak Türkiye Final Yarışmasında Bölgemizi temsil edecek.” dedi.

Proje yarışmalarının temel amacının öğrencileri erken yaşlarda bilimsel düşünceye, gözlem yapmaya ve araştırmaya yönlendirmek olduğunun altını çizen Hasan İçbudak  “Bu yarışmalarla aslında yaptığımız toprağa tohum ekmektir. Bu tohumlar bir gün yeşerecek, gelişecek ve ülkemizin bilimsel ve teknolojik potansiyelini arttırmasına katkı sağlayacaktır. Ön değerlendirmeyi geçerek proje yarışmasına katılan tüm öğrencilerimizi kutluyor, onlara destek veren danışman öğretmenlere ve velilere teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

“Proje hazırlayan öğrencilerimiz ileride Türkiye’nin bilim camiasını oluşturacak”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran ise “Ülkelerin rekabetinde bilgi üretmek ve bilgiyi hayata geçirmek son derece önemli. Bilimsel araştırmanın temelini oluşturan proje hazırlamak da bilgi üretmenin en temel unsuru. Dolayısıyla gençlerimizi lise çağında bilimsel düşünmeye teşvik eden bu yarışmaları son derece kıymetli buluyorum. İnanıyorum ki OMÜ’de misafir ettiğimiz 100 projeyi hazırlayan öğrencilerimiz, ileride Türkiye’nin bilim camiasını oluşturacaklar. Katılan tüm gençlerimizi tebrik ediyorum. İnandılar, çevrelerinde gördükleri problemleri çözmeye yönelik çözüm yolları bulmaya çalıştılar ve fikirlerini başkalarına anlatmak için projelerini hazırladılar.” ifadelerini kullandı.

Misafirlerine 3 gün boyunca Samsun’un tadını çıkarmaları tavsiyesinde bulunan Rektör Yardımcısı Kuran, öğrencilere ve danışman öğretmenlere başarılar diledi.

Konuşmaların ardından serginin açılış kurdelesi protokol üyelerince kesildi ve projelerin sergilendiği stantlar gezilerek her proje hakkında detaylı bilgi alındı.

Öğrencilerin biyoloji,  coğrafya, değerler eğitimi, fizik, kimya, matematik, psikoloji, sosyoloji, tarih, teknolojik tasarım, Türk dili ve edebiyatı, yazılım alanında hazırladığı 100 proje, 11 Mart’a kadar OMÜ Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi Spor Salonunda sergilenecek.