Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Hakları
17 Mayıs 2016, Salı - 09:20
Güncelleme: 17 Mayıs 2016, Salı - 10:55

İktisat ve Siyaset Topluluğu “Anayasa Mahkemesi’ne Bireysel Başvuru Hakları” konulu panel düzenledi.

Panele İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ebul Muhsin Doğan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Mavi Salon’da gerçekleşen panele konuk panelist olarak Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı ve Anayasa Mahkemesi Üyesi Nuri Necipoğlu, Anayasa Mahkemesi Üyesi Kadir Özkaya ve Anayasa Mahkemesi Raportörü Mustafa Eyyub Demirbaş katıldı.

Panelin açılış konuşmasını Abdül Samet Yıldırım yaptı. Yıldırım’ın konuşmasının ardından panelistlerin özgeçmişi katılımcılarla paylaşıldı.

Neden Bireysel Başvuru?

Panelin ilk konuşmasını Nuri Necipoğlu yaptı. Necipoğlu konuşmasına “Neden bireysel başvuru?” sorusuna açıklık getirerek başladı. Öncelikli amaç temel hak ihlallerinin ortadan kaldırılması ve buna bağlı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine ülkemiz aleyhine yapılan başvuruların azaltılmasıdır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin önünde ülkemiz adına açılmış önemli sayıda dava bulunmaktadır.

Bireysel Başvuru Nedir?

Bireysel Başvuru temel hak ve özgürlüklerin kamu gücünün işlem eylem ve ihmali nedeniyle ihlal edilen bireylerin tüm başvuru yollarını tükettikten sonra gidebilecekleri istisnai bir hak arama yoludur. Dikkatinizi çekerim doğrudan doğruya bir temyiz merci değil de istisnai bir yoldur” ifadesini kullandı.

Diğer panelistler Kadir Özkaya ve Mustafa Eyyub Demirtaş ise “Bireysel Başvurunun Özellikleri, Bireysel Başvuruların İşleyişi, Başvuru Koşulları, Bireysel Başvuruya Konu Olamayacak İşlemler, Önem Taşımayan Başvurular, Kimler Başvuru da Bulunabilir, Bireysel Başvurunun İşleyişi ve Başvuru Formunun Şekli ve İçeriği” konu başlıkları altında başvuru hakkındaki diğer önemli noktalara açıklık getirdiler.

Panelin sonunda panelistler konu ile ilgili katılımcılar tarafından yöneltilen sorulara da cevap verdiler.