Hemşirelikte İyi Bakım Sempozyumu
13 Mayıs 2016, Cuma - 15:49
Güncelleme: 16 Mayıs 2016, Pazartesi - 17:05

Samsun Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü önderliğinde, Samsun Sağlık kurum ve kuruluşlarının işbirliğiyle 12-18 Mayıs Hemşirelik Haftası kapsamında “İyi Bakım Sempozyumu” düzenlendi.

OMÜ Samsun Sağlık Bilimleri Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen sempozyuma OMÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ferşat Kolbakır ve Prof. Dr. Şenol Eren, OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. İlknur Aydın Avcı, OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özen Kulakaç, Türk Hemşireler Derneği Samsun Şube Başkanı Rahşan Yılmaz, öğretim üyeleri, hemşireler ve öğrenciler katıldı.

İyi hemşirelik bakımı sunabilmenin önündeki fırsatlar ve tehditlerin ele alındığı ve hemşirelerin yasal sorumluluklarına vurgu yapan sempozyumun açılış konuşmasını Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özen Kulakaç yaptı. Prof. Dr. Kulakaç hemşirelik mesleğinin cinsiyetinin kadın olduğu söyleminin yerleştiğini belirterek, erkeklerin hemşireliği ekonomik nedenlerle tercih ettiğini ve meslekte azınlık olmayı göze aldığını söyledi.

Prof. Dr. Özen Kulakaç “Sağlık alanında hemşirelik dediğimizde cinsellik boyutu çok öne çıkıyor. Medyada ‘hemşire’ anahtar kelimesi ile girdiğinizde karşınıza hoş olmayan durumların çıktığını görüyoruz. Aynı kişi hemşire olarak erkek olduğunda bu sefer farklı sorunlarla karşılaşıyor. Hemşireler genelde kadındır. Erkekler bunu benim cinsiyetçi yaklaşımım olarak görmesinler ama çoğunluğun kadın olduğu ve hemşirelik mesleğinin cinsiyetinin kadın olduğu söylemi var. Pek çok erkek için hemşirelikte olmak bu nedenle zorlaştırıcı olabiliyor.” diye konuştu.

Sempozyumun ilk iki gününde farklı üniversitelerden gelen öğretim üyeleri 6 oturum boyunca konunun farklı noktalarını ele aldıkları sunumlar yaptılar.

Sempozyumda ayrıca “ Hemşireler her yerde toplumun yanında…Yaşamınızı duyuyoruz” sloganını hayata geçirmek adına sosyal etkinliklerde yapıldı. Bu etkinliklerden biri mesleğine liderlik yapmış olan hemşirelere ayrılmış olan “ustalara saygı” oturumu ve eğitime destek amaçlı “Ortaöğretim Kitaplandırma” çalışması oldu. Aynı zamanda “Samsun İli İyi Bakım Öyküleri” yarışmasında sıralamaya giren katılımcıların ödül töreni de gerçekleşti.