Azerbaycan Günü OMÜ’de Kutlandı
09 Aralık 2019, Pazartesi - 16:59
Güncelleme: 09 Aralık 2019, Pazartesi - 19:10

Ondokuz Mayıs Üniversitesinde (OMÜ) düzenlenen “Azerbaycan Tanıtım Günü”nde kardeşlik vurgusu ön plana çıkarken Azerbaycanlı öğrencilerin sergilediği gösteriler de katılımcılara coşkulu anlar yaşattı.

OMÜ Uluslararası Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlenen tanıtım günü Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Programa; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, Uluslararası Öğrenci Koordinatörü  Prof. Dr. İzzet Akça, Azerbaycan’dan misafir olarak gelen  Doç. Dr.  Mesude Veliyeva Altun, Samsun Azerbaycan Öğrencileri Temsilcisi Baba Osmanov,  akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

“Amacımız hep birlikte olmak”

Açılış konuşmasını yapan Azerbaycan Öğrenci Temsilcisi Osmanov “Tanıtım gününün amacı; Samsun’daki Azerbaycanlı kardeşlerimizi bir araya getirmek  ve Azerbaycan’ın 101. kuruluş yılını hep birlikte kutlamaktır.” diyerek herkese katkılarından dolayı teşekkür etti.

“Uluslararası öğrenci sayımız her yıl artıyor”

Uluslararası Öğrenci Koordinatörü Prof. Dr. İzzet Akça da “Üniversitemizde günden güne uluslararası öğrenci sayımız artmaktadır. Şu an itibarıyla 119 ülkeden 5 bin 700 uluslararası öğrenci Üniversitemizde eğitim-öğretim görmekte. Bunun içerisinde Azerbaycanlı öğrenci sayımız 566 olmakla birlikte OMÜ’de öğrenim gören ülke vatandaşları baz alındığında Azerbaycan en kalabalık üçüncü ülke konumunda. Böyle bir organizasyonla bizleri bir araya getiren ve Azerbaycan’ın danslarını, şiirlerini, türkülerini tanıtarak bizleri eğlendirecek herkese çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

“Biz kardeş ülkeleriz”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz ise bu tür etkinliklerin geleneksel hâle gelmesinin önemine vurgu yaparak tanıtım günü için “Ne siz bize yabancısınız ne de biz size yabancıyız; biz kardeş ülkeleriz. Dert ve tasamız aynı, neşemiz ve sevincimiz aynı; bizler çok kadim bir kültür ve tarihin evlatlarıyız. Bu vesileyle bu coğrafyada başarılı olabilmek için çok çalışıp daha fazla üretmemiz gerekiyor. OMÜ olarak bizler elimizden gelen her türlü vazifeye hazırız. Bu anlamda bu iş birliğinin yanında, kültürel ve coğrafi özelliklerimizi betimleyen bu özel günler de çok önemli.” sözlerine yer verdi.

Konuşmaların ardından Azerbaycan’ın tanıtıldığı video gösterimi katılımcılarla paylaşıldı. Video gösterimi sonrasında ise Azerbaycanlı öğrenciler hazırladıkları tiyatro, halk oyunları ve icra ettikleri yerel müziklerle konuklara birbirinde güzel anlar yaşattı.

Türk ve Azerbaycan vatandaşı olarak tanıtım gününün davetlileri arasında olan Doç. Dr. Mesude Veliyeva Altun da konuşmasında etkinliğe katılan tüm öğrencilere ve davetlilere ayrı ayrı teşekkür ederek başladı. Azerbaycan’ı temsil etmenin gurur verici olduğunu belirten Altun, bu imkânı kendilerine sunan başta Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç olmak üzere OMÜ ailesine teşekkürlerini sundu. Doç. Dr. Mesude Veliyeva Altun ayrıca, Azerbaycan’ın bağımsızlık mücadelesinin meşakkatli bir yoldan geçtiğinin altını çizerek ülkenin anayasası hakkında bilgiler verdi.

Konuşmaların ve tanıtımın ardından konuklara, Azerbaycan dolmasının ikram edilmesiyle tanıtım günü sona erdi.