MENU

OMÜ 10 milyon TL’lik OMail Millî e-Posta Projesinin Uygulayıcısı Olacak
06 Aralık 2019, Cuma - 11:08
Güncelleme: 07 Aralık 2019, Cumartesi - 20:24
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Üniversite-sanayi-sektör iş ve güç birliğini geliştirmeye ve büyütmeye çalışan Ondokuz Mayıs Üniversitesinde (OMÜ); araştırma geliştirme (AR-GE) ve ürün geliştirmenin (ÜR-GE) yanı sıra eğitsel ve kültürel iş birliğine yönelik protokol ile 10 milyon TL’lik “Omail Millî e-Posta ve Kamu Veri Merkezi Projesi”nin ön mutabakat metnine imza atıldı.

OMÜ ve KoçSistem Bilgi ve İletişim Hizmetleri A.Ş. ile iş birliği protokolü, bunun yanı sıra da Orta Karadeniz Kalkınma Ajansının (OKA) 2020 yılı bütçe dönemi için güdümlü proje destekleri kapsamındaki “Omail Millî E-Posta ve Kamu Veri Merkezi Projesi”nin ön mutabakat metninin imza töreninde taraflar, OMÜ Toplantı Salonu’nda bir araya geldi.

“Aselsan’ın Yerlileşme ve Millîleşmedeki Rolü” başlığıyla OMÜ’de konferans veren Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün’ün de eşlik ettiği imza törenine; Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Kuran, Prof. Dr. Vedat Ceyhan ve Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, KoçSistem Bilgi ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Erkut Tekinkaya ve Kamu Satış Direktörü Erkan M. Mızrak, Qetra Bilişim Hizmetleri Ltd. Şti. Genel Müdürü Mehmet Çelik, OMÜ Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Mortaş ile ilgili şirketlerin yetkilileri katıldı.

OMÜ’den AR-GE ve ÜR-GE Hamlesi

İmza töreninde ilk olarak OMÜ ve KoçSistem Bilgi ve İletişim Hizmetleri A.Ş. arasındaki iş birliği protokolü imzalandı. Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç ile KoçSistem Bilgi ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Erkut Tekinkaya ve Kamu Satış Direktörü Erkan M. Mızrak’ın imzasını taşıyan iş birliği protokolü; Üniversite-sanayi iş birliğini ve iyi ilişkileri güçlendirmek amacıyla eğitsel ve kültürel iş birliğinin yanı sıra, ortak AR-GE, ÜR-GE ve bilimsel çalışmaları kapsıyor.

Protokolün iş birliği konuları ise Üniversite-sanayi iş birliğini teşvik etmek, mevcut ilişkileri geliştirmek, araştırma sonuçlarının ortak kullanımına olanak sağlamak ve bunları yayımlamak, ortaya çıkan ürünlerin ve hizmetlerin birlikte piyasaya sunulmasını sağlamaktan oluşuyor.

Omail Millî e-Posta ve Kamu Veri Merkezi Projesi”nin tahminî maliyeti 10 milyon TL

İş birliği protokolünün hemen ardından da “Omail Millî E-Posta ve Kamu Veri Merkezi Projesi”nin ön mutabakat metninin imzaları; Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç ve OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, KoçSistem Bilgi ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Erkut Tekinkaya ve Kamu Satış Direktörü Erkan M. Mızrak ile Qetra Bilişim Hizmetleri Ltd. Şti. Genel Müdürü Mehmet Çelik tarafından atıldı. 10 milyon TL’lik maliyeti öngörülen projeye, sözleşme makamı olarak OKA 7 milyon TL katkıda bulunacakken projenin 3 milyon TL’si de proje ortakları tarafından karşılanacak. Sağlanan bu iş birliğinde; OMÜ Bilgisayar Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, proje uygulayıcısı olarak görev yapacak, OMÜ-TTO, KoçSistem Bilgi ve İletişim Hizmetleri A.Ş. ile Qetra Bilişim Hizmetleri Ltd. Şti. ise proje iştirakçileri konumunda olacak.

Geliştirilen “Omail Millî E-Posta ve Kamu Veri Merkezi Projesi”; bulut sunucu hizmet yazılımları, grup yazılımları (groupware) gibi kamunun ihtiyaç duyduğu yerli ve millî yazılımlar ile ölçeklendirilmiş bulut sunucu donanım altyapısının kurulmasını, gerekli açık kaynak kodlu yazılımların geliştirilmesini, operasyonel olarak hizmetlerin devamlılığının sağlanmasını ve kamu bilişim uzmanları için ihtiyaç duyulan eğitim altyapısının “yetişkin eğitimi yaklaşımı” ile hazırlanmasını içeriyor.

“OKA olarak en çok güdümlü proje uygulayan ve bu projelere dair en fazla bütçe kullanan ajanslardan biriyiz”

İmzaların atılmasından sonra Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat’ı içine alan TR83 Bölgesi’nde faaliyet gösteren OKA’nın yürütmüş olduğu projeler hakkında bilgi veren OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, mali destek programları dışındaki güdümlü projelerden bahsederek “OKA olarak Türkiye’de en çok güdümlü proje uygulayan ve en çok güdümlü proje bütçesi kullanan ajanslardan biriyiz, belki de bu alanda birinciyiz. Bundan önce OMÜ’nün de ortak olduğu bir fuar ve kongre merkezini tamamladık ve bu girişim, yaklaşık 16 milyonluk TL’lik bir projeydi. Bu projeye 7 milyon TL’lik destek verdik ve şu anda yılda 5 kez fuar yapılan bir kongre ve fuar merkezimiz var.” bilgisini paylaştı.

“OMÜ’nün öncü olduğu Omail e-Posta Türkiye’de ilklerden biri olacak”

OMÜ’nün önerisi ve girişimiyle şekillenen Omail Millî e-Posta ve Kamu Veri Merkezi Projesi”nin önemini vurgulayan Genel Sekreter Özen, konuşmasının devamında şu sözlere yer verdi: “Üniversitemiz önce kendi ihtiyaçlarını, sonra bölgedeki üniversitelerin ve kamu kurumlarının ihtiyaçlarını karşılamak üzere bir güdümlü proje sunuyor. Önümüzde zorlu bir süreç var. Ben paydaşlarımızı şu hususta uyarmak istiyorum: Birincisi, maliyetlerin etkinliği konusunda çok ciddi bir elemeden geçeceksiniz. İkincisi, projenin; yenilikçi, inovatif yaklaşıma dayanan ve özellikle de Aselsan Genel Müdürü Sayın Görgün’ün konferansında belirttiği gibi ülkenin ihtiyaçlarının yerli ve millî teknolojiyle karşılanması noktasındaki özellikleri itibarıyla çok ciddi sorgulamadan geçeceksiniz. Omail Millî e-Posta ve Kamu Veri Merkezi Projesi ilk bakışta sözünü ettiğim vasıfları taşıyor. Bu projeyi bitirdiğimizde de hayırlı uğurlu olsun demek dileğiyle bugün başlangıç metnini imzalamaktan dolayı Yönetim Kurulumuz adına çok mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. 2020 – 2021 çalışma programında bu bütçeyi beraber kullanmak inşallah nasip olur.”

X
Secure Login

This login is SSL protected