İlahiyat Fakültesi Felsefeci ve Bilim Tarihçisi Prof. Dr. İhsan Fazlı’yı Konuk Etti
14 Kasım 2019, Perşembe - 17:00
Güncelleme: 13 Ocak 2020, Pazartesi - 16:53

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanlığı tarafından geleneksel olarak düzenlenen Çarşamba Konferansları’nın bu haftaki konuğu İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu idi.

Felsefe ve bilim tarihine dair ilmî çalışmalarıyla bilinen Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’ndaki “Teklif, İfade ve Temsil: Yaşadığımız Yüzyılda Anlamlı Cümle Kurma ve Erdemli Davranmanın Nazari Çözümlemesi” başlıklı konferansta katılımcılara hitap etti. Konferansa; İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Batuk, öğretim üyeleri ile idari personel ve çok sayıda öğrenci katıldı.

“Kavramlar okyanusta tutunduğumuz sert cisimlerdir”

Konuşmasına İslam düşünce geleneğinin kavramlarının analizi ile başlayan Fazlıoğlu; lafız, anlam, mefhum, suret, tasavvur, tasdik vb. kavramlar ve bu kavramlar arasındaki ilişkilerin önemine değinerek “Kavramlar okyanusta tutunduğumuz sert cisimlerdir.” dedi.

Anlamlı konuşmanın imkânı

Sunumunda en basit önermelerdeki asgari kurucu unsurların çokluğuna işaret eden İhsan Fazlıoğlu, yaşadığımız yüzyılda anlamlı konuşmak için İslam düşüncesinde mevcut önermelerin nasıl bir tasarıma sahip olması gerektiğinin düşünülmesinin önemine vurgu yaptı.

3 farklı metafizik tasarımı

Varlığı anlamlandırma hususunda Antik Yunan, İslam düşüncesi ve modern dönem olmak üzere 3 farklı metafizik anlayışının ortaya çıktığına değinen Fazlıoğlu, devamında “İslam düşüncesinin ileri sürdüğü metafizik anlayışı, Antik Yunan’ın aksine evrene içkin logos küresini benimsemeyip, aşkın olan ve evreni kapsayan bir küre tasarımını merkeze alıyor. Modern dönem ile birlikte evrenden ibaret tek bir küre tasarımı ortaya çıktı ve bunun felsefi sonuçlarıyla İslam düşüncesinin yüzleşmesi gerekiyor. Kendi metafizik çanağımızı modern dönemle yüzleşerek yeniden kurmalıyız.” değerlendirmesinde bulundu.

“Bizim avantajımız çok büyük”

İslam düşüncesinin yeni bir metafizik çanak inşasında avantajının bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Fazlıoğlu, konuşmasını “İslam’ın tarihsel birikimi bu inşaya katkı sağlayacaktır. İslam, geçmiş dönemde mistisizm ile ancak istidlalî (çıkarımsal) akıl vasıtasıyla mücadele edebildi. Benzer bir mücadele modern dönemin metafizik anlayışına karşı da yürütülmek zorunda.” şeklinde sürdürdü.

Konferansın sonunda OMÜ Rektörlüğü tarafından çevre sorunlarına karşı duyarlılık oluşturmak ve çevre bilinci kazandırmak amacıyla yürütülen “plaket yerine fidan sertifikası” uygulaması kapsamında, konuk konuşmacı İhsan Fazlıoğlu’na, adını Üniversitede yaşatacak fidanın sertifikası, Dekan Prof. Dr. Cengiz Batuk tarafından takdim edildi.