MENU

OMÜ İlim, Sanat ve Kültür Evi'nin İlk Konuğu Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu
14 Kasım 2019, Perşembe - 15:15
Güncelleme: 13 Ocak 2020, Pazartesi - 16:51
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesinin (OMÜ) davetlisi olarak Samsun’a gelen İstanbul Medeniyet Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, konuşmacı olduğu İlahiyat Fakültesinde düzenlenen konferansının ardından Samsun protokolü ile OMÜ’ye ait İlim, Sanat ve Kültür Evi'ndeki sohbette bir araya geldi.

Samsun’da bilim, sanat ve kültür meraklılarının yeni mekânlarından biri olan ve Üniversite yönetimi tarafından geçtiğimiz günlerde açılışı yapılan İlim, Sanat ve Kültür Evi'ndeki buluşmaya; Samsun Valisi Osman Kaymak, Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Atakum Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, fakülte dekanları, Üniversite Genel Sekreteri Doç. Dr. Menderes Kabadayı, İl Millî Eğitim Müdürü Coşkun Esen ve akademisyenler katıldı.

Sohbetinde genel olarak temeddün (uygarlaşma, medenileşme), geçmişten günümüze şehir-mekân ilişkisi vb. konular ile İbni Haldun, İbni Rüşd ve diğer İslam âlimlerinin bu konudaki fikirlerini paylaşan Prof. Dr. Fazlıoğlu, katılımcıların merak ettiği hususlara ilişkin görüş ve değerlendirmelerini de aktardı.

“Medeniyet, rutin bir ritme girdiğinde çürümeye başlıyor”

“İnsan ancak ikamet ettiğinde yani dik durduğunda, mesken tuttuğunda, sakin olduğunda şehirleşiyor ama bu sükûnet ve dik duruş, bir süre sonra bizi çürütüyorsa dik durarak hareketi nasıl sağlayacağız?” sorusunu tartışan ve sohbetini bu minval üzerine sürdüren Prof. Dr. Fazlıoğlu, devamında “İnanç esaslarımızı, fikirlerimizi, düşüncelerimizi sürekli aklın önüne koymak, soruları sürekli sormak, cevapları sürekli üretmek ve elden geldiğince hiçbir şeyi alışkanlığa dönüştürmemek büyük önem arz ediyor. Çünkü alışkanlık zamanla ritmik hâle geldiğinde müthiş bir rehavet yaratıyor, nihayetinde de siz o mutluluk içerisinde eriyip gidiyorsunuz ve ne olduğunu da fark etmiyorsunuz. Hakikaten bakın büyükşehirlerin çöküşüne, en önemli problemin bu olduğunu görüyorsunuz yani tehlikeyi fark edemiyorlar. İşte medeniyet, bahsettiğim bu biteviye ritim içerisine girdiğinde, uyumaya başlıyorsunuz ve bu durum da çürümeye neden oluyor.” sözlerine yer verdi.

Rektör Bilgiç “Üniversite ve şehrin buluştuğu bir mekân olmasını arzuluyoruz”

Sohbetin sonunda düşüncelerini dile getiren Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç de İlim, Sanat ve Kültür Evi'ni Üniversite ve şehrin buluştuğu bir mekân olarak kullanmak istediklerine işaret ederek “Bu mekânımızda hem sanatsal ve kültürel eğitimler hem sohbetlerimiz olacak. Hocamız Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, İlim, Sanat ve Kültür Evi'nin ilk sohbet konuğu, kendisine çok teşekkür ediyoruz. Bundan sonra da inşallah buna benzer buluşmalarımızı sürdüreceğiz. Gerek akademisyenlerimiz gerekse şehrimizin yöneticileri, ileri gelenleri ve vatandaşlarımıza zaman zaman davetler yapacağız, dolayısıyla da gelecek tasavvurumuza olumlu katkıda bulunacak ve ihtiyacımız olan beraberlik ortamı oluşsun istiyoruz.” diye konuştu.

Öte yandan Vali Osman Kaymak, İlim, Sanat ve Kültür Evi'ne hediye ettiği çerçevelenmiş Türk bayrağını Rektör Bilgiç’e takdim etti.

X
Secure Login

This login is SSL protected