4. Uluslararası Klinik Nörobilim Kursu Başladı
18 Ekim 2019, Cuma - 17:18
Güncelleme: 13 Ocak 2020, Pazartesi - 14:17

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Nöromodülasyon Merkezi Sorumlusu Beyin ve Sinir Cerrahı Doç. Dr. Ersoy Kocabıçak, beyin pili tedavisi ile Parkinson hastalarında oldukça iyi sonuçlar alındığını belirterek “Bu tedavi yöntemi; hastalığı durdurmasa da hastaların yaşamını zorlaştıran titreme, hareket yavaşlığı ve kaslardaki ağrı ve gerginlik gibi şikâyetleri düzeltmeye yarıyor.” dedi.

OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Nöromodülasyon Merkezi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uluslararası Klinik Nörobilim Kursu başladı. Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Nörolojik Bilimler Kursu’nun bu seneki konusu; "Parkinson hastalığı ve bu hastalığın tedavisinde kullanılan beyin pili ameliyatları."

Türkiye’de son yıllarda sıklıkla yapılan beyin pili ameliyatı, Parkinson hastalarına yeni bir umut oldu. Gelişen teknolojiyle birlikte bu ameliyatların etkinliği gün geçtikçe artarken olası riskleri de giderek azalıyor. Beyin pili tedavisi ile Parkinson hastalarında oldukça iyi sonuçlar alınıyor. Bu tedavi yöntemi hastalığı durdurmasa da hastaların yaşamını zorlaştıran titreme, hareket yavaşlığı ve kaslardaki ağrı ve gerginlik gibi şikâyetleri azaltan bir ameliyat türü olarak dikkat çekiyor.

“Nöroloji ve beyin cerrahi, psikiyatri, psikoloji, fizik tedavi gibi branşları bir çatı altında topladık”

Kurs hakkında bilgiler veren OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Nöromodülasyon Merkezi Sorumlusu Beyin ve Sinir Cerrahı Doç. Dr. Ersoy Kocabıçak “Yaklaşık 10 yıldır OMÜ Tıp Fakültesi Hastanemizde Parkinson hastalığında beyin pili ameliyatlarını zaten uyguluyorduk. Fakat bu hastalıkla ilgili tüm branşlar ayrı ayrı çalıştığı için hastaların takip ve tedavisinde bazı zorluklar yaşıyorduk. Üniversite yönetimimizin desteğiyle nöroloji ve beyin cerrahi, psikiyatri, psikoloji, fizik tedavi gibi branşların bir çatı altında toplandığı bir serviste hastalarımızın tedavisini yapıyoruz. Bu sayede daha düzenli ve daha bilimsel olarak hastalarımızı takip ediyoruz. Böylece Parkinson hastalarımız en güncel ve en doğru tedaviye ulaşma imkânı buluyorlar.” diye konuştu.

Parkinson ve kurs hakkındaki diğer soruları da yanıtlayan Nöromodülasyon Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Ersoy Kocabıçak, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’nin neredeyse tüm şehirlerinden Parkinson hastaları tedavi için bize başvuruyorlar. Telefonla, mesajla ya da mail yoluyla bize ulaşabilirler. Randevu sistemiyle çalışıyoruz ve mümkün olan en kısa zamanda kendilerini Merkezimize kabul ediyoruz. Parkinson hastalığı dışında ülkemizde kasılmalarla seyreden distoni hastalığı ve daha ziyade el titremeleriyle karakterize tremor hastalığında da beyin pili ameliyatlarını uyguluyoruz. Bu hastalıklar dışında takıntı hastalığı olarak bilinen obsesif kompülsif bozuklukta ve tik hastalığı olarak bilinen Tourette sendromunda da beyin pili tedavisi uygulanabilmekte. Kendi merkezimizde beyin pili ameliyatları dışında özellikle bir kaç kez bel fıtığı ve omurilik ameliyatı olmuş, şiddetli ağrıları olan hastalarda ağrı pili ameliyatlarını uyguluyoruz. Ayrıca halk arasında sara olarak bilinen epilepsi hastalığında da benzer pil ameliyatlarını ve spastisite hastalığında kas gevşetici ameliyatları yapıyoruz. Merkezimizde beyin cerrahları ve nörologlar dışında psikiyatrist, psikolog, Parkinson hemşiresi, diyetisyen, fizyoterapist, konuşma terapisti ve Parkinson hastalığını ilgilendiren diğer pek çok branş mensubu bir çatı altında görev yapıyor. Maalesef Parkinson ve benzeri hastalıkların tedavisinde özelleşmiş merkezlere ülkemizde ihtiyaç var. Bizim merkezimiz gibi merkezlerin kurulması hasta sağlığı açısından çok önemli. Düzenlediğimiz bu tür bilimsel toplantılar ve verdiğimiz eğitim desteğiyle bu açığın kısa sürede kapanması için çalışıyoruz.”

17 Ekim’de başlayan 4. Uluslararası Klinik Nörobilim Kursu, 19 Ekim tarihine kadar devam edecek.