MENU

Bilim, Spor ve İslam İlminin Önemli İsimleri OMÜ’de Buluştu
15 Ekim 2019, Salı - 21:15
Güncelleme: 13 Ocak 2020, Pazartesi - 16:01
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Damla Topluluğu ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunun iş birliğiyle gerçekleşen “OMÜ'de 3'ü 1 Arada” konulu söyleşide; beyin alanında yaptığı bilimsel araştırmalar ve yazdığı kitaplarla tanınan Üsküdar Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sinan Canan, OMÜ İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Okuyan ve Yılport Samsunspor Başkanı İsmail Uyanık bir araya geldi.

Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen söyleşiye; Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Genel Sekreter Doç. Dr. Menderes Kabadayı, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Dr. Öğr. Üyesi Faruk Tan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide; Prof. Dr. Sinan Canan “Beyin Her Şey midir?”, OMÜ İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Mehmet Okuyan “İslam ve Akılcılık”, spor adamı İsmail Uyanık ise “İnsan ve Spor” konu başlıkları altında düşüncelerini dile getirdi.

OMÜ Damla Topluluğu Başkanı Ayşenur Değirmenci’nin topluluğu tanıtması ve etkinliğin önemini vurgulamasının ardından Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç; Prof. Dr. Sinan Canan, Prof. Mehmet Okuyan ve İsmail Uyanık’a fidan sertifikası takdim etti.

Birbirinden kıymetli üç ismi bir araya getirdiği için OMÜ Damla Topluluğu ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokuluna teşekkür eden Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç “Üniversitemizde plaket yerine fidan sertifikası verdiğimiz günden beri birçok fidan büyümeye başladı. Fidan sertifikalarımızı tez vakitte takdim edelim ki fidanlar toprakla erken buluşsun, yeşermeye başlasın.” dedi.

“Barış Pınarı Harekâtında hayatlarını ortaya koyan askerlerimize başarılar diliyorum”

Türk Silahlı Kuvvetlerinin başlattığı “Barış Pınarı Harekâtı” ile ilgili duygu ve temennilerini de dile getiren Rektör Sait Bilgiç “Bugün bizler rahat koltuklarımızda otururken, ülkemizin ve insanlığın menfaatlerini korumak adına, sınırın ötesindeki terör örgütlerini etkisiz hale getirmek için hayatlarını ortaya koyan askerlerimize başarılar diliyorum. Allah onları korusun. Bizler de bu birlik ve beraberliğimizi sürdürelim. Çünkü buna çok ihtiyacımız var. Dün Futbol Milli Takımımız da attığı gol sonrası yapabilecekleri en güzel şeyi yaparak tüm askerlerimizi selamlamışlardı.“ ifadelerini kullandı.

Milletimizin güç birliği yaparak Türkiye’yi geleceğe en güzel şekilde taşıması gerektiğini vurgulayan Rektör Sait Bilgiç, katılımlarından dolayı herkese teşekkür etti.

“Üç isim de Samsun’un değeridir”

Söyleşiye katılan üç ismin uzmanlık alanları farklı olsa da onları bir araya getiren ortak özellikler olduğuna dikkat çeken moderatör Dr. Öğr. Üyesi Faruk Tan da “Biz yıllarca birbirimizde kusur aramaktan, şikâyet etmekten bir türlü bir araya gelemedik.  Bu üç ismin ortak özelliği ise hepsinin Samsun’un değeri olmasıdır. Bizim şehrimizde markalarını yarattılar ve bir başarı hikâyeleri var. Aynı zamanda da bu başarıya erişmek için çektikleri sıkıntılar var. Öğrencilerime her zaman, ‘hepiniz canlısınız ama kaçınız hayattasınız?’  diye sorarım. Önemli olan hayatta olabilmektir. Yani dokunabilmek, değiştirebilmek, gayret etmek ve sabretmektir. İşte bu üç isim bunu başardı ve bugün bunun için buradalar .”şeklinde konuştu.

“Değişim ve gelişim için insanın kendiyle baş başa kalıp düşünmesi şart”

Herkesin içinde doğduğu coğrafya ve kültürle hayata başladığına işaret eden Prof. Dr. Sinan Canan ise “Biz insan olarak çevremizden gördüğümüzle besleniyoruz. Kendinizi neyle beslerseniz de ortaya o çıkıyor. Gülle beslerseniz gül, çöple beslerseniz çöp çıkıyor. Neye bakmayı seçersek de dünya öyle gözüküyor. Hiçbir şey yapmayıp sürekli şikâyet edersek de oturduğumuz yerde kalıyoruz. Ama bir niyet edip gayrete geldiğimizde de zor ama garip şeyler başarabiliyoruz. Bence insanın imtihanı budur. Şikâyet etmeye devam mı edeceğiz yoksa bir farklılık yaratmaya mı çalışacağız.” dedi.

İnsanın değişiminin gerçekleşmesi, yaratıcılığının gelişmesi için kendiyle baş başa kalması ve hiçbir uyaran olmadan düşünmesi gerektiğinin altını çizen Sinan Canan şöyle devam etti:  “Hiçbir şeyle uğraşmadığınız, hiçbir telaşınızın olmadığı bir aralık oluşturmaya çalışmanızı şiddetle tavsiye ediyorum. O zaman sürekli öğrenmeye, çözmeye, cevap bulmaya çalıştığınız temel sorunlarınızın nasıl bir aranda çözüldüğüne hayret edebilirsiniz. Çünkü beynimizin buna ihtiyacı var. Bu anlar olmadığı zaman kendinizden bir şey ortaya koyamıyorsunuz.”

“Ciddi sayıda dost ve sevgi biriktirmişim”

Özgeçmişi hakkında bilgi vererek hayata çok erken yaşta başladığının altını çizen Yılport Samsunspor Başkanı İsmail Uyanık da “Hep 5 puanlık birikimim varken 55 puanlık birikimler peşinde koştum. İş hayatımda da 10 liram varken 100 liralık işler yapmaya çalıştım. Spor hayatımda da hep zoru seçtim. Başkalarının gittiği yoldan gitmeyi beceremiyorum. Sonuçta belli bir yaşa geldiğimde görüyorum ki çok para biriktiremesem de ciddi sayıda dost ve sevgi biriktirmişim.” diye konuştu.

Günümüzde futbolun amatörlükten çıktığını ifade eden Başkan İsmail Uyanık “Futbol bugün, mahalle arasında yapılan maçlardan büyük bir endüstriye döndü. Vasat bir futbolcunun bile ciddi para kazanabildiği bir dünyadayız. Spor en büyük tutkularımızdan biri haline geldi. Dün Milli Takımımız ülkemizde bir mutluluk rüzgârı estirdi. Samsunspor başarılı olduğu zaman ortak sevdalısı olan insanlara ciddi bir mutluluk veriyor. Yani futbol sadece bir futbol değildir.” dedi.

“En güzel söz Cenab-ı Hakkın kelamıdır”

Kendini Kur’an talebesi olarak tanımlayan OMÜ İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Mehmet Okuyan da “Okumaya, öğrenmeye, öğrendiklerimi de insanlarla paylaşmaya gayret ediyorum. Kur’an bana, ‘Allah katında gerçeği bilip de gizleyenlerden daha zalimi yoktur’ diye öğretti. Bu ayet olduğu sürece bildiğim hakikatleri başkalarını rencide etmeden, başka fikirlere burun kıvırmadan söyleyeceğim. Buna dini Kur’an yerine başka kaynaklardan öğrenmeye çalışan insanlar karşı çıkabiliyor. Bundan rahatsız değilim yeter ki fikrini hakaret etmeden, hedef göstermeden söylesin.” şeklinde konuştu.

En güzel söze sahip olabilmek için alternatiflerini de dinlemek gerektiğine dikkat çeken Mehmet Okuyan “Başka sözleri dinleme diyenler sözüne ve görüşüne güvenmeyenlerdir. Herkesi dinleyin ama en güzeline talip olun. Ben biliyorum ki en güzel söz, en güzelin sözüdür. O da Cenab-ı Hakkın kelamıdır.” dedi.

Kur’an’a göre en şerri varlığın aklını çalıştırmayan olduğunu kaydeden Prof. Dr. Okuyan “Çünkü aklını çalıştırmayan insanın Kur’an’ı anlaması ve doğru ilişki kurması mümkün değil. Kur’an da insan da Allah’ın kitabı. Allah’ın üçüncü kitabı ile birleşmek için de aklı geliştirmek gerek. O üçüncü kitap da evrendir.” ifadelerini kullandı.

Konukların katılımcılardan gelen soruları yanıtlamasının ardından söyleşi sona erdi.

X
Secure Login

This login is SSL protected