MENU

Kenevir Üretiminde Samsun Lokomotif İl
26 Haziran 2019, Çarşamba - 16:28
Güncelleme: 16 Ocak 2020, Perşembe - 13:31
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Tarım ve Orman Bakanlığı, Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi , Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Vezirköprü Belediyesi, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), Samsun Ticaret ve Sanayii Odası, MÜSİAD ve Samsun Ticaret Borsası'nın işbirliği ile düzenlenen “Türkiye Kenevir Sektörü Buluşması”, gerçekleştirildi. Buluşmada Samsun’un, Türkiye’deki kenevir üretiminin yüzde 60’ını sağladığı belirtilerek “lokomotif il” olduğu vurgusu yapıldı.

OKA Toplantı Salonundaki programa Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Vezirköprü Belediye Başkanı İbrahim Sadık Edis, OMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Kuran, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Selim Aytaç, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü Nail Kırmacı, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Kibar Ak ve kamu kurumlarının yetkilileri katıldı.

“Samsun en önemli üretici il konumundadır”

Programın açılış konuşmasını OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen yaptı. Ardından söz alan OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Selim Aytaç, kenevir ekim alanının artmasına en önemli sebep olan yeni nesil kullanım alanlarının başında ilaç sektörünün geldiğini vurguladı. Aytaç, “Kanada, İsrail, Çin ilaç sektöründe dünyada önder ülkelerdir. Bu ülkelerde SBD oranını artıran çeşitlerin geliştirilmesiyle ilgili yoğun çalışmalar yapılmaktadır. Tüketici bilincinin gelişmesiyle kenevirin de bundan olumlu bir şekilde faydalanacağını düşünmekteyiz. Binlerce yıldan beri Anadolu coğrafyasında tarımı yapılan kenevir ekim alanları 1960’lı yıllarda 140 bin dekar iken 2013 yılında 19 dekara düşmüştür. Bu üretim de sadece Samsun’un Vezirköprü ilçesi Narlısaray Mahallesi’nde yapılıyor. 2013-2018 yılları arasında Narlısaray Mahallesi tek başına kenevir tarımı yapmıştır. Hem de alıcısı olmadan, nereye satacağını bilmeden. Bu bizim için belki bir çıkış, bir başlangıç noktası olacaktır. 2015-2018 yılları arasında ekim alanımızda bir miktar artış olmakla beraber 2019 yılında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın kenevir üzerindeki algıyı yıkan konuşmasının ardından ekim alanlarımız 2019 yılında bin dekarın üzerine çıkmıştır. Ekim yapan il sayısı da 10’un üzerindedir. Bu sevindirici bir haberdir. Ancak hala Samsun en önemli üretici il konumundadır. 2019 yılında Samsun’un kenevir ekim oranı Türkiye’nin yüzde 60'ı civarındadır” diye konuştu.

“Çalışmalarımız neticelenmek üzere”

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ise kenevirin işlenmesi noktasında yapılacak olanları anlatarak, “Sanayi alanlarının oluşturulması gerekiyor. Vezirköprü’de bu alan oluşuyor. Vezirköprü’nün dışında şu anda yatırım olmasa da hazır sanayi parsellerimiz var. Asıl üretim sanayisinin Vezirköprü’de oluşması için gerekli çalışmamız şu anda neticelenmek üzere” şeklinde konuştu.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Kuran ise kenevir deyince Türkiye’de ilk akla gelen üniversitenin OMÜ olduğunu ve bunun uzun zamandır üniversite bünyesinde yürütülen bilimsel çalışmalar neticesinde oluştuğunu aktardı.
Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın da son 6 ayda kenevir ile ilgili gelişmelerden sonra Türkiye’nin ekonomik bağımsızlığı noktasında ilk adımın Samsun’dan atılacağını kaydetti.

“Her şey çok planlı bir şekilde, adım adım gidiyor”

Samsun Valisi Osman Kaymak ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kenevir üretimine ön ayak olmasının kendileri için büyük şans olduğuna dikkat çekerek, “Cumhurbaşkanımızın bunu gündeme alması, genelgesi, daha sonra da Kenevir Araştırma Enstitüsünü kurmamız, gerçekten her şey çok planlı bir şekilde, adım adım gidiyor. Cumhurbaşkanımızın bu işin başında olması çok önemli. Bunları ilgili makamlara anlatamazsınız. Bakana anlatırsın, müsteşara anlatırsın, maliyeden geçmez ama Cumhurbaşkanımızın direkt bu işin başında olması büyük bir şans. Lütfen herkes bilgisini, birikimini, tecrübesini ortaya koysun. Yapılacak çalışmaları planlayalım. Kenevir çok farklı bir alan. Tarımın ötesinde de her alanda kullanılabilmesi yönünden Türkiye’yi gelişmişlik düzeyine çıkaran, istihdamına büyük katkı sağlayacak, ihracatı artıracak, gücümüze güç katacak bir ürün” ifadelerini kullandı.

Toplantıda ayrıca, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Kibar Ak, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü Nail Kırmacı, Vezirköprü Belediye Başkanı İbrahim Sadık Edis de birer konuşma yaptı. Ayrıca, MÜSİAD Milli ve Yerli Üretim Üst Kurulu Başkanı Soner Meşe ise sunum gerçekleştirdi. Açılış konuşmalarının ardından çalıştaya geçildi.

 

X
Secure Login

This login is SSL protected