MENU

100 Yıllık Yalan: Pontus Paranoyası
22 Mayıs 2019, Çarşamba - 21:10
Güncelleme: 20 Ocak 2020, Pazartesi - 15:33
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Trabzon Üniversitesi Karadeniz Kültür ve Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezinin katkılarıyla düzenlenen ‘100 Yıllık Yalan: Pontus Paranoyası” paneli ile “Karadeniz'de İsyan, Mübadele ve Propaganda” kitabının tanıtımı Samsun Anemon Otel’de gerçekleştirildi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu’nun moderatörlüğündeki panele; Samsun Valisi Osman Kaymak, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Nihat Soğuk, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Vali Yardımcıları İbrahim Avcı ve Hasan Öztürk, Atakum Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Tekkeköy Kaymakamı Edip Çakıcı, Canik Kaymakamı Mahmut Halal, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, Samsun Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selahattin Kaynak, kamu kurum ve kuruluşu müdürleri, sivil toplum temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

“Pontus meselesi ülkemiz üzerinde hesapları olan uluslararası güçlerce siyasallaştırılıyor”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Vali Osman Kaymak yaptığı konuşmada “Pontus meselesi, ortaya çıktığı günden bugüne tarihî bir mesele olmaktan çok, Türkiye üzerinde projeksiyonları olan uluslararası güçlerin siyasi niteliğe dönüştürdükleri bir dava hâline gelmiştir. Pontus meselesi; tarih, jeopolitik, propaganda, ayrılıkçılık, istihbarat ve uluslararası ilişkiler gibi pek çok farklı kavram ve disiplinler aracılığıyla değerlendirilmesi gereken bir nitelik arz etmektedir.” değerlenmesinde bulundu.

“Bu eser, yaratacağı etki bakımından ciddi bir potansiyeli haizdir”

Düzenlenen bu panel ve tanıtımı yapılan Karadeniz'de İsyan, Mübadele ve Propaganda adlı eserin, Türkiye’ye yönelik art niyetli emelleri gün yüzüne çıkarmada önemli bir rolü olacağına işaret eden Vali Kaymak sözlerini söyle sürdürdü: “Sivil toplum kuruluşları üzerinden icra edilen ve güncel Pontus faaliyetleri kapsamında ifade edilebilecek önemli organizasyonlardan biri 1982 yılında düzenlenmiştir. Selanik’te ‘Anadolu Faciasının 60. Yıl Dönümü’ adıyla tertip edilen konferansta, amacın; Karadeniz-Pontus ile Anadolu’nun diğer yörelerindeki Rumluk ve Rum kültürü ile gelecekte jeopolitik statü değiştiğinde ‘Megali İdea’nın tahakkukunun mümkün olup olmayacağını tartışmak olduğu belirtilmiştir. Yani değerli dinleyiciler, Türkiye’nin sözde yok olacağını varsayan bazı kesimler, ‘o güne’ hazırlıklı olma doğrultusunda hareket etmekteydiler. İşte bu panel ve panelde tanıtımı yapılan ‘Karadeniz’de İsyan, Mübadele ve Propaganda’ adlı kitap, Türk araştırmacılar tarafından hem tarihsel boyutuyla hem de aktüel durumu itibariyle bölgeye ve Türkiye’ye yönelik icra edilen faaliyetleri ifşa etmekte ve tarihin nasıl kötüye kullanıldığını tartışmaktadır. Kuşkusuz bu kitap Pontus meselesi hakkında Türk araştırmacıları tarafından yapılan araştırmaların mütevazı bir kısmıdır ancak yaratacağı etki bakımından ciddi bir potansiyeli haizdir.”

“Ülkemizin geleceği adına sürekli teyakkuz hâlindeyiz”

Türkiye’nin; bölgesel bir güç olarak yeniden ayağa kalkması ve uluslararası arenada aktif bir güç olarak yer almasının bazı ülkeleri rahatsız ettiğine dikkat çeken Vali Kaymak "Bu sebeple çarpıtılmış tarihî malzemelere dayalı olarak Ermeni ve Pontus meselesi gibi Türkiye’yi itham eden sözde soykırım iddiaları gündeme taşınmaktadır. Biz bunun farkındayız. Onun için gerek tarihçilerimiz gerek siyasetçilerimiz gerekse de konunun muhatabı olan diğer ilgili kesimler, ülkemizin geleceği adına bu tip sorunları sürekli servis yapanlara karşı teyakkuz hâlindedir. Bu panelin, Ankara ve İstanbul’da da benzerleri düzenlenecek. Panel; Yunan kamuoyunda farklı fikirlerin tartışılamadığı, farklı görüş sergileyenlerin politik ve akademik lince maruz kaldığı Pontus meselesini bilimsel, entelektüel ve özgürlükçü merceklerle tartışmaya açmaktadır. Trabzon Üniversitesi Karadeniz Kültür ve Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezinin öncü olduğu bu tarz faaliyetlerin artarak devam etmesini, bu ve benzeri çalışmaların ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olması temenni ederim.” diye konuştu.

Vali Osman Kaymak’ın konuşmasının ardından "Karadeniz'de İsyan, Mübadele ve Propaganda" kitabının tanıtımı ile OMÜ öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu yönetimindeki panele geçildi. Panelde; Trabzon Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Rahmi Çiçek, Karadeniz Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet Okur ile Dr. Öğr. Üyesi Osman Erim, Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mesut Çapa ve Erzincan Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Salim Gökçen konuşmacı olarak yer aldı.

“Karadeniz'de İsyan, Mübadele ve Propaganda" kitabının tanıtımı ve "100 Yıllık Yalan: Pontus Paranoyası” paneli, konuşmacıların sunumundan sonra soru-cevap şeklinde tamamlandı.

X
Secure Login

This login is SSL protected