OMÜ’de Düzenlenen Koç Spor Fest’in Ünlü Konukları Vardı
14 Mayıs 2019, Salı - 11:35
Güncelleme: 20 Ocak 2020, Pazartesi - 16:00

Türkiye’nin en büyük gençlik ve spor festivali olan Koç Spor Fest’in finallerine ev sahipliği yapan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ); bu kapsamda ünlü oyuncular Fırat Tanış, Dilek Çelebi ve Hakan Bilgin’i konuk etti.

“KSF Talks” adını taşıyan ve OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Mavi Salon’da gerçekleştirilen etkinliğe akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Etkinlikte; Hakan Bilgin'in moderatörlüğünde “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” konulu panele yer verilirken, Dilek Çelebi ve Hakan Bilgin’in "Doğaçlama Tiyatro Sporu" performansı da söyleşiye renk katıp izleyenler tarafından ilgiyle takip edildi.

Sohbet havasında geçen panelde;  farklılıklar, ön yargılar, toplumun bireye yüklediği roller ve toplumsal kalıplar doğaçlama oyunlarla yansıtılıp “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” konusunda farkındalık oluşturmak amaçlandı.

Toplumdaki cinsiyet ayrımcılığını ilk kez çocukken hissettiğini belirten oyuncu Dilek Çelebi, oyun oynarken kız çocuklarının eve girme saatinin belli olduğunu ancak erkeklerde ise böyle bir zorunluluğun olmadığına işaret ederek “Böyle bir şey aile tarafından olmasa bile toplum tarafından bize biçilen bir rol gibi görülüyordu.” ifadesini kullandı.

Kadın ve erkeklerin eşsiz ve benzemez olduğunu belirten Fırat Tanış da bu olguya dair “Kadın ve erkeğin doğası gereği bir eşitlikten bahsedilemese bile toplumsal yapı içerisinde varoluşumuzdan ötürü bir eşitlik söz konusu. Buna da biz adalet diyoruz zaten.” değerlendirmesinde bulundu.

Keyifli anların yaşandığı, izleyenlerin de aktif olarak söyleşi ve oyunlara dâhil olduğu panel “Birey, öğretilmiş toplumsal kalıplar ve ön yargılarla büyüyor ve bunun nihayetinde de ailede, okulda, iş yerinde toplumsal cinsiyet eşitsizliğine maruz kalıyor. Bu noktada toplumumuzun en küçük sosyal birimi olan aileden başlamak üzere örgütlü bir şekilde bu toplumsal ön yargılardan ve kabullerden kurtulmak için mücadele etmeliyiz.” mesajıyla sona erdi.