MENU

OMÜ Yine Ev Sahibi Olduğu Sempozyumla Hemşireliği Güçlendiriyor
03 Mayıs 2019, Cuma - 21:54
Güncelleme: 04 Şubat 2020, Salı - 12:51
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), “3. Hemşireliği Güçlendirme Sempozyumu”na ev sahipliği yaparken hemşirelik eğitimi ve mesleğine dair pek çok konu, sempozyumda mercek altına alındı.

Millî Mücadele’nin başlangıcı olan 19 Mayıs 1919’un 100. yılı ve 12-18 Mayıs 2019’da kutlanacak Hemşirelik Haftası’nın etkinlikleri kapsamında OMÜ’de gerçekleştirilen sempozyum; OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü, OMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi (SUVAM) ile Türk Hemşireler Derneği’nin birlikteliğinde organize edildi.

Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen sempozyuma; Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Terzi, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Yüksel Ardalı, Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlknur Aydın Avcı, Hemşirelik Bölümü öğretim üyesi ve Sempozyum Düzenleme Komitesi Başkanı Prof. Dr. Özen Kulakaç, Türk Hemşireler Derneği Samsun Şube Başkanı İlknur Buga, Türkiye’nin çeşitli üniversiteleri ve Sağlık Bilimleri Fakültesinden akademisyenler, Samsun’daki kamuya ait ve özel hastanelerde görev yapan hemşireler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Sempozyum, müzik dinletisiyle başlarken Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Müzik Topluluğu, öğretim üyesi Doç. Dr. Ferit Bulut yönetiminde “Atatürk’ün Sevdiği Şarkılar” temalı konseriyle katılımcılara nostaljik ve keyifli dakikalar yaşattı. Konser sonrası Dekan Prof. Dr. Murat Terzi tarafından Doç. Dr. Ferit Bulut ve topluluk üyelerine teşekkür belgeleri ve hediyeleri verildi. Dekan Terzi ayrıca; geçen sene yapılan kongrelerde bildirileriyle ödül alan öğrenciler ile OMÜ-SUVAM hemşirelerine hediye ve adlarına düzenlenmiş fidan sertifikalarını takdim etti.

Açılış konuşmalarıyla devam eden etkinlikte ilk olarak düşüncelerini paylaşan Sempozyum Düzenleme Komitesi Başkanı Prof. Dr. Özen Kulakaç, geçen sene yine geniş bir katılımla OMÜ’de düzenlenen 2. Hemşireliği Güçlendirme Sempozyumu’nda işlenen konuları hatırlatarak sağlık hizmetlerinin sunulmasında hemşirelerin kilit rol üstlendiğine dikkat çekti. Bu yıl International Council of Nurses’ın (ICN - Uluslararası Hemşireler Birliği) “Herkes için Sağlıkta Hemşireler Öncü Bir Ses” temasını konuştuğunu belirten Prof. Dr. Kulakaç, ICN’nin bu kapsamda pek çok konunun irdelenmesini önerdiğini dile getirdi.

“Hemşireler olarak değişime, yenilik ve girişimle yanıt vermeliyiz”

Millî Mücadele’nin ilk adımının atıldığı Samsun’da ve bu mücadelenin 100. yılında hemşireler olarak; dünyada da en etkili liderden olan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün insan kavramının hemşirelikteki iz düşümüne odaklanacaklarını kaydeden Prof. Dr. Kulakaç devamında “Sağlık ve sağlık sistemi içerisinde hemşirelik, tüm alanlardaki değişimden fazlasıyla etkilenmektedir. Bir alanda ve konuda değişim olması demek; burada hemşirelerin bakış açılarını, davranış modellerini ve yaklaşımlarını değiştirmesi anlamına gelmektedir. Bunun için öncelikle sürekli değişim olacağını ve her seferinde bu değişime yenilik ve girişimle yanıt vermemiz gerektiğini kabul etmemiz, bu çerçevede yenilikçilik-yaratıcılık kültürünü oluşturmamız kaçınılmaz görünmektedir. Statükoyu koruyarak Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği muasır medeniyetler düzeyine çıkamayacağımız kesindir.” diye konuştu.

“Hemşire Hatıra Ormanı ve Destek Kumbarası ile toplumsal sorumluluk üstleniyoruz”

Akademisyen, klinisyen ve öğrenci hemşirelerle hastane dışında toplumun yanında olma fırsatları yarattıklarını vurgulayan Sempozyum Düzenleme Komitesi Başkanı Kulakaç, bu fırsatlara dair sözlerini şöyle sürdürdü: “Düzenleme Kurulu olarak Millî Mücadele’nin 100. yılında Hemşirelik Hatıra Ormanı oluşturduk. Öğrencilerimizin ağırlıklı olarak görev aldıkları ve bundan sonra da almaya devam edecekleri ‘Destek Kumbarası’ adlı sosyal sorumluluk projesini, Kadın Konukevi’ndeki şiddet mağduru kadınlarımız ve çocuklarının gereksinimlerini karşılamaya katkıda bulunmak ve hayatlarına güzelliklerle dâhil olmak için başlattık ve devam ettireceğiz. Bu proje, sempozyum sonunda biten bir proje olmayacak. Biz hemşireler toplumsal sorunlara duyarlı, proaktif ve çözümün bir parçası olma konusunda kararlıyız. Bu bizim mesleğin doğasında var çünkü hemşirelikte ‘bakım’ gereksinimiyle ellerimize bırakılan, vicdanımıza seslenen insan varlığıdır ve doğadır. Biz de bu çağrıya karşılık veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz. Bu vesileyle mesleğimize emek vermiş meslektaşlarımın 12 Mayıs Hemşireler Günü’nü en içten dileklerimle kutluyor, sempozyumumuzun başarılı geçmesini diliyorum.”

“İlk adımın 100. yılına coşku ve umutla eşlik ediyoruz”

İlk adımın 100. yılına, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü olarak coşku ve umutla eşlik etmek istediklerine vurgu yapan Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlknur Aydın Avcı da “Bu kapsamda iki sempozyuma imza attık ve çeşitli kurumlarla iş birlikleri geliştirdik. Hemşirelik, sağlık disiplinleri içinde sadece bir meslek değildir, aynı zamanda sosyal yönü de bulunan bir meslektir. Dolayısıyla bizlerin toplumu esas alan ve insan sağlığını öne çıkaran çalışmaları olmuştur. Bundan sonra da aynı kararlılık ve insani-mesleki sorumlulukla faaliyetlerimize devam edeceğiz.” sözlerine yer verdi.

“Mesleki birliğimizi güçlendirirsek sesimiz daha gür çıkacaktır”

Bir diğer konuşmacı Türk Hemşireler Derneği Samsun Şube Başkanı İlknur Buga ise hemşirelerin birlik ve beraberliğinin önemine değinerek “Eğer mesleki birliğimizi güçlendirirsek sesimiz daha gür çıkacaktır ve geleceğe daha güçlü adımlarla yürüyebiliriz. Bu sempozyumun da mesleki dayanışma ve yardımlaşmamıza önemli katkılar sunacağına inanıyorum.” dedi.

“Hemşirelik her zaman ihtiyaç duyulan bir disiplin”

Son olarak söz alan Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Terzi de hemşirelik mesleği ve disiplininin önemi ve hayatiyeti üzerinde durarak hemşirelere, anne karnından başlamak üzere bebeklikten yaşlılığa uzanan zaman diliminde her zaman ihtiyaç duyulduğuna vurgu yaptı. Konuşmasında ilk Türk hemşire Safiye Hüseyin’in anılarını paylaşıp Tıp tarihinde hemşireliğin önemi hakkında bilgiler aktaran Dekan Prof. Dr. Terzi “ Bu tür sempozyumların, bilgilerin güncellenmesi adına son derece değerli olduğu kanaatindeyim. Bu devamlılık ve istikrarın önümüzdeki yıllara da yansıyacağına inanmaktayım. Bilgileri ve emekleriyle bu mesleği yücelten ve bu disipline değer katan bütün hemşireleri yürekten kutluyor, yollarının açık olmasını temenni ediyorum.” ifadelerini kullandı.

2 oturumdan oluşan ve gün boyu devam eden 3. Hemşireliği Güçlendirme Sempozyumu’nda ilk oturumda “Herkes için Sağlığa Öncülükte Değişimin Yönetimi” konusu odağa alındı. Bu doğrultuda hemşirelikte yenilikçilik ve yaratıcılık kavramları ön plana alınırken bu kültürü oluşturmuş ve bu özellikleriyle öne çıkan akademisyenlerin konferanslarına yer verildi.

Bu çerçevede, OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Nihal Ünaldı Baydın; 2019 ICN teması olan “Herkes için Sağlıkta Hemşireler Öncü Bir Ses” hakkında katılımcıları bilgilendirirken, Çukurova Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Serap Torun da “Atatürk’ün İnsan Kavramının Hemşirelik İz Düşümü” başlıklı sunumuyla Ulu Önder’in sağlığa bakışını ve bu yönde onun liderliğinde Türkiye’de sosyal hayata yansıyan hizmetleri katılımcılarla paylaştı. Hacettepe Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Azize Atlı Özbaş ise “Hemşirelikte Mesleki Bütünlük Kavramı ve Sağlığın Öncü Sesi Olmak” adlı sunumuyla hemşirelikteki mesleki yaklaşımlardan ve değerlerden söz etti.

Ardından başkanlığını Prof. Dr. Özen Kulakaç ve Hemşire Hizmetleri Müdürü Şebnem Kayan’ın yaptığı “Herkes için Sağlığa Öncülükte Değişimin Yönetimi” adlı oturumda; OMÜ Mühendislik Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Naci Murat “Yenilikçilik ve Yaratıcılık Nedir, Ne Değildir?”, İnovatif Hemşirelik Derneğinden Dr. Yeliz Doğan Merih “Sağlığa Öncülük Etmede Yenilikçilik ve Yaratıcılık Kültürünün Oluşturulması” ve son olarak İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden Doç. Dr. Nurhan Eren de “Klinikte Sanat ve Yaratıcılığın Yenilikçi Bir Yaklaşım Olarak Kullanımı” adlı sunumlarıyla sempozyuma katkıda bulundular.

Sempozyumun öğleden sonraki oturumu, hemşirelikte iyi bakım uygulamalarının kurumlararası paylaşımına ayrılırken, Samsun Eğitim ve Araştırma ve Medibafra Hastanelerindeki iyi uygulama örnekleri, ilgili hemşireler tarafından gözler önüne serildi. Sempozyum sonunda, katılım ve katkılarından ötürü akademisyen ve hemşirelere hediye, teşekkür belgeleri ve fidan sertifikaları takdim edildi.

Sempozyumda yanı sıra, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğrencilerinin tasarlayıp hazırladığı materyallerden oluşan “Yenilikçi Sağlık Eğitimi Materyalleri Sergisi” de katılımcılara hitap etti.

X
Secure Login

This login is SSL protected