MENU

Savaşta Doğmuş Bir Meslek: Hemşirelik
29 Nisan 2019, Pazartesi - 14:40
Güncelleme: 04 Şubat 2020, Salı - 13:11
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü tarafından hazırlanan “İlkadımın 100. Yılında Halk Sağlığı Hemşireliği Sempozyumu”, Savaşta ve Barışta Hemşirelik temasıyla gerçekleştirildi.

Fakülte Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Murat Terzi, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlknur Aydın Avcı, fakülte öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

“Hemşirelik mesleği insan var oldukça yaşayacaktır”

Program, açılış konuşmaları ile başladı. Hemşireliğin profesyonel anlamda savaşta doğmuş bir meslek olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlknur Aydın Avcı “Bugün modern hemşireliğin kurucusu olarak kabul edilen Florance Nightingale, Kırım Savaşı’nda yaptığı değerli çalışmalar ile savaş ortamına sağlık getirmiş ve askerlerin tekrar sağlığına kavuşmalarına destek vermiştir. Yaptıkları, pek çok ülkede hemşirelik mesleğinin gelişmesine öncülük etmiştir. Ülkemizde ise Safiye Hüseyin Elbi’nin Çanakkale ve Balkan Savaşları’nda göstermiş olduğu başarılar oldukça değerlidir. Kendisinin, Kerime Salahor ve Münire İsmail İle birlikte göstermiş olduğu başarılar hemşirelik mesleğinin Türkiye’de ilk adımlarının atılmasını sağlamıştır. Tarihimizde hemşireler sadece savaş alanında değil, savaş sonrası süreçte özelikle sosyal yapının bozulması, insanların bulaşıcı hastalıklarla karşı karşıya kalması ve koruyucu sağlık hizmetine olan ihtiyacı artması ile birlikte toplumun her kesimine yayılmıştır. Hemşirelik mesleği, insan var oldukça ve sağlık söz konusu oldukça yaşayacaktır.” diye konuştu.

“Hemşirelik mesleği çok önemli bir alan”

Dekan Vekili Prof. Dr. Murat Terzi ise “Hem nisan ayı hem de mayıs ayı, üniversitemizde düzenlenen 100. yıl etkinlikleri ile dolu dolu geçiyor. Bu programlara tabi ki Hemşirelik Bölümümüz de katılıyor. Hemşirelik mesleği çok önemli bir alan. Barışta, savaşta, hastalıkta, sağlıkta insanlar için, halk sağlığı için çok gerekli. Ben bu sempozyumun herkes için başarılı bir olmasını diliyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından Hemşirelik Bölümü öğrencileri tarafından hazırlanan müzik dinletisi ilgiyle izlendi.

Daha sonra ise “Savaşta ve Barışta Hemşirelik” konulu panel düzenlendi. Burada “Milli Mücadele Yıllarında Sağlık Hizmetleri” başlığıyla Doç Dr. Mucize Ünlü, “Safiye Hüseyin Elbi: Savaşta Bir Türk Hemşiresi” başlığıyla Doç. Dr. Birsen Altay ve “Savaş Sürecinde Hemşirelik: Suriye Örneği” başlığıyla da Hemşire Ahmet Sio sunum gerçekleştirdi.

Yine Dr. Öğr. Üyesi İlknur Tatar Kırılmış “Hastane Koridorlarında Dolaşan Hikayeler” ve Öğr. Gör. Dr. Figen Çavuşoğlu “Hemşire Müzik İle Bakım Yapabilir mi?” konularında bilgilendirmede bulundu.

Program, “Hemşire Nerede Sağlık Orada” adlı fotoğraf yarışmasının ödül töreni ile sona erdi.

X
Secure Login

This login is SSL protected