Siber Dünyada Sadece 46 Saniye Güvendesiniz!
28 Nisan 2019, Pazar - 19:06
Güncelleme: 10 Haziran 2019, Pazartesi - 15:01

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Çarşamba Ticaret Borsası Meslek Yüksekokulu (MYO) ve OMÜ Siber Güvenlik Topluluğu’nun düzenlediği üçüncü ulusal Hacker Camp (Siber Güvenlik) eğitimi tamamlandı.

Yüzün üzerinde öğrencinin eğitim aldığı kamp 27 ve 28 Nisan tarihlerinde gerçekleştirildi. Hacker Camp, iki gün boyunca bilgisayar laboratuvarlarında gerçekleştirilen eğitimde Çarşamba ve Samsun başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanından katılımcılar yer aldı. Bu yıl 110 kişi ile sınırlı tutulan eğitimler Çarşamba Ticaret Borsası MYO Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Hakan Can Altunay ile Öğr. Gör. Emre Engin’in koordinasyonuyla gerçekleşti.

Siber güvenlik eğitimi kapsamında uygulamalı sızma testleri, mobil ve kablosuz ağ güvenliği, temel siber güvenlik alanlarında kıdemli siber güvenlik uzmanı Besime Altınok, kıdemli siber güvenlik uzmanı Meryem Akdoğan, kıdemli siber güvenlik uzmanı Mustafa Altınkaynak bilgi verdi.

“Sadece 46 saniyelik güvendeyiz”

Hesap şifrelerini 1,2,3,4,5 yapan kullanıcıların güvende olmadığına değinen Mustafa Altınkaynak, şifre bu şekilde oluşturulduğu andan itibaren hesaplarının 46 saniye içinde erişilebileceğini ve güvende olmadığını söyledi. Sızma testi aşamasında hedef sistemlerle ilgili ne kadar çok veri  elde edilirse o kadar kolay analiz edilebildiğinin altını çizen Altınkaynak, Sızma testi ile ilgili uygulamanın 2 gün sürdüğünü belirtti.

“İzinsiz giriş suçtur”

Bazı kurumların güvenlik sisteminin zayıf olduğuna değinen Besim Altınok,  kurumların kullandığı uygulamaların daha kolay bilgi sızdırdığına dikkat çekti.  Bununla ilgili uygulama yapan Altınok, ilerleyen süreçte bununla ilgili ne gibi önlemler alınacağından bahsetti. Mobile ağlarda kişisel haklarımız olduğunu söyleyen Altınok, katılımcıları bu konularda bilgilendirdi.

Haber ve fotoğraf: Tuğçe Kıvrak