3. Engelsiz OMÜ Günleri Başladı
24 Nisan 2019, Çarşamba - 18:21
Güncelleme: 08 Temmuz 2019, Pazartesi - 16:03

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Engelli Öğrenci Birimi ve Sosyal Yaşamı Destekleme Topluluğunun “3. Engelsiz OMÜ Günleri” kapsamında düzenlediği “Görünende Görünmeyen” konulu etkinlikte, TRT Diyanet kanalında “Can Veren Pervaneler” adlı programı hazırlayıp sunan Hayati İnanç, görme engelli yazar ve radyo programcısı Mehmet Çelenk’in sorularını yanıtlayarak görüşlerini paylaştı.

Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinliğe; Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Birol Elevli, Engelli Öğrenci Birimi Akademik Koordinatörü Doç. Dr. Nursel Topkaya, ilçe milli eğitim müdürleri, akademisyenler, idari personel ve öğrenciler katıldı.

Mehmet Çelenk’in, toplumda görme engellilere bakışın nasıl olduğu sorusu üzerine yorum yapan Hayati İnanç “Görme engellilere en yanlış bakış şekli acıyarak bakmaktır. Maalesef bu hataya çoğumuz düşüyoruz. Oysa herkesin imtihanı farklı ve asıl önemli olan insanın kalp gözünün kararmamasıdır. Sonuçta gördüğüne inanan değil duyduğu söze inanan mümindir.” dedi.

Görme engellilerin, diğer insanlardan farklı duygu boyutlarıyla üretebilme açısından toplumda özel bir yerleri olduğuna dikkat çeken Mehmet Çelenk ise “Osmanlı Döneminde hafızlık, müderrislik gibi önemli meslek gruplarında görme engelliler özellikle istihdam edilmiş. İmparatorluğun en yüksek kademesinde yer almaları insanlığa verilmiş önemli bir örnektir.” değerlendirmesinde bulundu.

Gençlere, köklerini ve tarihlerini iyi tanıyarak tecrübelerinden ders almaları tavsiyesinde de bulunan Hayati İnanç  “Kendimizle tanışmalı, kaynaklarımızdan faydalanmalı, geçmişte yaşamış büyüklerimizin bakış açılarından istifade etmeliyiz. Ben gençlerimizden çok umutluyum. Noksanlarımız giderirsek eninde sonunda kendimize layık olanı yaşayacağımıza inanıyorum. Büyük başarılar elde edeceğimiz potansiyelimiz var. Sonuçta geçmişi büyük olanın geleceği de büyük olur.” İfadelerini kullandı.

Etkinliğin kapanış konuşması yapan Rektör Bilgiç “Sevgili öğrencilerimiz, geleceğimiz sizlerle daha parlak ve daha güzel olacak diye düşünüyorum. Sizlerden umutluyuz. Katılımlarınızdan ötürü çok teşekkür ediyorum. Hakikaten bereketli bir etkinlik oldu. Bu tür faaliyetlerinizi destekliyoruz. Mehmet Çelenk ve Hayati İnanç’a bu güzel sohbet için teşekkürlerimi iletiyorum.”dedi.

Etkinliğin sonunda Rektör Bilgiç, Hayati İnanç ve Mehmet Çelenk'e fidan sertifikası takdim etti.