Ulusal Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Öğrenci Kongresi OMÜ'de Başladı
12 Nisan 2019, Cuma - 20:00
Güncelleme: 04 Şubat 2020, Salı - 13:20

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Topluluğu tarafından düzenlenen "Ulusal Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kongresi" başladı.

33 üniversiteden 350 tıp öğrencisinin katıldığı kongre, 12-14 Nisan 2019 tarihleri arasında devam edecek. OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen kongrenin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, kongrenin bilimsel anlamda öğrencilerin gelişimi için çok önemli olduğunu vurguladı. Rektör Bilgiç "İnşallah sizin çalışmalarınızla ülkemiz bulunduğu noktadan çok daha ileriye taşınacaktır. İmkânlar bakımından üniversitelerimizin bir eksiği yok. Özellikle yurt dışındaki üniversiteleri görenler, oralarda çalışanlar bunu söylüyor.” dedi. Sözlerinin devamında sağlanan imkânlardan en iyi şekilde faydalanabilmek için iyi bir sistem kurmanın ve iyi bir organizasyon yapısının önemi üzerinde duran Rektör Bilgiç, durmadan usanmadan çok çalışmamız gerektiğini ifade etti.

“Bize düşen görev ülkemizi daha güçlü bir şekilde gelecek nesillere teslim etmektir”

Bilgiç konuşmasında “Kurtuluş meşalesinin yakıldığı şehir olan Samsun’da ve o günün adını alan OMÜ'de toplanmış olmamız son derece anlamlı. O gün yakılan meşale Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu gerçekleştiren meşaleydi ve buna vesile olanlar, Türkiye Cumhuriyeti'ni bizlere emanet ettiler. Bizim üzerimize düşen görev ise ülkemizi daha güçlü bir şekilde gelecek nesillere teslim etmektir. Bunu gerçekleştirmenin yolu; bilimden, akıldan ve çalışmaktan geçiyor. Geçmişimize baktığımızda, bugünlerden çok daha ileride olmamız gereken köklü bir tarihe sahibiz. 10 asır öncesine gittiğimizde bile bugün Avrupa ülkelerinin referans aldığı bilgileri üreten âlimleri, bilim insanlarını yetiştiren bir kökten geldiğimizi görüyoruz. Zaman zaman Avrupa ülkelerinin seviyesine ulaşamayacağımız, başarı sağlamayacağımız gibi olumsuz düşünceler, bizleri yapabileceklerimizden geri düşüren negatif etkiler doğuruyor. Bu nedenle kendi tarihimizi, dünyadaki ilmin gelişmesindeki faydalarımızı bilmemizde yarar var. Türkiye’nin yetiştirdiği bilim insanlarından olan Prof. Dr. Fuat Sezgin, bu konuda yaptığı çalışmaları yüzlerce eser ile ortaya koydu. Bu eserler onun adına Almanya’da sergilendi. Bu günlerde de eserlerin bir kısmı Türkiye’ye de gelmeye başladı ve İstanbul Gülhane Park’ında Prof. Dr. Fuat Sezgin’in adına kurulmuş bir vakıf ve bir müze bulunmakta. Tarihimizde böyle değerli bilim insanlarının sayısı çok fazla ve bunu bilmek, bizleri bilim ve akılla başarı elde etmemiz için motive etmeli.” sözlerine yer verdi.

“Bilimi bulunduğu noktadan ileriye taşıyacak mirasa sahibiz”

Prof. Bilgiç “Üniversite olarak bizim üstümüze düşen görev; bilimin bugün geldiği noktanın bizden uzak olmadığını ve bizim bu seviyeyi daha ileriye taşıyabilecek bir mirasa sahip olduğumuzu hatırlamaktır. Sizlerin çok çalışmanızın eseri olan bu toplantının düzenlenmesi de bu iradeyi ortaya koyuyor. Burada bulunan tüm öğrencilerimizi, 'derslerden geçsek yeter' düşüncesinden uzak bir şekilde bilime katkı sağlamaya yönelik çalışmalarından dolayı ayrı ayrı tebrik ederim. Üniversitelerimizin sahip oldukları imkânlar ve sizlerde bu istek olduğu sürece inanıyorum ki sizler toplumuzu bambaşka boyutlara taşıyacaksınız. Teknolojinin ulaştığı seviye, her gün daha çok çalışmayı gerektiriyor. Bu nedenle başarıyı getiren en önemli etmen; iyi organize olup, iyi bir plan üzerine kurulu bir çalışma sistemi içerisinde çalışmanızdan geçiyor. Üniversite olarak öğrencilerimizi hem kendi alanlarında, iyi yetişmiş ve uzman olarak yetiştirirken, onları dünya gerçeklerini bilen ve istedikleri her şeyi başarabileceklerine inanan öğrenciler olarak mezun etmek istiyoruz. Bu toplantının düzenlenmesinde emeği geçen Tıp Fakültemize, Sağlık Topluluğu Başkanı ve üyelerine teşekkür ediyorum.” diyerek sözlerine son verdi.

Kongre, OMÜ Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Demir'in sunumuyla başladı. Kongreye; OMÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Dağdemir, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Terzi, Ankara'dan Estetik Cerrahi Derneği Başkanı Sühan Ayhan, eşi sanatçı Pınar Ayhan, Türkiye'nin  sayılı plastik cerrahları, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.