Teknoloji Uzmanları Samsun’da Buluştu
11 Nisan 2019, Perşembe - 15:33
Güncelleme: 04 Şubat 2020, Salı - 13:19

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde, Samsun Teknopark tarafından gerçekleştirilen 6. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Koordinasyon Toplantısı, Sheraton Grand Samsun Otel’de başladı.

3 gün sürecek toplantıya; Samsun Valisi Osman Kaymak, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AR-GE Teşvikleri Genel Müdürü Muhammet Bilal Macit, Samsun Teknoloji Geliştirme Bölgesi Genel Müdürü Buğra Çolak, Bakanlık yetkilileri ve Teknopark yöneticileri katıldı.

“Teknopark olarak etkin bir sorumluluk bilinciyle çalışıyoruz”

Toplantıda ilk olarak Samsun ve Teknopark ile ilgili tanıtıcı video gösterimi yapıldı. Daha sonra söz alan Samsun Teknoloji Geliştirme Bölgesi Genel Müdürü Buğra Çolak “Ülkenin uluslararası rekabette başarılı olabilmesi adına teknoloji geliştirme bölgelerinin üstlenmiş olduğu roller kilit seviyede yer almaktadır. Biz de Teknopark olarak bu rekabette etkin bir sorumluluk bilinciyle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu sorumluluk yalnızca Üniversitemiz ve Samsun’da değil. Bölgemizdeki tüm ekosistemde farkındalık oluşturmak, bilgiyi ekonomik katkıya dönüştürmek için gayret gösteriyoruz.” dedi.

“Daha çok nitelik ve kurumsal yapıyı konuşacağız”

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AR-GE Teşvikleri Genel Müdürü Muhammet Bilal Macit ise gerçekleştirilen daha önceki toplantılarda alınan geri dönüşlerin bu seneki toplantılarını şekillendirmede etkili olduğunu belirterek “Bugün itibariyle 83 teknoparkımız var. Bunların 60’tan fazlası aktif. Yıl sonuna kadar da yaklaşık 90 civarında teknoparkın olmasını bekliyoruz. Sayımız iyi bir noktaya geldi. Ancak bundan sonra konuşacaklarımız arasında çok daha nitelik ve kurumsal yapı olması gerekiyor. Toplantıyı da bu anlamda şekillendirmeye çalıştık. Bu sistemin çok fazla paydaşı var. Bakanlığımızın bağlı ilgili kuruluşları, diğer bakanlıklar, özel sektör ayağı; bunların bir kısmını en azından burada bir araya getirmeyi amaçladık.” diye konuştu.

“Teknoloji geliştirme bölgelerinin cazip kısmı muafiyetler olmamalı”

Samsun Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı ve OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran da firmaların teknoloji geliştirme bölgeleri içerisinde yer alması gerektiğine ilişkin ilk söyledikleri şeyin vergi muafiyetleri olduğunu dile getirerek “Bence teknoloji geliştirme bölgelerinin firmalar için cazip olan kısmı bu muafiyetler olmamalı. Sunduğu ekosistemde özellikle start-up firmalarının bakıma en çok ihtiyaç duyduğu dönemde gelişmelerine, yaşamalarına katkı sunacak tüm desteğin teknoloji geliştirme bölgeleri tarafından sağlanabiliyor olması lazım. Bu da yönetici şirketlerin ekonomik olarak güçlü olmasına bağlı. Teknoloji geliştirme bölgeleri de kendini ‘kira toplayan emlakçı’ gibi görmekten vazgeçmeli. Bunun için de teknolojik bölgelerin içerisine dâhil olması lazım ki hem firmaların yaşadığı sıkıntıları çözebilsin hem de güçlü olması için kaynak oluşturabilsin.” şeklinde konuştu.

“Uluslararasılaşma konusunda ciddi çalışmalar yapmaktayız”

“Atatürk’ün ilk adımı atarak kurtuluş meşalesini yaktığı Samsun’da bu toplantının düzenlenmesinden mutluluk duyuyorum” diyerek sözlerine başlayan Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç ise Üniversite ile ilgili bilgiler aktardı.

44. kuruluş yılını 10 gün önce kutladıklarını hatırlatan Rektör Bilgiç “OMÜ; 18 fakültesi, 12 meslek yüksekokulu, 5 enstitüsü, bir yüksekokulu bulunan ve yaklaşık 54 bin öğrenciye sahip, 2 bin 400’ü akademisyen olmak üzere 6 bin 500 çalışanı olan büyük bir üniversite. Üniversitemiz taşıdığı adın da sorumluluğunun gereğini yerine getirmek için daha büyük başarılara adım atmak üzere çalışmalarını sürdürmektedir. Biz özellikle uluslararasılaşma konusunda ciddi çalışmalar yapmaktayız. Türkiye’de uluslararası öğrenci sayısı ile en önde bulunan üniversitelerden birisiyiz. Son 2 yılda eğitim ihracatında ilk 3’te yer aldık. Tabii bu uluslararasılaşma konusunda sadece öğrenci sayısıyla değil, aynı zamanda yabancı uyruklu başarılı bilim insanlarını da çalıştırmaktayız. Uluslararası hareketlilik bakımından hem öğrencilerimizin hem akademisyenlerimizin hem de çalışanlarımızın yüksek oranda olduğu üniversitelerden biriyiz. 2018 yılı içerisinde Türkiye çapında üstün başarıları ile de gündeme gelmiş bir üniversiteyiz. Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavı’nda (DUS) Türkiye birincisi, Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda (TUS) Türkiye ikincisi ve Kaymakamlık Adaylığı Sınavı’nda da yine Türkiye birincisi çıkardık. İnşallah bu başarılarımız, tüm çalışanlarımızın gayretiyle daha da yukarılara taşınacaktır. Bu toplantının düzenlenmesinde emeği geçen Bakanlığımız ve Teknoparkımız çalışanlarına teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

“Kalkınma anlamında bu çalışmalar çok önemli”

Samsun Valisi Osman Kaymak da 100. yıla işaret ettiği konuşmasında kurtuluş mücadelesinin devam ettiğine işaret ederek “Sizlerin bu çalışmaları çok önemli. Türkiye, muasır medeniyet seviyesi dediğimiz uluslararası arenada gerçekten güçlü bir devlet. 2023 hedefleri arasına 500 milyar dolarlık bir ihracatı koyan bir ülke. Güçlü olduğunuz zaman uluslararası arenada da güçlü olabiliyorsunuz. O zaman dikkate alınıyorsunuz. Kişi başı 2-3 bin dolar olan bir ülkeyle 30-40 bin dolar olan bir ülkenin masadaki konumu bir olmayacaktır. O anlamda Türkiye’nin bulunduğu coğrafya çok zor. Bizi burada rahat bırakmıyorlar. Bu kurtuluş mücadelesi aslında devam ediyor. Üniversitelerimizin, teknoparkların Türkiye’nin kalkınması yönünde yaptıkları bu çalışmalar çok önemli.” açıklamasında bulundu.

Konuşmaların ardından, toplantıya katkı veren firmaların yetkililerine Vali Osman Kaymak, Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç ve Genel Müdür Muhammet Bilal Macit tarafından plaket takdiminde bulunuldu. 11-13 Nisan arasında 3 gün sürecek olan “6. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Koordinasyon Toplantısı”, eğitim sunumları ile devam etti.