MENU

Tıp Fakültesi Öğrencileri Öğreterek Öğrendi
27 Mart 2019, Çarşamba - 17:36
Güncelleme: 04 Şubat 2020, Salı - 15:26
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi, tıp öğrencilerinin öğrendiklerini pekiştirmek, yaratıcılıklarını ve motivasyonlarını arttırmak amacıyla “Öğreniyorum Öğretiyorum Festivali” adı altında bir etkinlik düzenledi.

Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen etkinliğe; Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Dağdemir, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Batı, Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ünsal Özgen, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Etkinlik, Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç ve beraberindekilerin öğrencilerin seçmeli program kapsamında aldıkları derslerdeki çalışmalarından oluşan afiş sergisini incelenmesiyle başladı.  Program, hekim adaylarının seçtikleri programın amacına yönelik çektikleri videoların gösterimiyle devam etti. Etkinlik, afiş ve videolarını izleyenlerin beğenisine sunan öğrencilerden kazananlar, internet ortamında yapılan oylamayla belirlendi.

“Blok derslerimizi oldukça zengin ve güncel eğitim yöntemleriyle yürütüyoruz”

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Tıp Fakültesi Seçmeli Program Koordinatörü ve Tıp Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Özlem Mıdık, 2013 yılından itibaren seçmeli programların yapısında değişikliğe gidildiğini ifade ederek ”Seçmeli programlar, 2 ya da 3 haftalık bloklar şeklinde farklı disiplinlerin katkısına imkân tanıyan eğitimler olarak yapılandırıldı. Şu an klinik öncesi eğitimde, 1. Sınıflar için 8 adet, 2. ve 3. Sınıflar içinse ortak havuz şeklinde 16 tane blok derslerimiz var.” dedi.

Blok dersleri; Hekim Rolleri, Birey-Toplum ve Hekim, Spor Hekimliği, Tıbbi Türkçe, Kök Hücre ve Gen Tedavisi, Orta Doğu ve Afrika Enfeksiyonları, İşitme Engellilerle İletişim ve Türk İşaret Dili ile İş Sağlığı ve Güvenliği şeklinde sıralayan Dr. Öğr. Üyesi Özlem Mıdık “Bu blokları deneyim paylaşımları, paneller, beceri eğitimleri, grup tartışmaları, proje sunumları, geziler gibi oldukça zengin ve güncel eğitim yöntemleriyle yürütüyoruz.  Tüm blok derslerin ortak özelliğiyse bugün düzenlediğimiz festival. Bu festival pek çok kuram ve yaklaşımların birlikteliğiyle hazırlandı.” diye konuştu.

“En iyi öğrenme öğretmekten geçer”

Öğreniyorum Öğretiyorum Festivalinin 'en iyi öğrenme öğretmekten geçer’ felsefesine dayandığını kaydeden Özlem Mıdık, etkinliğin süreci hakkında şu bilgileri paylaştı “3 haftalık programların ilk haftasında öğrencilerimiz poster grubu ve video grubu olmak üzere gruplara ayrılıyor. Arkasından istedikleri alanda çalışmalarını yapmaya başlıyorlar. Tek şart, çalışmaların ders programın hedefiyle uyumlu olması. Son süreçte de çalışmalar teslim ediliyor. Bu sürecin arka planındaki eğitimcilerin rolü ise öğrencilerin öğrenmesini sağlamak, onları üretmeye heveslendirmek, onlara danışmanlık yapmak, afişleri ve programı hazırlayarak duyurulmasını sağlamak. Kısacası oldukça emek isteyen ama çok keyifli bir süreç.”

Bu sene 4. düzenlenen festivalin niteliğin her geçen yıl artması için çalıştıklarını dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Mıdık, bu sene geçen seneden farklı olarak ödül verileceğini ve müzik dinletisi hazırlandığını belirtti.

Etkinliğin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkürlerini sunan Tıp Fakültesi Seçmeli Program Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Özlem Mıdık,  büyük bir potansiyele sahip ülkemizde, büyük işler başarmanın yolunun birlik olmaktan geçtiğinin altını çizerek konuşmasını sonlandırdı.

“Bilmenin yolu öğrenmekten ve öğretmekten geçiyor”

Tıp Fakültesi öğrencilerini bir araya getirerek faydalı işler yapmalarına vesile olan etkinliğin, olumlu sonuçlar vereceğine inandığını ifade eden Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç de “Öğrenme de öğretmek de çok güzel duygular. Bilmeye varabilmek için bu yoldan geçmemiz gerekiyor. Bilmeyen bir insan, doğruyu yapmakta büyük bir acizlik içinde kalacaktır. Aynı zamanda bizim iyi şeyler yapmamız için doğruyu bilmemiz, doğruyu aramamız gerekmekte. Bunun için de araştırmalıyız. Araştırırken de ön yargıları bir tarafa bırakıp doğrunun ışığında ilerlemeliyiz.“ dedi.

Türkiye’nin saygın üniversitelerinden biri olan OMÜ’nün isminden dolayı da ayrı bir önem taşıdığını vurgulayan Rektör Sait Bilgiç “Çünkü Türkiye’nin kurtuluşuna giden yol, Atatürk’ün Samsun’a attığı ilk adımla başlamıştır ve Kurtuluş meşalesi burada yakılmıştır. İlk adımın atıldığı tarihin adını taşıyan OMÜ’nün de her alanda ve her daim başarılı olması gerektiğini biliyoruz. Özellikle o günün 100. yılında, anmanın ötesinde o günden bugünlere gelene kadar yaşananları, çekilenleri, başarılanları çok daha iyi anlamamız için Üniversite olarak birçok etkinliğimiz olacak. Mezun olduğunuzda bugünlerinizi iyi hatırlamanız ve iyi birer hekim olmanız için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“İslam bilimi, bilimin bugünkü noktaya gelmesindeki mihenk taşıdır”

Başarı için çalışmanın yanında kendine güvenin ve inanmanın önemine de işaret eden Rektör Bilgiç “Bizden bir şey olmaz, diyenlere aldanmayın. Dün burada Prof. Dr. Fuat Sezgin’in anısına düzenlenen bir konferans vardı. Prof. Dr. Fuat Sezgin, 1960 ihtilalinde üniversiteden atılıp Türkiye dışına çıkmak zorunda kalan bir bilim insanı. Almanya’daki hocasının yönlendirmesiyle İslam biliminde yapılanları araştırıyor. Çok ciddi araştırmalar yaparak bu konuda ciltlerce kitap yazıyor ve Almanya’da adına müzeler kuruluyor. İstanbul Gülhane Parkı İslam Bilim Tarihi Müzesi’nde de bin yıl öncesinden başlayarak İslam dünyasının bilimsel çalışmalarını öğrenmek mümkün. Ben inanıyorum ki geçmişte İslam dünyasında yapılan bilimsel araştırmalar, bilimin bugünkü noktaya gelmesinde mihenk taşını oluşturuyor.” şeklinde konuştu.

“Tarihteki gerçekler çalışırsanız neleri başarabileceğinizi gösteriyor”

Fuat Sezgin’in en büyük amacının İslam biliminin insanlığa katkısını, insanlara tanıtmak olduğunun altını çizen Prof. Dr. Sait Bilgiç “Aynı zamanda İslam dünyasına karşı insanların belleklerindeki yanlış algıların ortadan kalkmasını sağlamak ve bireyin yaratıcılığının olağanüstülüğünü kanıtlamak da istiyordu. Bize bıraktığı eserleri incelediğimizde de görüyoruz ki İslam bilimi İbn-i Sina, Biruni, Harezmi gibi pek çok isimle bize çok şey kazandırmış. Bu nedenle hiçbir durum sizi ümitsizliğe sürüklemesin.  Tarihteki bu gerçekler, çalışırsanız neleri başarabileceğinizi gösteriyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Etkinlik çerçevesinde çok başarılı işler ortaya koyulduğunu kaydeden Rektör Bilgiç, “Tüm farklılıklarınızla bir arada çalışarak bu ülkeye hizmet edin. Gelecek sizin gayretlerinizle çok daha güzel olacak.” dedi.

Tıp Fakültesi öğrencilerinden oluşan müzik grubunun verdiği konserle devam eden etkinlikte öğrencilerin hazırladıkları videolar beğeniyle izlenirken katılımcıların oylarıyla belirlenen çalışmalar da ödüllendirildi.

Video alanında “Birey-Toplum-Hekim Ödev Grubu” birinci olurken afiş alanında üç afiş birinciliği paylaştı. “Toplumun Gözünden Şizofreni Hastalığı”, “Kan Bağışı+2 Dakika=Hayat Kurtarmak” ve “Kök Hücrenin Ödüllü Serüveni” konulu afiş çalışmaları birinciliğe değer bulundu.

X
Secure Login

This login is SSL protected