Ortaokul Öğrencileri Projelerini OMÜ’de Sergiliyor
25 Mart 2019, Pazartesi - 17:23
Güncelleme: 05 Şubat 2020, Çarşamba - 10:58

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programı Başkanlığının düzenlediği “13. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Samsun Bölge Yarışması ve Ödül Töreni 2019”, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yaşar Doğu Spor Bilimleri Eski Kapalı Spor Salonunda başladı.

3 gün boyunca ortaokul öğrencilerinin projelerini sergileyerek tanıtacağı etkinliğin açılış törenine; Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Altunsoy, TÜBİTAK Samsun Bölge Koordinatörü ve OMÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan İçbudak ilçe milli eğitim müdürleri, kamu kurum yetkilileri, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

“100 proje arasından seçilen 15 proje bölgemizi temsil edecek”

Açılış öncesi bir konuşma yaparak yarışma hakkında bilgi veren TÜBİTAK Samsun Bölge Koordinatörü Hasan İçbudak, yarışmanın Türkiye genelinde 12 bölge merkezinde eş zamanlı başladığını belirterek “Bölge merkezlerinden olan Samsun bölgesi; Amasya, Ordu, Giresun, Sinop, Çorum, Kastamonu, Tokat ve Samsun da dâhil olmak üzere 8 ili kapsamaktadır. Yarışmanın 13. yılında bölgemizden, 10 farklı alanda 866 adet proje başvurdu. Jüri üyelerimizse proje yönetim sistemine dayanarak ve proje raporlarını inceleyerek yaptıkları ön değerlendirme sonucu içlerinden 100 tanesini bölge sergimizde incelenmek üzere davet etti. 3 gün boyunca öğrencilerimiz, hem projelerini ziyaretçilere tanıtacaklar hem de jüri üyelerine sunum yapacaklar. Jüri üyelerimizin tekrar değerlendirmesi sonucu seçilen 15 proje de, 29 Nisan-3 Mayıs tarihleri arasında Elazığ’da yapılacak Türkiye final yarışmasında bölgemizi temsil edecek.” diye konuştu.

“Hedefimiz proje sayısını ve niteliğini arttırmak, amacımız bilimsel düşünmeyi öğretmek”

Hedeflerinin proje sayısını ve niteliğini arttırmak olduğunu kaydeden Prof. Dr. Hasan İçbudak sözlerini şöyle sürdürdü: “Temel amacımız ise öğrencilerimize erken yaşlarda bilimsel düşünmeyi öğretmek; sorgulamaya, merak etmeye ve merek ettiklerini araştırmaya teşvik etmektir. Bu nedenle önemli olan yarışma sonunda verilen ödülü kazanmak değil, öğrencilerimizin ve danışman öğretmenlerimizin bilimsel araştırma ve proje hazırlamada tecrübe kazanmasıdır. Diğer bir kazanımsa farkındalıktır. Bu alanda erken yaşta farkındalık kazanmak, öğrencilerin eğitim hayatlarının ilerleyen dönemlerinde ve iş hayatlarında büyük faydalar sağlayacaktır. Çünkü eksikliklerini fark edebilecek ve problemlerini daha kolay çözebileceklerdir.”

TÜBİTAK Samsun Bölge Koordinatörü Hasan İçbudak’ın konuşmasının ardından Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç ve beraberindeki protokol üyeleri “13. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Samsun Bölge Yarışması ve Ödül Töreni 2019”un açılışını yaparak projelerin sergilendiği stantları gezdi. Öğrencilerle tek tek ilgilenen Rektör Sait Bilgiç, projeleri hakkında öğrencilerden bilgi alarak hepsine başarılar diledi.