MENU

OMÜ’nün Engelsiz Evliya Çelebileri
20 Mart 2019, Çarşamba - 10:43
Güncelleme: 04 Şubat 2020, Salı - 12:58
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

2018 Yılı Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Coğrafya Topluluğu iş birliğiyle yürütülen "OMÜ’nün Engelsiz Evliya Çelebileri" adlı projenin açılış töreni Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’nda  gerçekleştirildi.

OMÜ Fen-Edebiyat Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi ve Çarşamba Ticaret Borsası Meslek Yüksekokulunda lisans ve yüksek lisans seviyesinde öğrenim gören 40 öğrencinin yer alacağı projenin açılışının katılımcıları arasında;  Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Seher Balcı Çelik, proje ekibinden Prof. Dr. Cevdet Yılmaz ve Prof. Dr. Yavuz Bayram, çok sayıda öğretim elemanı ve öğrenciler yer aldı.

Projenin koordinatörlüğünü yapan Dr. Öğr. Üyesi Seyfullah Gül, açılış konuşmasında proje ile; OMÜ'de eğitim gören engelli öğrencilerin birbirlerini tanımasına vesile olmayı ve Samsun'da bulunan Türk-İslam dönemini sembolize eden tarihî ve kültürel değerleri tanıtmayı amaçladıklarını belirtti. Dr. Öğr. Üyesi Gül, bu çerçevede gezi programları oluşturduklarını da sözlerine ekledi.

“Evliya Çelebi isminin kullanılması çok isabetli olmuş”

Proje eğitmenlerinden Prof. Dr. Yavuz Bayram da projenin isminde geçen Evliya Çelebi ve “Seyahatname”sinin önemine vurgu yapıp sözlerine şöyle devam etti: “Evliya Çelebi, bu eseriyle Türkçenin serüveni bağlamında önemli ipuçları barındıran ve üzerinde onlarca çalışma yapılmış çok önemli bir kaynak meydana getirmiştir. Bu bağlamda da projede 'Evliya Çelebi' isminin kullanılması çok isabetli olmuş.”

“Gönlü engele takılmış insanlar”

Günümüzde engelli dendiği zaman herkesin aklına görme engelli, işitme engelli, yürüme engelli bireyler geldiğini, aslında asıl engellinin ise gönlü engele takılmış insanlar olduğunu belirten Bayram sözlerini şu şekilde sürdürdü. ”Benim gözümde asıl engelli; sigaranın içilmesinin yasak olduğu yerlerde sigara içenler, ülkesine vefasız olanlar, insanları dil, din, memleket olarak ayıranlardır.”

“Herkes aynı zamanda bir engelli adayı”

Bir diğer proje eğitmeni Prof. Dr. Cevdet Yılmaz ise Samsun’un doğal ve kültürel değerlerinin öneminden bahsederek, bu değerlerin tanıtılması noktasında projenin önemine dikkat çekti. 
Konuşmasının devamında da engelli bireylerle ilgili yasaların uygulamada yetersiz kaldığına vurgu yapan Yılmaz, kendisinin de engelli bir kardeşi olduğunu ve herkesin aynı zamanda bir engelli adayı olduğunu unutmaması gerektiğini belirterek, onlara gerekli desteği ve katkıyı sağlamanın önemi üzerinde durdu.

“Proje diğer illeri de kapsamalı”

Son olarak Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Seher Balcı Çelik projenin; sadece Samsun ile sınırlı kalmaması ve projenin diğer illeri de kapsayarak genişletilmesi gerektiğine işaret etti. Dekan Çelik, proje yürütücüsü ve ekibini tebrik ederken bu projenin katılımcı öğrenciler açısından verimli ve yararlı olacağına inandıklarını dile getirdi.

Protokol konuşmalarının ardından tüm davetli ve katılımcılar açılış kokteyline katıldı. Açılış kokteylinin ardından projenin katılımcısı olan 40 öğrenciyle ilk hafta eğitiminin verilmesiyle sona erdi.

 

X
Secure Login

This login is SSL protected