Terme MYO’da Sıfır Atık Konferansı
20 Mart 2019, Çarşamba - 09:22
Güncelleme: 13 Ocak 2020, Pazartesi - 17:46

"Sıfır atık, atıkların geri dönüşümü, yeşil kampüs, israfın önlenmesi" konusunun ele alındığı konferans; Rektör Danışmanı ve OMÜ Çevre Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Yüksel Ardalı'nın katılımıyla Terme Meslek Yüksekokulunda (MYO) verildi.

Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Erol Terzi, akademisyenler, idari personel ve öğrencilerin yoğun katılımı ile gerçekleşen toplantıda; çevre farkındalığı, duyarlılığı ile projenin önemi ve yaygınlaştırılması üzerinde duruldu.

"Neden atığımızı yönetemiyoruz?"

Konferansta Prof. Dr. Yüksel Ardalı katılımcılara Sıfır Atık Projesi'nin detaylarından bahsetti. Ardalı konuşmasında "Normal süreçte bir üretim gerçekleşir, bunu takip eden süreçte tüketim ve ardından atık meydana gelir. Ham maddemizi büyük bir özenle üretiyoruz, titizlikle tüketiyoruz, peki neden atığımızı yönetemiyoruz? Atık yönetimi; atığın oluşumunun önlenmesi, yeniden kullanılması, özelliğine ve türüne göre ayrılması, biriktirilmesi, taşınması ve geri dönüşümü ile kontrol ve denetim faaliyetleriyle sağlanır." ifadelerini kullandı.

Rektör Danışmanı Ardalı, sunumunun devamında sözlerini şöyle sürdürdü: "Sıfır Atık Projesi; bilinçli üretim ve tüketimi sağlamayı, doğal kaynakları korumayı, döngüsel ekonomiye geçerek atıkları ham madde olarak kullanmayı, çevre ve insan sağlığını korumayı, halkın çevre ve doğa konusunda duyarlı olmasına katkıda bulunarak daha çevre dostu bir yaşam tarzına sahip olmayı amaçlamaktadır."

İsrafın önlenmesi ve ekonomiye katkı

Atıkların türlerine göre ayrıştırılması ve geri dönüşümü ile ekonomiye ciddi bir kaynak sağlanacağını ve bilinçli tüketim ile israfın önleneceğine dikkat çeken Ardalı “Her bir vatandaşımız, çevreye duyarlı olmalı ve gelecek nesillere temiz ve daha yeşil bir çevre bırakmalıdır. Bu proje ile çevre bilincinin yaygınlaştırılması, duyarlılığın artırılması ve yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır. Terme MYO'da bu uygulamalara titizlikle ve gönüllü olarak başlanılmış olmasını görmekten çok memnun oldum” diyerek Yüksekokul Müdürü Terzi'ye teşekkür etti.

Toplantı sonunda Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Erol Terzi, verdiği önemli bilgiler için Prof. Dr. Yüksel Ardalı’ya teşekkür ederek çiçek takdim etti.