MENU

TRT Habercileri İletişim Öğrencileri ile Buluştu
19 Mart 2019, Salı - 13:42
Güncelleme: 06 Şubat 2020, Perşembe - 14:26
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

OMÜ İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 3. sınıf öğrencileri, Rektör Danışmanı ve Gazetecilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Onur Bekiroğlu’nun “Kamuoyu ve Medya” dersinde, TRT Samsun yetkilileri Mehmet Gençali ve Seyfi Karadeniz ile bir araya geldi.

TRT’nin, iletişim alanında Türkiye’nin kurucu aktörlerden biri olduğunu ve aynı zamanda iletişim öğrencileri için de bir okul niteliği taşıdığını belirten Doç. Dr. Onur Bekiroğlu, konuklarına katılımlarından dolayı teşekkür etti.

“Halkın sesi hem bizim için hem de kurumumuz için önemli”

Kuruluşundan bu yana TRT Samsun’a emek veren gazeteci Mehmet Gençali, haber hazırlama süreçleri hakkında bilgi vererek “Kimse bize haber yapın diye diretmiyor. Her sabah ne haber yapabiliriz diye aramızda istişare ediyoruz. Evlerimize dönerken bile yarın nasıl bir haber çıkartabileceğimiz üzerine düşünüp kafa yoruyoruz.” dedi.

Halkın sesinin hem kendileri hem de kurumları için çok önemli olduğunu vurgulayan Mehmet Gençali “Bulunduğumuz kurum çok güvenilir olduğundan, bu güvenilirliği sarsmamak için konuşulanı çözüp birebir kaynağın ağzından veriyor ve yalan haber kesinlikle yapamıyoruz.” şeklinde konuştu.

“Teknolojiyi değerlendiriyoruz”

Haber iletiminde görsel basının yazılı basından her zaman önde olduğunu söyleyen Mehmet Gençali “Artık 4,5G cihazlarımız, kameramız, mikrofonumuz var. Bunlar her zaman yanımızda duruyorlar.” dedi.

TRT’nin tek televizyon olduğu dönemlerden de bahseden Gençali “Eskiden yaptığımız bir haberi ulaştırmak için saatlerce beklerdik. Şu an teknoloji çok hızlı gelişti. Anında yazıyorsun, anında görüntü veriyorsun. Şimdi habercilik, teknolojik açıdan çok kolaylaştı.” değerlendirmesinde bulundu.

“Haberin yayımlandığı zaman emeğin yayımlanıyor”

Yayımlanan haberin verdiği duygunun güzelliğini de ifade eden Mehmet Gençali “Araştırdığın haber yayımlandığı zaman hem senin emeğin yayımlanıyor hem de karşındaki insanı mutlu etmiş oluyorsun. Bu duyguyu anlatmak mümkün değil. Bu duygu, bizi haber yapmaya itiyor. Gazeteci dışarı çıktığı zaman parmakla gösterilen insandır. Siz de kendinize dikkat ederek her ortama girip sohbet edin ama yanlış yapmayın. Boş zamanlarınızda gazetelere, basın kuruluşlarına giderek o ortamın havasını yaşayın ve gazetecilik mesleğinin tadını alın. Emek vermeden bu meslekte başarılı olamazsınız.” tavsiyelerinde bulundu.

“Haberi koklamak lazım”

Bir habercinin, haber değeri taşıyan bir olayı ayırt etmesi gerektiğinin altını çizen Mehmet Gençali “Bir basın toplantısında çok şey anlatılır. Siz oradan o günün koşullarında, ülkeyi ve vatandaşı ne ilgilendiriyorsa en dikkat çekici olanı bulup çekip almalısınız. Haberi koklamak, gündemi iyi bilmek lazım. Bunlar olmadan habercilik zor olur.” şeklinde konuştu.

“Bu mesleği isteyerek ve severek yapmak lazım”

Uzun yıllar Ankara medyasında çalıştıktan sonra TRT Samsun’da mesleğine devam eden Seyfi Karadeniz de “Bu mesleği isteyerek ve severek yapmak çok önemli. Ona göre seçim yapmak lazım. Habercilik 24 saat devam eden, devamlı araştırma yapmayı gerektiren ve sürekli iletişim hâlinde olma zorunluluğu olan bir meslek.” diye konuştu.

Sosyal medyayı ve interneti kullanmanın önemine de değinen Karadeniz “Türkiye’de ne olup bitiyorsa takip etmek lazım. Örneğin İstanbul ya da Ankara olan bir olayın, Samsun’a olan bir yansıması olabilir. Bunu takip edip ondan bir haber çıkartabilirsiniz.” ifadelerini kullandı.

“Şimdi çok haber yapılıyor ama çabuk eskiyor”

Haberlerin günümüzde çok çabuk tüketildiğine dikkat çeken Seyfi Karadeniz “Önceden haber sayısı biraz daha azdı. Şimdi çok haber yapılıyor ama hemen eskiyor. Bir haber yapılıp internete düştüğü anda artık o haber eskimiştir. Ayrıca cep telefonları bile artık başlı başına bir haber kaynağı. Özel haber kanallarına ait sosyal medya hesaplarının ihbar hatlarını buna örnek olarak gösterebiliriz. ” dedi.

“Öğrenmek için soru soracaksınız”

Emek vermenin ve mesleği isteyerek yapmanın önemini bir kez daha vurgulayan Seyfi Karadeniz “Bu sektörde bir şeyler yaptığınız zaman zannetmeyin ki ben bir şeyler yapıyorum ama kimse fark etmiyor. Yaptıklarınız mutlaka görünüyor. Ayrıca bu mesleği öğrenmek istiyorsanız konunun uzmanlarına soru soracaksınız. Birileri soru sormazsa kimse açıklama gereği duymaz insan.” ifadelerine yer verdi.

“İletişim mezunu bir insan farklı olmak zorunda”

İletişimci olmak için gereken özellikleri de sıralayan Karadeniz “Bir gazeteci her zaman girişken olmak zorundadır. Bu meslekte hem arka hem ön hem sağ hem solda gözünüz olmalı ve hiçbir şeyi kaçırmamalısınız. Aynı zamanda iletişim mezunu bir insan diğerlerinden farklı olmak zorunda. Çok yönlü düşünmeli, yaratıcı özelliğini kullanması lazım.” dedi.

“Özel sektör ile TRT arasında okyanuslar kadar fark var”

TRT ile özel sektör arasındaki farklara da değinen Seyfi Karadeniz “Özel sektör ile TRT arasında her bakımdan çok büyük farklar var. TRT, özellikle son 2-3 yılda özel kanallar ile yarışır hâle geldi. Kendisine yakışır bir şekilde özellikle son aylarda tematik haber kanalları içinde Türkiye’de birinci oldu ve ödüle layık görüldü.” ifadelerini kullandı.

“Rakibiniz çok fazla”

TRT’ye girmenin zor ama çalışmanın çok keyifli olduğunu kaydeden Seyfi Karadeniz “İletişim Fakültesini bitirdiğiniz zaman rakibiniz çok fazla. Çok çalışmalısınız. Çalışmaktan ödün vermeyecek ve emek göstereceksiniz. Böylece kendinizi kanıtlayabilirsiniz.” şeklinde konuştu.

Samsun TRT temsilcileri Seyfi Karadeniz ve Mehmet Gençali’nin konuk olduğu Kamuoyu ve Medya dersi, öğrencilerin mesleğe dair sorduğu soruların ardından Doç. Dr. Onur Bekiroğlu’nun konuklara teşekkür belgelerini takdim etmesi ve toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.

Haber: Melek Kesmen

X
Secure Login

This login is SSL protected