OMÜ ve Samsun, Şehitlerimiz için Tek Yürek Oldu
18 Mart 2019, Pazartesi - 18:16
Güncelleme: 04 Şubat 2020, Salı - 12:54

Ondokuz Mayıs Üniversitesinin (OMÜ); 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 104. yıl dönümü dolayısıyla şehitlerimizin aziz hatırasını anmak ve Çanakkale ruhunu yaşatmak için ikinci kez düzenlediği  "18 Mart Şehitler Yürüyüşü", Üniversitenin, Samsun protokolünün ve Samsunluların geniş katılımıyla gerçekleşti.

Üniversite ve toplum buluşmasının en özel örneklerinden biri olan yürüyüşe; çocuk, yaşlı, genç her kesimden on binlerce vatandaş katıldı. Ellerinde Türk bayraklarıyla şehitler ve vatan için atılan sloganlarla yürüyen coşkulu kalabalık, Samsun sokaklarını kırmızı beyaza boyadı. Ayrıca yürüyüşe eşlik eden 19 Mayıs Polis Meslek Yüksekokulu Bando Takımı da yürüyüşe ayrı bir ruh kattı.

OMÜ; personeli, akademisyeni ve öğrencileriyle geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yürüyüşteki yerini aldı. Samsun Valiliğinin himayesinde düzenlenen yürüyüşe ayrıca; Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun Milletvekilleri Orhan Kırcalı, Neslihan Hancıoğlu ve Bedri Yaşar, Rize Milletvekili Hayati Yazıcı, Garnizon Komutanı Topçu Albay Recep Ali Üstün, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Kuran ve Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, Üniversite Genel Sekreteri Doç. Dr. Menderes Kabadayı, fakülte dekanları, akademisyenler, idari personel, lise ve üniversite öğrencileri ile Samsun halkı katıldı.

“Tek Millet, Tek Bayrak, Tek Vatan, Tek Devlet”, “Şehitler Ölmez, Vatan Bölünmez”, “Çanakkale Geçilmez”, “Vatan Sana Canım Feda” “Her Şey Vatan İçin”, "Çanakkale Ruhu Dimdik Ayakta” gibi sloganlarla ve "Allahü Ekber" nidalarıyla Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğünden başlayan yürüyüş, Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na kadar devam etti.

Burada Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitlerimiz için saygı duruşunda bulunuldu ve coşkulu bir şekilde İstiklal Marşı okundu.

“Çanakkale’yi Çanakkale yapan; vatana düşman ayağı bastırmayan asil ruhtur”

Günün anlam ve önemine binaen bir konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç “Çanakkale Zaferimizin 104. yılını kutlamak, şehitlerimizi anmak ve Çanakkale ruhunu yaşatmak için düzenlediğimiz etkinliğe katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum. Bugünkü etkinliğin ardından hepimiz evlerimize, iş yerlerimize döneceğiz. Ama o gün bu vatan uğruna Çanakkale’de savaşan kahramanlarımız evlerine dönmeyeceklerini biliyorlardı. Çanakkale’yi Çanakkale yapan; vatana düşman ayağını bastırmayan, namusuna dokundurtmayan o asil ruhtur. Çanakkale demek, Çanakkale’yi geçilmez yapan Mehmetçiklerimiz demek. Çanakkale demek Seyit Onbaşı demek, kınalı kuzular demek, Mustafa Kemal demektir.” dedi.

“Çanakkale, millî birlik ve beraberlik ruhuyla her türlü güçlüğün üstesinden gelinebileceğinin ispatıdır”

Çanakkale Zaferi'yle asırlık Türk yurdunun düşmana çiğnetilmediğinin altını çizen Rektör Sait Bilgiç şöyle devam etti: “Böylece millî birlik ve beraberlik ruhuyla hareket edildiği zaman, her türlü güçlüğün üzerinden gelineceği ispat edilmiş, Türk komutan ve askerleri dünya askerlik tarihine geçmiştir. Bugün de ülkemize yöneltilen iç ve dış tehditleri ancak Çanakkale ruhuyla bertaraf edebiliriz. Ecdadın bize bıraktığı bu kutsal vatan topraklarını biz de bizden sonrakilere daha güvenli ve güçlü bir şekilde bırakmakla yükümlüyüz. Bunun gereği olarak da Çanakkale ruhunu yaşatmakla birlikte çok çalışmak, çok üretmek zorundayız. Düşmana muhtaçlıktan kurtulmalıyız.”

“Yeni Zelanda’daki terörist saldırıyı şiddetle kınıyorum”

Millî Mücadele'ye bizzat katılan İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy’un Çanakkale şehitlerine yazdığı “Yaralanmış tertemiz alnından, uzanmış yatıyor. Bir hilâl uğruna, yâ Rab, ne güneşler batıyor!” dizelerine sahip “Çanakkale Şehitlerine” adlı ölümsüz eserini de okuyan Rektör Bilgiç “Çanakkale başta olmak üzere bu topraklar için toprağa düşmüş olan bütün şehitlerimizi, Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü minnet, şükran ve rahmetle yâd ediyorum. Ruhları şad, mekânları cennet olsun.” ifadelerini kullandı.

Yakın bir zamanda, Yeni Zelanda’da yaşanan terör saldırısı sonucu hayatını kaybeden ve yaralanan Müslümanları da unutmayan Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç “İbadet halindeki Müslümanları katleden terörist saldırıyı şiddetle kınıyor; şehitlere Allah’tan rahmet, gazilere şifalar diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Rektör Bilgiç’in konuşmasının ardından Rektör Danışmanı ve İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Metin Yılmaz, tüm şehitlerimiz için Kur’an-ı Kerim okurken, Yılmaz'ın ettiği dualarla da eller şehitler için semaya kalktı.

Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç’in Samsunlularla hatıra fotoğrafı çektirmesinin ardından "18 Mart Şehitler Yürüyüşü" sona erdi.

Öte yandan Atatürk Anıtı’ndaki törende 100 posta memuru; Çanakkale’de yazılmış orijinal 100 mektubu, “Ecdattan Mektup Var” etkinliği çerçevesinde, biri de Rektör Bilgiç’e olmak üzere protokol üyelerine ve vatandaşlara dağıttı.