MENU

Güz Yemişi Fidanları Ziraat Fakültesi Kantinlerinde 2 adedi 5 TL'den Satışa Sunuldu
08 Mart 2019, Cuma - 09:24
Güncelleme: 06 Şubat 2020, Perşembe - 15:06
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Eski çağlarda kutsal zeytin olarak da adlandırılan güz yemişi, ılıman iklimlerde kışın yaprağını döken çok yıllık çalı ve ağaççık formunda bir bitki olup iğdegiller familyasında yer almaktadır.

Güz yemişinin bitkisi iyi bir süs bitkisi olduğu kadar yaban hayatta kuşların ve bazı kemirgenlerin beslenmesinde de önemli rolü vardır. Ağaçlandırma çalışmaları için önerilen güzyemişi bilhassa kıraç, kayalık ve maden alanlarında kolaylıkla yetişebilmektedir. Şehirlerde rekreasyon alanlarında, park ve bahçelerde de görsel etki yaratabilen güz yemişi fonksiyonel gıda kaynağı olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Meyve sanayisine katkı sağlamaya başlayan güz yemişi, havanın serbest azotunu toprağa bağlayarak ceviz gibi bazı türlerin beslenmesini de sağlarken toprakların beslenmesi ve iyileştirilmesinde de rol oynayabilmektedir. Güz yemişi meyveleri taze meyve, meyve suyu, pekmez, pestil, jöle, ketçap, yaş pasta, pasta süsü, meyveli kek, konserve, meyve sarması, meyve salataları, dondurma süsü, kuru meyve, reçel, sos ve alkollü içecek olarak tüketilebilir. Güz yemişinin protein, vitaminler, mineraller, antioksidanlar ve antikanserojen maddelerce zengin olup süper besin kaynağıdır. Çin geleneksel halk hekimliğinde hemoroit, kaşıntı, ağız kokusu, travmatik hasarlar, öksürük, astım, kas ağrısı, genel vücut ağrıları, el ve ayaklardaki güç kaybı, eklem iltihapları, sindirim zorlukları ve ishal tedavisinde kullanılmaktadır.

Güz yemişi likopen bakımından çok zengindir. 100 gram domateste 3 mg likopen varken, 100 gram güzyemişindeki likopen miktarı 58 mg’a kadar çıkabilmektedir. Antibakteriyel, antioksidan, antikanser ve ağrı kesici özellik taşıyan güz yemişi prostat kanseri başta olmak üzere pankreas kanseri gibi birçok kansere yakalanma riskini azalttığı araştırmalarla ortaya konulmuştur. Bağışıklık sistemini güçlendiren güz yemişi hücrelerin yenilenmesini sağlamaktadır.  Biyoaktif bileşikler, esansiyel yağ asitleri, beta karoten ve lutein ile yağ asitlerince zengin olan güz yemişinin erkek kısırlığına da iyi geldiği belirtilmektedir.

Güz yemişi fidanları Ziraat Fakültesi kantinlerinde 2 adedi 5 TL'den satışa sunulmuştur.

X
Secure Login

This login is SSL protected