Samsun KÜSİ "İyi Uygulama Örnekleri" Arasında
21 Şubat 2019, Perşembe - 13:07
Güncelleme: 26 Şubat 2019, Salı - 21:23

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) iş birliğinde, Kamu-Üniversite ve Sanayi İş Birliği (KÜSİ) Çalışma Grubu 12. Koordinasyon Toplantısı Trabzon’da yapıldı.

Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıda Samsun ilindeki “İş Yeri Eğitimleri”; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca iyi uygulama örnekleri olarak listelenirken, aralarında Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi başta olmak üzere OMÜ bünyesindeki birçok meslek yüksekokulu ile kentteki meslek liseleri bu listede yer aldı.

Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez “Bakanlık olarak bu konuyu son derece önemli bir hedef olarak görüyoruz”

2018 yılındaki çalışmaların değerlendirildiği, 2019 yılının planlamasının yapıldığı toplantıda konuşma yapan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, üniversiteler ve sanayi arasındaki ilişkinin dinamizmine vurgu yaparak "Ülkemizin kalkınmasında çok önemli etkisi olduğunu düşündüğüm iletişim konusunda neler yapabileceğimizi ve bu etkileşimi nasıl artırabileceğimizi konuşacağız. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bu konuyu son derece önemli bir hedef olarak görmekteyiz. Bu noktada üniversitelerimiz ve sanayicilerimizin birbirini anlaması son derece elzem. Aynı şekilde kamunun da sanayicinin derdinden anlıyor olması gerekmektedir. Malumunuz üniversiteler, bilgi ve bilim üretiyor. Dolayısıyla yeni ürün geliştirmede üniversitelerin önemi çok büyük ve yadsınamaz. Bu bilgi birikiminden zaman zaman sanayicinin ihtiyaç duyduğunda faydalanması lazım. Bundan dolayıdır ki üniversitelerin, bizim için gerek yeni ürün geliştirmede gerekse bu ürünün ticari hâle getirilmesinde ve sanayinin gelişmesinde büyük bir etkisi var. Üniversitelerin sanayi ile iş birliği aşamasında bu ekosistemi daha iyiye taşımak için ellerinden gelen tüm gayreti göstermeleri son derece değerli. Bizim açımızdan her yeni toplantıda getirdiğimiz yeni uygulamaların etkileri sanayiye yansımalı ki yapılan bu çalışmaların faydalı olduğuna tanık olalım.” dedi.

“Kamu kaynakları yetersiz değil”

Sanayi ve üniversitelerin önemli ve farklı bir bakış açısına sahip olması gerektiğini söyleyen Bakan Yardımcısı Dönmez şöyle devam etti: “Kamu kaynakları yetersiz değil. Devlet destekleri hususunu sanayimizin, üniversitelerimizin ve tüm paydaşlarımızın bu gözle değerlendirmesi ve sahip olduğumuz bu kaynağı etkin kullanmamız lazım. Yerelde kalkınma ajansları, KOSGEB, Sanayi ve Ticaret İl Müdürlükleri her daim sahadalar.”

Trabzon Valisi Ustaoğlu “Koordinasyon Kurulu, ortak hafıza etrafında toplanma noktasında çok önemli hususları gündeme getirecektir”

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ise konuşmasında Türkiye’nin, 2023 yılında en büyük 10 ekonomi arasında yer almayı hedeflediğini ifade ederek "Araştırma-Geliştirme (AR-GE) ve yenilik ekosistemimizin geliştirilmesi önem taşımakta. 2014 yılında başlatılan Kamu-Üniversite ve Sanayi İş Birliği Koordinasyonu Kurulu, ortak bir hafıza etrafında toplanma noktasında çok önemli hususları gündeme getirecektir. Burada biraz daha gayret göstermemiz gereken olay; iş birliği kültürümüzü ve dayanışmamızı ileriye taşımak. Trabzon, yüzyıllardır bölgenin en önemli ticaret merkezi olarak görev yapmıştır. Diğer yandan Üniversitemizin köklü bir üniversite olmasının ve bünyesinde barındırdığı başarılı akademisyenlerle birlikte yapılacak çalışmaların ilimize çok önemli fırsatlar katacağına inanıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

“Mühendislik Fakültesinde 19, Yeşilyurt Demir Çelik MYO’da 77 öğrenci iş yeri eğitiminde”

Toplantıya davetli olan OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu (MYO) Müdürü Doç. Dr. Kemal Yıldızlı da iş yeri eğitimlerinin yaygınlaştırılması adına yaptıkları çalışmaları katılımcılarla paylaştı. Müdür Yıldızlı, ilgili kanun kapsamında nitelikli ve aranan mezun yetiştirilmesine büyük özen gösterdiklerini belirtirken, Meslek Yüksekokullarının bu yönde ciddi bir potansiyeli barındırdığını vurguladı. Alınan teorik eğitimin ancak sahadaki pratik eğitimle yarara dönüştüğüne dikkat çeken Doç. Dr. Yıldızlı, öğrencilerine nitelikli ve tecrübeli mezuniyet yaşatmak istediklerine işaret ederek iş yeri eğitimlerine katkıda bulunulması yönünde sanayicilere çağrıda bulundu.

Aynı zamanda Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi olan Doç. Dr. Yıldızlı, Mühendislik Fakültesinde 19 öğrencinin, Yeşilyurt Demir Çelik MYO’da ise 77 öğrencinin, program kapsamında iş yeri eğitimi aldığını hatırlattı.

Konuşmaların ardından Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez ve Vali Ustaoğlu, KÜSİ Başarı Ödülleri’ni sahiplerine takdim etti. Toplantının ardından Karadeniz Teknik Üniversitesi içerisinde bulunan KÜSİ Hatıra Ormanı'na fidan dikimi gerçekleştirildi.

Toplantıya Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Tuncel, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Onur Adıyaman, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, farklı illerden 26 kalkınma ajansı, 61 Teknokent ve 81 ilin KÜSİ temsilcileri katıldı.

İhlas Haber Ajansı (İHA)