MENU

Samsun Teknopark ve AR-GE Buluşmaları Başladı
15 Şubat 2019, Cuma - 17:12
Güncelleme: 15 Şubat 2019, Cuma - 22:05
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Samsun Teknopark firmalarının ve Samsun AR-GE merkezlerinin stantlarının yer aldığı “Samsun Teknopark ve AR-GE Buluşmaları”, Samsun protokolünün geniş katılımıyla Büyükşehir Belediyesi Çok Amaçlı Salon’da başladı.

Samsun Teknopark firmalarının yanı sıra Samsun’un önemli sanayi kuruluşları ve ilgili kamu kurumlarının da stantlarının bulunduğu etkinliğin açılış törenine; Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Samsun Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı ve OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, OMÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Menderes Kabadayı, Teknopark yetkilileri, kamu kurumu temsilcileri, sanayiciler firma sahipleri, girişimciler ve öğrenciler katıldı.

“Samsun Teknopark’ın amacı Samsun’a ve Samsun Sanayisine hizmet etmektir”

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Samsun Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Samsun Teknopark bünyesindeki firmaların ilk kez Samsun’la buluştuğunu ifade ederek şöyle devam etti “Hepimiz ülkemizin muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkması, kişi başına düşen milli gelirin artarak insanımızın refah içinde yaşaması için çabalıyoruz. Samsun Teknopark da kendi faaliyet alanı içerisinde bu çabaya katkı sağlamak için çalışıyor. Samsun’a, Samsun sanayisine hizmet etmeyi amaçlıyor.”

“Kısa zamanda çok yol kat ettik”

Faaliyete geçtiği 2014 yılından itibaren Samsun Teknopark’ın önemli işlere imza attığını vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Kuran “Çok kısa zamanda yüzde 100 doluluk oranına ulaştık. Kuluçka merkezimizi faaliyete geçirdik.. DOKAP’ın desteğiyle de ön kuluçka merkezini oluşturuyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından da 2016 ve 2018 yıllarında teknoloji geliştirme bölgeleri arasında iki alanda üçüncülük ödülüne layık görüldük. Ayrıca firmalarımız da başarılı olmaya başladı. 2018 yılında yazılım alanında faaliyet yapan firmamız yurtdışına ihracat yaptı. 2017 yılında 3 milyon 800 bin dolar olan firmalarımızın ihracat geliri 8 milyon 300 bin dolara çıktı. Amacımız bu sayının milyar dolar seviyelerine çıkması.” dedi.

“Samsun’da girişimciliği arttıracak bir ekosistem oluşturmak istiyoruz”

Yenilik ve girişimcilik faaliyetlerinin arttırılması ve bu konuda farkındalık sağlanması için de çalışmaları olduğunu kaydeden Mehmet Kuran, “Sanayici, akademisyen, öğrenci, mezundan oluşan bir ekosistem oluşturarak girişimciliğin ve girişimci fikirlerin arttırılmasını hedefliyoruz. Bu konuda DOKAP’tan, TÜBİTAK ve OMÜ-TTO’dan destek aldık. Ayrıca devletin genç girişimcilerin önünü açmak için hibe ettiği 200 milyon TL’lik bir bütçe var. Bunun için değerlendirici kuruluş olduk. Bunların  yanında yine girişimciliği arttırmak için 2019 yılında şehirde Samsun İnovasyon Merkezini faaliyete geçireceğiz. ”diye konuştu.

Sinop gibi çevre şehirlerde de faaliyetleri bulunduğunu belirten Kuran “Samsun Teknopark, Türkiye’nin diğer teknoparklardan daha özel bir yere sahip. Çünkü şehirle bu kadar bütünleşen, içi içe olan başka bir teknopark yok. 30’dan fazla kamu yetkilisi ve sanayiciden oluşan ortağımız var.” şeklinde konuştu.

“Samsun Teknopark  üniversite-kamu-sanayi iş birliğinin en güzel ve en güçlü örneklerinden biri”

Samsun Teknopark’ın üniversite-kamu-sanayi iş birliğinin en güzel ve en güçlü örneklerinden biri olduğuna dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Sat Bilgiç ise “Samsun Teknopark kurulduğu günden itibaren önemli adımlar atmakta, ciddi başarılar elde etmekte ve daha büyük başarılara da hızla ulaşmaya çalışmaktadır. Başındaki genç ekibin heyecanını gördükçe de ben de heyecan duyuyorum. İnşallah bu fırsatı Samsun, çok iyi bir şekilde değerlendirecektir.”dedi.

“İleri teknoloji alanında önemli markalar çıkarmak zorundayız”

İnovasyon, AR-GE, girişimcilik gibi kelimelerin günümüzde çok sık kullanılmaya başlandığını hatırlatan Rektör Sait Bilgiç, konuşmasının devamında şu kelimelere yer verdi “Bunun sebebi elbette ki dünyanın gidişatını görmemizden kaynaklanıyor. Bu kelimelerin içini dolduramadığımız takdirde ülke olarak hedeflerimize ulaşamayacağımız çok açık bir gerçek. Teknoloji, hatta ileri teknoloji alanında önemli ürünler, önemli markalar çıkarmak zorundayız. Bu yönde ciddi adımlar atmalı ve çok çalışmalıyız. Bunun güzel adımları var. ASELSAN’ın çalışmalarına şahit olduğumda hem heyecanlandım hem de daha çok ümitlendim. Türk mühendisler; Ata helikopteri, Hürkuş uçağı gibi çok önemli markalar geliştiriyorlar. Bunun yanında çok geniş yelpazede teknolojik ürün çalışmaları var. Aynı zamanda teknoloji alanında çalışabilecek firmalarla, sanayi kollarıyla ve üniversitelerle iş birliği içinde olma isteklerini de gördük. Üniversitenin öğrenci, mühendis ya da akademisyeninden kazanabilecekleri bir kişinin bile çok önemli olduğunu belirttiler. Bu sebeple teknolojinin ilerlemesi için Üniversite olarak bize büyük bir sorumluluk düştüğünün farkındayız. Bunu da sadece Üniversitenin imkânlarıyla değil kamu-sanayici iş birliğiyle başarabiliriz. Son 3 yıldır da bu iş birliğini sağlamaya yönelik çalışmalarımız büyük ölçüde hayat bulmaya başladı."

“Samsun Teknopark’ın çalışmalarının iyi sonuçlar vereceğinden ümitliyim”

Üniversite-kamu ve sanayi iş birliğine destek veren kurumlara ve kişilere de teşekkür eden Rektör Bilgiç “İnşallah Samsun sahip olduğu potansiyelini en iyi şekilde kullanacak ve bunun için gerekli organizasyonu gerçekleştirecektir. Bu organizasyonun içerisinde önemli bir rol oynayacak Samsun Teknopark’ın yönetimine büyük iş düşmekte. Çalışmalarının iyi sonuçlar vereceğinden son derece ümitliyim”  ifadelerini kullandı.

“Terörle mücadelede silah sanayindeki gelişmemiz sayesinde daha etkiliyiz”

Dünyada milletler arasında ekonomik bir yarış olduğuna işaret eden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin de “Teknolojik gelişmelerin ekonomik yarışı etkilediğini hepimiz biliyoruz. Bu sebeple bu yarışta geri kalmamak için çabalamalıyız. Hükümetimiz de bu konuya önem veriyor ve AR-GE çalışmalarına destek veriyor. Ayrıca şunu özellikle belirtmek istiyorum ki terörle verdiğimiz mücadelede, son dönemde silah sanayimizdeki ilerleme sayesinde çok az zayiat vererek ya da hiç vermeden daha etkili olduğumuzu görüyoruz. İşin diğer tarafından baktığımızda da her türlü üretimi kendimiz yaptığımızda istihdama da büyük katkı sağlamış olacağız.” dedi.

Samsun Teknopark’ın şehir için büyük bir şans olduğunu ifade eden Zihni Şahin “Bu kuruma emek verenleri ve firmaları tebrik ediyorum. Birlikte çalışmanın sonucu her zaman başarı olur. Çalışmalarınızın ülke ve milletimize hayırlar getirmesini diliyorum.” şeklinde konuştu.

“Hükümetimiz AR-GE çalışmalarına çok büyük destek veriyor”

Samsun Teknopark’taki gelişmelerin kendisini çok mutlu ettiğini belirten Samsun Valisi Osman Kaymak da “Rektör Hocamızla her bir araya gelişimizde konuştuğumuz konu üniversite-sanayi iş birliği. İlimizdeki bilimsel AR-GE çalışmalarının ilimize ve bölgemize katkı yapmasını her zaman konuşuyoruz. Bu yönüyle Samsun Teknopark’ın ortaya koyduğu güzel sonuçlar, şehirle buluşması bizleri son derece mutlu ediyor.“ diye konuştu.

Gençlerin AR-GE’nin ve teknolojinin öneminin farkında olduğunu kaydeden Vali Osman Kaymak “Dünyayla yarışmak için bu farkındalık çok önemli. Tunceli’de valilik yaptığım dönemde yerli ve milli silahların kullanımının faydalarını yakından gördüm. Savaş devam ediyor. Sizler laboratuvarınızda çalışırken süren bu ekonomik savaşa ülkemiz adına katkı sağlıyorsunuz. Atatürk’ün dediği gibi tam bağımsızlık ekonomik bağımsızlıkla olur. Ekonomimiz güçlü olmadıkça ekonomisi güçlü ülkelerin yönlendirmelerine maruz kalırız. Bunun için bu çalışmaları çok önemsiyoruz. Hükümetimiz de firmaların AR-GE çalışmalarına çok destek veriyor. İlimizde AR-GE’si olan kurum az.” değerlendirmesinde bulundu.

“Samsun’un en büyük potansiyeli yetişmiş insan gücü”

Samsun’un çok büyük bir potansiyeli olduğuna işaret eden Osman Kaymak “Bu potansiyeli tam anlamıyla kullanamıyoruz. Oysa Samsun ticaret, tarım, sağlık, spor kenti olma alt yapısına sahip. Ama en önemli potansiyeli insan potansiyeli. Samsun iyi yetişmiş insan potansiyeline sahip ve bunu firmalar üretimde kullanabilirse Samsun ve ülkemiz için büyük katkılar sağlanacaktır.” dedi.

“Her çalışma ekonomik katkı sunmalı”

Açılış konuşmalarının ardından EUREKA ITEA Yönetim Kurulu Başkanı ve yazılım mühendisi Zeynep Sarılar,  “Teknolojide Trendler ve Çözümler” konulu bir konuşma yaptı.

Zeynep Sarılar konuşmasında Samsun’da gelişme dayalı bir iş birliği alt yapısının ve danışma kurulunun bulunduğuna dikkat çekerek yapılan çalışmaların, projelerin ekonomik katkı sağlaması gerektiğinin altını çizdi. Sadece hibe almak için yapılan, ekonomik değer üretmeyen her çalışmanın aslında bir israf olduğuna değinen Sarılar, müşteri ve insan odaklı çalışmanın ihtiyaçları fark etme açısından gerekli olduğunu belirtti.

Güven odaklı iş birliklerinin gerekliliğini de ifade eden Zeynep Sarılar şöyle devam etti “Sanayici ve akademisyen iki ayrı uç olmamalı. Girişimci de fikrinin çalınacağından endişe etmeden sanayici ve akademisyenle işbirliği yapabilmeli. Ayrıca girişimcilerimiz ve sanayici yerel pazara değil global pazara dönük fikir ya da ürün üretmeli. Fırsatımız var, potansiyelimiz var. Devletimiz de bu konuda kapı aralamış durumda. Eğer bu kapının sonuna kadar açılmasını istiyorsak bu fırsatı ve potansiyeli kullanmalıyız.”

2018 yılının en başarılı firmalarının ödüllendirildiği törenle devam eden etkinlikte üçüncülük ödülü alan Özgür Bilişim firmasının yetkilisi Kemal Yalçın’a Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, ikincilik ödülünü alan TEKŞAN Bilişim firma yetkilisi Samet Teke’ye Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, birincilik ödülünü alan FKK Güney Oto firma yetkilisi Büşra Çalışkan’a Samsun Valisi Osman Kaymak ödüllerini takdim etti.

2 gün sürecek etkinliğe katkı sağlayan firmalara da plaket verilmesinin ardından protokol üyeleri stantları tek tek gezerek firma yetkililerinden bilgi aldı.

X
Secure Login

This login is SSL protected